Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/275
Τίτλος: Αξιολόγηση βιοδραστικότητας και έλεγχος αντιμικροβιακής δράσης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Κύπρου
Συγγραφείς: Xαραλάμπους, Ζήνα 
Λέξεις-κλειδιά: Βioactivity;Pharmaceutical;Plants
Advisor: Γκέκας, Βασίλης
Ημερομηνία Έκδοσης: 2012
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Περίληψη: The purpose of this study was to evaluate for first time the aromatic and medicinal plants of Cyprus flora, to the phytochemical composition, antioxidant capacity and antimicrobial properties of plants in the family Lamiaceae. Specifically, the five plants studied were: Thymus vulgaris (thyme), Satureja montana (savory), Origanum dubium (oregano), Sideritis spp. (Sideritis or mountain tea) and Salvia fruticosa (sage/). The identification and classification of phenolic compounds were done with photometric techniques and the antioxidant capacity was determined by the method of FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power). The antimicrobial activity of extracts was studied in two pathogens of plants (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis and Xanthomonas campestris pv. campestris) and three bacteria of food (Enterococcus faecalis, Escherichia coli and Staphylococcus aureus) with chromatographic method which determined the minimum concentration of plant extract which stopped the growth of microorganisms (Minimum Inhibitory Concentration – MIC). The results of this research showed that the aqueous and acetone extracts had the highest concentration of total phenolic compounds. The highest content of the total phenolic compounds was founded in plants Salvia fruticosa and Origanum dubium. Additionally most of the plant extracts Salvia fruticosa had the highest level of derivatives ydroxykinammomikou acid and total flavonoids but using only polar solvents. Ideal solvent for receipt the total phenolic compounds was proved the water. Extracts of Salvia fruticosa and Origanum dubium had the highest concentration of total phenolic compounds and flavonoids. The plants Origanum dubium and Sideritis spp. showed the highest level of antioxidant capacity. Also, the acetone extract of the plant Salvia fruticosa showed the strongest antimicrobial activity for both phytopathogenic bacteria (150 μg/ml) and for all bacteria food (80 - 120 μg/ml). Significant antimicrobial activity (150 μg/ml) was observed in extracts of oregano and thyme with solvent ethyl acetate to the bacterium Xanthomonas campestris pv. campestris. The aqueous and methanol extracts showed the weaker antimicrobial activity.
Description: Στην παρούσα διατριβή σκοπός ήταν η αξιολόγηση για πρώτη φορά των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της κυπριακής χλωρίδας ως προς: τη φυτοχημική σύσταση, τις αντιοξειδωτικές ικανότητες και αντιμικροβιακές ιδιότητες των φυτών της οικογένειας Lamiaceae. Συγκεκριμένα τα πέντε φυτά που μελετήθηκαν ήταν τα ακόλουθα: Thymus vulgaris (θυμάρι), Satureja montana (θρουμπί), Origanum dubium (ρίγανη), Sideritis spp. (Σιδερίτης ή τσάι του βουνού) και η Salvia fruticosa (φασκόμηλο/σπατζιά). Ο προσδιορισμός και η ταξινόμηση των φαινολικών συστατικών πραγματοποιήθηκε με φωτομετρικές τεχνικές ενώ η αντιοξειδωτική ικανότητα προσδιορίστηκε με την μέθοδο FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power). Η αντιμικροβιακή δράση των εκχυλισμάτων μελετήθηκε σε δύο φυτοπαθογόνα (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis και Xanthomonas campestris pv. campestris) και τρία τροφιμογενή βακτήρια (Enterococcus faecalis, Escherichia coli και Staphylococcus aureus) με χρωματογραφική μέθοδο με την οποία προσδιορίστηκε η ελάχιστη συγκέντρωση του φυτικού εκχυλίσματος που προκάλεσε παρεμπόδιση στην ανάπτυξη των μικροοργανισμών (Minimum Inhibitory Concentration - MIC). Τα αποτελέσματα της πιο πάνω μελέτης έδειξαν ότι τα υδατικά και τα ακετονικά εκχυλίσματα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε ολικά φαινολικά συστατικά. Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε ολικά φαινολικά συστατικά παρατηρήθηκε στα φυτά Salvia fruticosa και Origanum dubium. Επιπρόσθετα τα περισσότερα εκχυλίσματα του φυτού Salvia fruticosa παρουσίασαν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε παράγωγα υδροξυκιναμμωμικού οξέος και σε ολικά φλαβονοειδή με τη χρήση όμως μόνο πολικών διαλυτών. Ιδανικότερος διαλύτης για παραλαβή ολικών φαινολικών συστατικών αποδείχθηκε το νερό. Τα εκχυλίσματα των Salvia fruticosa και Origanum dubium υπερείχαν όσον αφορά τη συγκέντρωση των ολικών φαινολικών συστατικών και των φλαβονοειδών. Τα φυτά Origanum dubium και Sideritis spp. παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικής ικανότητας. Επίσης το ακετονικό εκχύλισμα του φυτού Salvia fruticosa παρουσίασε την ισχυρότερη αντιμικροβιακή δράση και για τα δύο φυτοπαθογόνα βακτήρια(150 μg/ml) αλλά και για το σύνολο των τροφιμογενών βακτηρίων (80 - 120 μg/ml). Σημαντική αντιμικροβιακή δράση (150 μg/ml) παρατηρήθηκε στα εκχυλίσματα της ρίγανης και του θυμαριού με διαλύτη τον οξικό αιθυλεστέρα στο βακτήριο Xanthomonas campestris pv. campestris. Τα υδατικά και μεθανολικά εκχυλίσματα παρουσίασαν συνολικά την ασθενέστερη αντιμικροβιακή δράση.
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
ΖΗΝΑ+ΧΑΡΑ..[1].pdf66.45 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε την πλήρη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s) 20

382
Last Week
0
Last month
6
checked on 6 Νοε 2024

Download(s) 20

32
checked on 6 Νοε 2024

Google ScholarTM

Check


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα