Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/294
Title: Επιδράσεις προβιοτικών στην υγεία : τρόπος δράσης και προοπτικές
Authors: Λοίζου, Ελένη 
Keywords: Προβιοτικοί μικροοργανισμοί
Advisor: Μπότσαρης, Γιώργος
Issue Date: 2014
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Science and Environmental Management
Abstract: Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν χορηγούνται σε επαρκής ποσότητες παρέχουν οφέλη στην υγεία του ξενιστή. Στις μέρες μας, τα προβιοτικά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής μελέτης με σκοπό να διακριβωθεί ο ακριβής τρόπος με τον οποίο παρέχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του ξενιστή. Σε αυτή τη βιβλιογραφική ανασκόπιση, μέσα από επιστημονικά άρθρα γίνεται αναφορά στα κριτήρια επιλογής των προβιοτικών μικροοργανισμών και πως αυτοί παρέχουν στοχευμένες ευεργετικές επιδράσεις σε μια ή περισσότερες παραμέτρους της υγείας. Γίνεται αναφορά στο γενικό μοντέλο δράσης των προβιοτικών μικροοργανισμών, στον τρόπο δηλαδή με τον οποίο τα προβιοτικά δρούν άμεσα στον εκτοπισμό παθογόνων και η ανοσολογική επίδρασή τους. Επίσης, μέσα από επιστημονικές μελέτες τεκμηριώνονται οι ευεργετικές επιδράσεις των συγκεκριμένων στελεχών προβιοτικών μικροοργανισμών για την πρόληψη ή/και θεραπεία διαφόρων γαστρενετρικών διαταραχών και ασθενειών. Επίσης, αναφέρονται οι τεχνολογικές εφαρμογές των προβιοτικών στα τρόφιμα, γαλακτοκομικά και μη. Τέλος, γίνεται αναφορά στις μελλοντικές προοπτικές εφαρμογής και χρήσης των προβιοτικών μικροοργανισμών όπως είναι η μικροενθυλάκωση.
Description: Probiotics are living microorganisms, which when administered in adequate amounts have a beneficial health effect on the host. Nowadays, probiotics are subject to scientific research in order to understand the exact mechanisms involved when providing the beneficial effects on the health of the host. In this literature review, scientific articles adressing selection criteria of probiotic microorganisms and exploring how they provide the targeted beneficial effects on one or more parameters of health are reviewed. The general mode of action of probiotic microorganisms, including the way by which the probiotics act directly on pathogens displacement and immunological inetractions, are presented. In addition, this review aims at highlighting, beneficial effects of specific strains of probiotic microorganisms for the prevention and / or treatment of various diseases and gastrointestinal tract disorders. Finaly, technological applications of probiotics in food, dairy and non-dairy, are investigated whilst looking into future prospects and applications of probiotics and in particular, microencapsulation.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/294
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Περίληψη - Λοίζου Ελένη.pdf299.65 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s) 5

349
Last Week
0
Last month
3
checked on Apr 28, 2024

Download(s) 5

184
checked on Apr 28, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.