Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30521
Πεδίο DCΤιμήΓλώσσα
dc.contributor.advisorGoulas, Vlasios-
dc.contributor.authorΠατρόκλου, Ανδρονίκη-
dc.date.accessioned2023-09-27T09:38:25Z-
dc.date.available2023-09-27T09:38:25Z-
dc.date.issued2023-05-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/30521-
dc.description.abstractΤα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον από τους ερευνητές για τις πολυφαινόλες που βρίσκονται σε αφθονία στο φυτικό βασίλειο. Οι πολυφαινόλες έχουν συσχετιστεί με πλήθος βιολογικών δράσεων όπως η αντιοξειδωτική ικανότητα αλλά και με την πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Το σταφύλι και ιδιαίτερα ο φλοιός των ερυθρών ποικιλιών σταφυλιού θεωρούνται μια πλούσια πηγή πολυφαινολών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν αξιολόγηση της φαινολικής σύστασης και της αντιοξειδωτικής δράσης εκχυλισμάτων φλοιών σταφυλιού της γηγενής ποικιλίας 'Μαύρο'. Επιπλέον, επιδίωξη της μελέτης ήταν και αξιολόγηση διαφορετικών συστημάτων διαλυτών. Για την εκχύλιση χρησιμοποιήθηκαν οι ακόλουθοι διαλύτες: αιθανόλη, μεθανόλη και ακετόνη. Για την αξιολόγηση τους προσδιορίστηκαν τα ολικά φαινολικά συστατικά με την μέθοδο Folin Ciocalteu, τα ολικά φλαβανοειδή και η αντιοξειδωτική δράση με δυο in vitro δοκιμές, την δοκιμή DPPH και η δοκιμή FRAP. Τα αποτελέσματα έδειξαν την υπεροχή του διαλύτη μεθανόλη ως προς τα ολικά φαινολικά συστατικά και του διαλύτη μεθανόλη σε σχέση με την συγκέντρωση των φλαβανοειδών. Οι δοκιμές της αντιοξειδωτικές δράσης έδειξαν ότι ο πλέον κατάλληλος διαλύτης για την ανάκτηση αντιοξειδωτικών από τον φλοιό σταφυλιών είναι η μεθανόλη. Συμπερασματικά για την παρασκευή εκχυλίσματος πλούσιο σε φαινολικά αντιοξειδωτικά προκρίνεται η χρήση μεθανόλης ως διαλύτη εκχύλισης. Επιπρόσθετα, τα εκχυλίσματα που προέκυψαν από τους φλοιούς των σταφυλιών γηγενούς ποικιλίας «Μαύρο» είχαν συγκέντρωση φαινολικών συστατικών συγκρίσιμη με εκείνη εκχυλισμάτων άλλων ποικιλιών σύμφωνα με τη βιβλιογραφία.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectσταφύλιen_US
dc.subjectπολυφαινόλεςen_US
dc.subjectαντιοξειδωτικάen_US
dc.subjectφλαβονοειδήen_US
dc.subjectαντιοξειδωτική ικανότηταen_US
dc.subjectγηγενής ποικιλίαen_US
dc.subjectεκχύλισμαen_US
dc.titleΑξιολόγηση της φαινολικής σύστασης και αντιοξειδωτικής δράσης εκχυλισμάτων φλοιών σταφυλιού της γηγενής ποικιλίας 'Μαύρο'en_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2022-2023en_US
dc.relation.facultyFaculty of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.languageiso639-1el-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0001-7527-1559-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ_bsc_2023.pdfΠΕΡΙΛΗΨΗ145.73 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε τη σύντομη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s) 50

51
Last Week
0
Last month
11
checked on 17 Μαϊ 2024

Download(s) 50

18
checked on 17 Μαϊ 2024

Google ScholarTM

Check


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από άδεια Άδεια Creative Commons Creative Commons