Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/23344
Title: Η σημαντικότητα των σημάτων ποιότητας ΠΟΠ και ΠΓΕ για τα πέντε μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου
Authors: Παναγιώτου, Μαρίνα 
Keywords: Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.);Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.);Κύπρος;Κρήτη;Σικελία;Σαρδηνία;Κορσική
Advisor: Παπαδήμας, Φώτης
Issue Date: May-2021
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Abstract: Οι κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που διαδραματίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, έφεραν αναπόφευκτα αλλαγές και στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων. Η ολοένα και μεγαλύτερη αναζήτηση ποιοτικότερων τροφίμων σε συνδυασμό με την ανάγκη προστασίας προϊόντων με τη μορφή πνευματικής ιδιοκτησίας, αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία των σημάτων ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέρος των οποίων αποτελούν η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και η Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.). Ο στόχος των σημάτων ποιότητας απέκτησε μετέπειτα πολυδιάστατο χαρακτήρα προσφέροντας ταυτόχρονα πλεονεκτήματα σε διάφορους τομείς. Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη σημαντικότητας των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν οι σημάνσεις Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε στα πέντε μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου: Κύπρο, Κρήτη, Σικελία, Σαρδηνία και Κορσική. Στη μελέτη αυτή, γίνεται ερμηνεία της επικρατούσας κατάστασης του τομέα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και των τροφίμων των πέντε νησιών. Επιπρόσθετα, μελετάται η κατάσταση των μέχρι τώρα κατοχυρώσεων τους και αναλύονται συγκεκριμένες περιπτώσεις προϊόντων των νησιών που φέρουν τη σήμανση Π.Ο.Π/ Π.Γ.Ε. Μέσω ερωτηματολογίου, μελετήθηκε η αντίληψη των Κυπρίων καταναλωτών ως προς τα σήματα ποιότητας. Τέλος, σημειώνονται αναλυτικά τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι σημάνσεις Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.
Description: The social, political and economic developments all over the world have inevitably brought important changes in agriculture and food. The growing search for better food quality combined with the need to protect products in the form of intellectual property, formed the basis for European Union to created quality marks, part of which are the Protected Designation of Origin (P.D.O.) and the Protected Geographical Indication (P.G.I.). The goal of quality labels later acquired a multidimensional character while offering advantages in various fields. The aim of this dissertation is to study the importance of the advantages offered by the P.D.O. and P.G.I. markings on the five largest islands of the Mediterranean: Cyprus, Crete, Sicily, Sardinia and Corsica. In this study, the prevailing situation of the agriculture, livestock and food sector of the five islands is interpreted. In addition, the status of their patents so far is studied and specific cases of products of the islands bearing the P.D.O. / P.G.I. Through a questionnaire, the perception of Cypriot consumers regarding quality labels was studied. Finally, the advantages offered by the PDO and P.G.I markings are noted in detail.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/23344
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

144
Last Week
0
Last month
1
checked on Oct 7, 2024

Download(s) 50

112
checked on Oct 7, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons