Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/275
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΓκέκας, Βασίληςen
dc.contributor.authorXαραλάμπους, Ζήναen
dc.date.accessioned2012-06-07T10:45:20Zen
dc.date.accessioned2013-04-26T08:54:46Z-
dc.date.accessioned2015-11-27T12:50:42Z-
dc.date.available2012-06-07T10:45:20Zen
dc.date.available2013-04-26T08:54:46Z-
dc.date.available2015-11-27T12:50:42Z-
dc.date.issued2012en
dc.descriptionΣτην παρούσα διατριβή σκοπός ήταν η αξιολόγηση για πρώτη φορά των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της κυπριακής χλωρίδας ως προς: τη φυτοχημική σύσταση, τις αντιοξειδωτικές ικανότητες και αντιμικροβιακές ιδιότητες των φυτών της οικογένειας Lamiaceae. Συγκεκριμένα τα πέντε φυτά που μελετήθηκαν ήταν τα ακόλουθα: Thymus vulgaris (θυμάρι), Satureja montana (θρουμπί), Origanum dubium (ρίγανη), Sideritis spp. (Σιδερίτης ή τσάι του βουνού) και η Salvia fruticosa (φασκόμηλο/σπατζιά). Ο προσδιορισμός και η ταξινόμηση των φαινολικών συστατικών πραγματοποιήθηκε με φωτομετρικές τεχνικές ενώ η αντιοξειδωτική ικανότητα προσδιορίστηκε με την μέθοδο FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power). Η αντιμικροβιακή δράση των εκχυλισμάτων μελετήθηκε σε δύο φυτοπαθογόνα (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis και Xanthomonas campestris pv. campestris) και τρία τροφιμογενή βακτήρια (Enterococcus faecalis, Escherichia coli και Staphylococcus aureus) με χρωματογραφική μέθοδο με την οποία προσδιορίστηκε η ελάχιστη συγκέντρωση του φυτικού εκχυλίσματος που προκάλεσε παρεμπόδιση στην ανάπτυξη των μικροοργανισμών (Minimum Inhibitory Concentration - MIC). Τα αποτελέσματα της πιο πάνω μελέτης έδειξαν ότι τα υδατικά και τα ακετονικά εκχυλίσματα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε ολικά φαινολικά συστατικά. Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε ολικά φαινολικά συστατικά παρατηρήθηκε στα φυτά Salvia fruticosa και Origanum dubium. Επιπρόσθετα τα περισσότερα εκχυλίσματα του φυτού Salvia fruticosa παρουσίασαν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε παράγωγα υδροξυκιναμμωμικού οξέος και σε ολικά φλαβονοειδή με τη χρήση όμως μόνο πολικών διαλυτών. Ιδανικότερος διαλύτης για παραλαβή ολικών φαινολικών συστατικών αποδείχθηκε το νερό. Τα εκχυλίσματα των Salvia fruticosa και Origanum dubium υπερείχαν όσον αφορά τη συγκέντρωση των ολικών φαινολικών συστατικών και των φλαβονοειδών. Τα φυτά Origanum dubium και Sideritis spp. παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικής ικανότητας. Επίσης το ακετονικό εκχύλισμα του φυτού Salvia fruticosa παρουσίασε την ισχυρότερη αντιμικροβιακή δράση και για τα δύο φυτοπαθογόνα βακτήρια(150 μg/ml) αλλά και για το σύνολο των τροφιμογενών βακτηρίων (80 - 120 μg/ml). Σημαντική αντιμικροβιακή δράση (150 μg/ml) παρατηρήθηκε στα εκχυλίσματα της ρίγανης και του θυμαριού με διαλύτη τον οξικό αιθυλεστέρα στο βακτήριο Xanthomonas campestris pv. campestris. Τα υδατικά και μεθανολικά εκχυλίσματα παρουσίασαν συνολικά την ασθενέστερη αντιμικροβιακή δράση.en
dc.description.abstractThe purpose of this study was to evaluate for first time the aromatic and medicinal plants of Cyprus flora, to the phytochemical composition, antioxidant capacity and antimicrobial properties of plants in the family Lamiaceae. Specifically, the five plants studied were: Thymus vulgaris (thyme), Satureja montana (savory), Origanum dubium (oregano), Sideritis spp. (Sideritis or mountain tea) and Salvia fruticosa (sage/). The identification and classification of phenolic compounds were done with photometric techniques and the antioxidant capacity was determined by the method of FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power). The antimicrobial activity of extracts was studied in two pathogens of plants (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis and Xanthomonas campestris pv. campestris) and three bacteria of food (Enterococcus faecalis, Escherichia coli and Staphylococcus aureus) with chromatographic method which determined the minimum concentration of plant extract which stopped the growth of microorganisms (Minimum Inhibitory Concentration – MIC). The results of this research showed that the aqueous and acetone extracts had the highest concentration of total phenolic compounds. The highest content of the total phenolic compounds was founded in plants Salvia fruticosa and Origanum dubium. Additionally most of the plant extracts Salvia fruticosa had the highest level of derivatives ydroxykinammomikou acid and total flavonoids but using only polar solvents. Ideal solvent for receipt the total phenolic compounds was proved the water. Extracts of Salvia fruticosa and Origanum dubium had the highest concentration of total phenolic compounds and flavonoids. The plants Origanum dubium and Sideritis spp. showed the highest level of antioxidant capacity. Also, the acetone extract of the plant Salvia fruticosa showed the strongest antimicrobial activity for both phytopathogenic bacteria (150 μg/ml) and for all bacteria food (80 - 120 μg/ml). Significant antimicrobial activity (150 μg/ml) was observed in extracts of oregano and thyme with solvent ethyl acetate to the bacterium Xanthomonas campestris pv. campestris. The aqueous and methanol extracts showed the weaker antimicrobial activity.en
dc.formatpdfen
dc.format.extent2 σ.en
dc.language.isoelen
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en
dc.subjectΒioactivityen
dc.subjectPharmaceuticalen
dc.subjectPlantsen
dc.subject.otherΒιοδραστικότηταen
dc.subject.otherΦαρμακευτικήen
dc.subject.otherΦυτάen
dc.titleΑξιολόγηση βιοδραστικότητας και έλεγχος αντιμικροβιακής δράσης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Κύπρουen
dc.typeBachelors Thesisen
dc.affiliationCyprus University of Technologyen
dc.dept.handle123456789/3en
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1el-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.fulltextWith Fulltext-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0003-3502-2210-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΖΗΝΑ+ΧΑΡΑ..[1].pdf66.45 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 20

382
Last Week
0
Last month
6
checked on Nov 6, 2024

Download(s) 20

32
checked on Nov 6, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.