Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/294
Τίτλος: Επιδράσεις προβιοτικών στην υγεία : τρόπος δράσης και προοπτικές
Συγγραφείς: Λοίζου, Ελένη 
Λέξεις-κλειδιά: Προβιοτικοί μικροοργανισμοί
Advisor: Μπότσαρης, Γιώργος
Ημερομηνία Έκδοσης: 2014
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Science and Environmental Management
Περίληψη: Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν χορηγούνται σε επαρκής ποσότητες παρέχουν οφέλη στην υγεία του ξενιστή. Στις μέρες μας, τα προβιοτικά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής μελέτης με σκοπό να διακριβωθεί ο ακριβής τρόπος με τον οποίο παρέχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του ξενιστή. Σε αυτή τη βιβλιογραφική ανασκόπιση, μέσα από επιστημονικά άρθρα γίνεται αναφορά στα κριτήρια επιλογής των προβιοτικών μικροοργανισμών και πως αυτοί παρέχουν στοχευμένες ευεργετικές επιδράσεις σε μια ή περισσότερες παραμέτρους της υγείας. Γίνεται αναφορά στο γενικό μοντέλο δράσης των προβιοτικών μικροοργανισμών, στον τρόπο δηλαδή με τον οποίο τα προβιοτικά δρούν άμεσα στον εκτοπισμό παθογόνων και η ανοσολογική επίδρασή τους. Επίσης, μέσα από επιστημονικές μελέτες τεκμηριώνονται οι ευεργετικές επιδράσεις των συγκεκριμένων στελεχών προβιοτικών μικροοργανισμών για την πρόληψη ή/και θεραπεία διαφόρων γαστρενετρικών διαταραχών και ασθενειών. Επίσης, αναφέρονται οι τεχνολογικές εφαρμογές των προβιοτικών στα τρόφιμα, γαλακτοκομικά και μη. Τέλος, γίνεται αναφορά στις μελλοντικές προοπτικές εφαρμογής και χρήσης των προβιοτικών μικροοργανισμών όπως είναι η μικροενθυλάκωση.
Description: Probiotics are living microorganisms, which when administered in adequate amounts have a beneficial health effect on the host. Nowadays, probiotics are subject to scientific research in order to understand the exact mechanisms involved when providing the beneficial effects on the health of the host. In this literature review, scientific articles adressing selection criteria of probiotic microorganisms and exploring how they provide the targeted beneficial effects on one or more parameters of health are reviewed. The general mode of action of probiotic microorganisms, including the way by which the probiotics act directly on pathogens displacement and immunological inetractions, are presented. In addition, this review aims at highlighting, beneficial effects of specific strains of probiotic microorganisms for the prevention and / or treatment of various diseases and gastrointestinal tract disorders. Finaly, technological applications of probiotics in food, dairy and non-dairy, are investigated whilst looking into future prospects and applications of probiotics and in particular, microencapsulation.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/294
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
Περίληψη - Λοίζου Ελένη.pdf299.65 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε την πλήρη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s) 50

356
Last Week
2
Last month
5
checked on 13 Μαϊ 2024

Download(s) 5

188
checked on 13 Μαϊ 2024

Google ScholarTM

Check


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα