Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/25941
Title: Υπολογισμός του αποτυπώματος άνθρακα για την καλλιέργεια της πατάτας
Authors: Θεοδώρου, Μαρία 
Keywords: Kαλλιέργεια πατάτας;Eκπομπές αερίων του θερμοκηπίου;Kλιματική αλλαγή;Aποτύπωμα άνθρακα
Advisor: Σταυρινίδης, Μενέλαος
Issue Date: May-2021
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment
Abstract: Η έρευνα είχε σαν σκοπό να υπολογιστεί το αποτύπωμα άνθρακα στην καλλιέργεια πατάτας στο νησί, έτσι ώστε να διαφανεί πως σχετίζεται με την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε τεμάχια της περιοχής της ελεύθερης Αμμοχώστου αλλά και στην περιοχή της Λευκωσίας. Στις δύο αυτές περιοχές δόθηκαν ερωτηματολόγια σε πατατοπαραγωγούς, έτσι ώστε να καταγραφούν οι διάφορες πρακτικές διαχείρισης, οι μικροκλιματικές συνθήκες, οι τύποι των εδαφών, τα υλικά και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούν. Για την επεξεργασία των δεδομένων από τα ερωτηματολόγια και για τον υπολογισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και του ισοζυγίου C στα εδάφη των τεμαχίων χρησιμοποιήθηκε το διαδικτυακό εργαλείο Cool Farm Tool. Μέσα από αυτή την διαδικασία προέκυψε ότι υπάρχουν τεμάχια δύο ταχυτήτων. Υπάρχουν τα τεμάχια με υψηλές εισροές τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλό αποτύπωμα άνθρακα με τιμή 2,76kg CO2-eq / kg πατάτας, και τα τεμάχια με χαμηλές εισροές τα οποία παράγουν αντίστοιχα χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, με τιμή 0,301kg CO2-eq / kg πατάτας. Αυτή η μεγάλη διακύμανση μεταξύ των δυο κατηγοριών οφείλεται σε διαφορές μεταξύ των καλλιεργητικών πρακτικών που εφαρμόζονται από τους παραγωγούς. Διαφορές κυρίως οι οποίες σχετίζονται με την χρήση ενέργειας στο τεμάχιο για διάφορες καλλιεργητικές πρακτικές (επεξεργασία εδάφους, φύτευση, φυτοπροστασία, εξαγωγή, άρδευση) και διαφορές στην χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Description: The aim of the study was to determine the carbon footprint for potatoes grown on the island of Cyprus to identify emission hotspots, and suggest mitigation measures. A farmer questionnaire survey was carried out in the areas of Famagusta and Nicosia. Farmers were asked to provide information on management practices, microclimatic conditions, soil type, and the materials and equipment used. For the processing of the questionnaire data and the calculation of the greenhouse gas emissions and the carbon balance in the soil of the plots, the online Cool Farm Tool was used. Results show that potato production falls into two major classes: a) High input production resulting in a high carbon footprint at a value of 2,76kg CO2-eq / kg potato, and b) low input production with a low carbon footprint at 0,301kg CO2-eq / kg potato. The large variation between the two classes is due to the differences between management practices applied by the producers, mainly in the use of energy for different cultivation practices (soil treatment, planting, plant protection, irrigation, harvesting) and differences in the use of fertilizers and plant protection products.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/25941
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: MSc Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis

Files in This Item:
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

170
Last Week
0
Last month
0
checked on Oct 4, 2024

Download(s) 20

140
checked on Oct 4, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons