Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/26666
Title: Διερεύνηση αντιμικροβιακής δράσης φυτικών εκχυλισμάτων έναντι τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών
Authors: Ζήνωνος, Δημήτρης 
Keywords: Φυτικά εκχυλίσματα;Αντιμικροβιακή δράση;Παθογόνοι μικροοργανισμοί
Advisor: Botsaris, George
Goulas, Vlasios
Papadima, Aspasia
Issue Date: May-2022
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Abstract: Τα φυτά και τα μέρη τους, πολλές φορές, μπορούν να δράσουν το ίδιο ή ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις πιο αποτελεσματικά από ορισμένα εμπορικά φάρμακα, χωρίς ταυτόχρονα να έχουν τις αρνητικές παρενέργειες ενός φαρμάκου. Τα φυτά χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά εδώ και αιώνες, ως θεραπεία έναντι πολλών ασθενειών. Η ιδιότητα τους να δρουν ως φαρμακευτική αγωγή, οφείλεται στα συσταικά τους. Μια από τις σημαντικότερες ιδιότητες των φυτών είναι η αντιμικροβιακή τους δραστηριότητα έναντι τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών. Στην παρούσα μελέτη, διερευνήθηκε η αντιμικροβιακή δράση των εκχυλισμάτων ρίζας γλυκόριζας, φύλλων γλυκόριζας, σκόνης γλυκόριζας ως υποπροϊόν τροφίμων, φύλλων χαρουπιάς, φλούδας ροδίου, φύλλων κάπαρης και φύλλων γερανιού, έναντι των τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών Escherichia coli, Salmonella enterica, Cronobacter sakazakii, Staphylococcus aureus και Listeria monocytogenes. Για τη διεξαγωγή των μικροβιολογικών αναλύσεων, χρησιμοποιήθηκαν τα υποστρώματα brain heart infusion και mueller hinton και εφαρμόστηκαν οι μέθοδοι agar well diffusion και broth microdilution. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα εκχυλίσματα φύλλων γλυκόριζας, ρίζας γλυκόριζας, σκόνης γλυκόριζας, φύλλων χαρουπιάς και φλούδας ροδιού, είχαν αντιμικροβιακή δράση έναντι των Gram θετικών βακτηρίων, ενώ δεν παρουσίασαν αντιμικροβιακή δράση έναντι των Gram αρνητικών βακτηρίων. Τα εκχυλίσματα φύλλων χαρουπιάς και φλούδας ροδιού, παρουσίασαν αντιμικροβιακή δράση μόνο στο υπόστρωμα MH, και η δράση τους αυξήθηκε όταν εφαρμόστηκε η τεχνική pour plate. Τα εκχυλίσματα φύλλων και ρίζας γλυκόριζας παρουσίασαν MIC και MBC έναντι της Listeria monocytogenes EGD, στις συγκεντρώσεις 0.5 mg/ml και 1 mg/ml αντίστοιχα. Παράλληλα, αυτά τα εκχυλίσματα παρουσίασαν MBC έναντι της Listeria monocytogenes ATCC 23074 και του Staphylococcus aureus ATCC 6538, στα 0.5 mg/ml.
Description: In many cases, plants and their parts, could have the same impact as certain commercial drugs, or even be more effective, avoiding the negative side effects as well. Plants have been used effectively for centuries, as a treatment against many diseases. Their ability to function as a medication is due to their components. One of the most important function of plants is their antimicrobial activity against foodborne pathogenic microorganisms. In the current study, the antimicrobial activity of licorice root, licorice leaves, licorice powder as a by-product of food, carob leaves, pomegranate peel, capers leaves and geranium leaves exctracts was investigated, against the foodborne pathogenic microorganisms Escherichia coli, Salmonella enterica, Cronobacter sakazakii, Staphylococcus aureus, and Listeria monocytogenes. To proceed with the microbiological analysis, the microbial culture media which are brain heart infusion and Mueller Hinton, were used and the methods of agar well diffusion and broth microdilution were applied. The results of this research indicate that the extracts of licorice leaves, licorice root, licorice powder, carob leaves and pomegranate peel, have antimicrobial activity against Gram-positive bacteria, while they did not show antimicrobial activity against Gram-negative bacteria. The extracts of carob leaves and pomegranate peel had antimicrobial activity only on the MH culture media, and their effectiveness increased when the pour plate technique was applied. Licorice leaves and root extracts had MIC and MBC against Listeria monocytogenes EGD, at concentrations of 0.5 mg/ml and 1 mg/ml, respectively. Moreover, these extracts had MBC against Listeria monocytogenes ATCC 23074 and Staphylococcus aureus ATCC 6538, at 0.5 mg/ml.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/26666
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: MSc Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Abstract.pdfAbstract177.26 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

85
Last Week
1
Last month
8
checked on Apr 27, 2024

Download(s) 50

30
checked on Apr 27, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons