Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/26666
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorBotsaris, George-
dc.contributor.advisorGoulas, Vlasios-
dc.contributor.advisorPapadima, Aspasia-
dc.contributor.authorΖήνωνος, Δημήτρης-
dc.date.accessioned2022-07-07T09:58:12Z-
dc.date.available2022-07-07T09:58:12Z-
dc.date.issued2022-05-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/26666-
dc.descriptionIn many cases, plants and their parts, could have the same impact as certain commercial drugs, or even be more effective, avoiding the negative side effects as well. Plants have been used effectively for centuries, as a treatment against many diseases. Their ability to function as a medication is due to their components. One of the most important function of plants is their antimicrobial activity against foodborne pathogenic microorganisms. In the current study, the antimicrobial activity of licorice root, licorice leaves, licorice powder as a by-product of food, carob leaves, pomegranate peel, capers leaves and geranium leaves exctracts was investigated, against the foodborne pathogenic microorganisms Escherichia coli, Salmonella enterica, Cronobacter sakazakii, Staphylococcus aureus, and Listeria monocytogenes. To proceed with the microbiological analysis, the microbial culture media which are brain heart infusion and Mueller Hinton, were used and the methods of agar well diffusion and broth microdilution were applied. The results of this research indicate that the extracts of licorice leaves, licorice root, licorice powder, carob leaves and pomegranate peel, have antimicrobial activity against Gram-positive bacteria, while they did not show antimicrobial activity against Gram-negative bacteria. The extracts of carob leaves and pomegranate peel had antimicrobial activity only on the MH culture media, and their effectiveness increased when the pour plate technique was applied. Licorice leaves and root extracts had MIC and MBC against Listeria monocytogenes EGD, at concentrations of 0.5 mg/ml and 1 mg/ml, respectively. Moreover, these extracts had MBC against Listeria monocytogenes ATCC 23074 and Staphylococcus aureus ATCC 6538, at 0.5 mg/ml.en_US
dc.description.abstractΤα φυτά και τα μέρη τους, πολλές φορές, μπορούν να δράσουν το ίδιο ή ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις πιο αποτελεσματικά από ορισμένα εμπορικά φάρμακα, χωρίς ταυτόχρονα να έχουν τις αρνητικές παρενέργειες ενός φαρμάκου. Τα φυτά χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά εδώ και αιώνες, ως θεραπεία έναντι πολλών ασθενειών. Η ιδιότητα τους να δρουν ως φαρμακευτική αγωγή, οφείλεται στα συσταικά τους. Μια από τις σημαντικότερες ιδιότητες των φυτών είναι η αντιμικροβιακή τους δραστηριότητα έναντι τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών. Στην παρούσα μελέτη, διερευνήθηκε η αντιμικροβιακή δράση των εκχυλισμάτων ρίζας γλυκόριζας, φύλλων γλυκόριζας, σκόνης γλυκόριζας ως υποπροϊόν τροφίμων, φύλλων χαρουπιάς, φλούδας ροδίου, φύλλων κάπαρης και φύλλων γερανιού, έναντι των τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών Escherichia coli, Salmonella enterica, Cronobacter sakazakii, Staphylococcus aureus και Listeria monocytogenes. Για τη διεξαγωγή των μικροβιολογικών αναλύσεων, χρησιμοποιήθηκαν τα υποστρώματα brain heart infusion και mueller hinton και εφαρμόστηκαν οι μέθοδοι agar well diffusion και broth microdilution. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα εκχυλίσματα φύλλων γλυκόριζας, ρίζας γλυκόριζας, σκόνης γλυκόριζας, φύλλων χαρουπιάς και φλούδας ροδιού, είχαν αντιμικροβιακή δράση έναντι των Gram θετικών βακτηρίων, ενώ δεν παρουσίασαν αντιμικροβιακή δράση έναντι των Gram αρνητικών βακτηρίων. Τα εκχυλίσματα φύλλων χαρουπιάς και φλούδας ροδιού, παρουσίασαν αντιμικροβιακή δράση μόνο στο υπόστρωμα MH, και η δράση τους αυξήθηκε όταν εφαρμόστηκε η τεχνική pour plate. Τα εκχυλίσματα φύλλων και ρίζας γλυκόριζας παρουσίασαν MIC και MBC έναντι της Listeria monocytogenes EGD, στις συγκεντρώσεις 0.5 mg/ml και 1 mg/ml αντίστοιχα. Παράλληλα, αυτά τα εκχυλίσματα παρουσίασαν MBC έναντι της Listeria monocytogenes ATCC 23074 και του Staphylococcus aureus ATCC 6538, στα 0.5 mg/ml.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΦυτικά εκχυλίσματαen_US
dc.subjectΑντιμικροβιακή δράσηen_US
dc.subjectΠαθογόνοι μικροοργανισμοίen_US
dc.subject.otherPlant extractsen_US
dc.subject.otherAntimicrobial activityen_US
dc.subject.otherPathogenic microorganismsen_US
dc.titleΔιερεύνηση αντιμικροβιακής δράσης φυτικών εκχυλισμάτων έναντι τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμώνen_US
dc.typeMSc Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2021-2022en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1el-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypemasterThesis-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.deptDepartment of Multimedia and Graphic Arts-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.facultyFaculty of Fine and Applied Arts-
crisitem.author.orcid0000-0003-3197-6535-
crisitem.author.orcid0000-0001-7527-1559-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.parentorgFaculty of Fine and Applied Arts-
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Abstract.pdfAbstract177.26 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 50

150
Last Week
0
Last month
5
checked on Mar 14, 2025

Download(s) 50

80
checked on Mar 14, 2025

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons