Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/23344
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΠαπαδήμας, Φώτης-
dc.contributor.authorΠαναγιώτου, Μαρίνα-
dc.date.accessioned2021-10-22T07:42:36Z-
dc.date.available2021-10-22T07:42:36Z-
dc.date.issued2021-05-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/23344-
dc.descriptionThe social, political and economic developments all over the world have inevitably brought important changes in agriculture and food. The growing search for better food quality combined with the need to protect products in the form of intellectual property, formed the basis for European Union to created quality marks, part of which are the Protected Designation of Origin (P.D.O.) and the Protected Geographical Indication (P.G.I.). The goal of quality labels later acquired a multidimensional character while offering advantages in various fields. The aim of this dissertation is to study the importance of the advantages offered by the P.D.O. and P.G.I. markings on the five largest islands of the Mediterranean: Cyprus, Crete, Sicily, Sardinia and Corsica. In this study, the prevailing situation of the agriculture, livestock and food sector of the five islands is interpreted. In addition, the status of their patents so far is studied and specific cases of products of the islands bearing the P.D.O. / P.G.I. Through a questionnaire, the perception of Cypriot consumers regarding quality labels was studied. Finally, the advantages offered by the PDO and P.G.I markings are noted in detail.en_US
dc.description.abstractΟι κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που διαδραματίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, έφεραν αναπόφευκτα αλλαγές και στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων. Η ολοένα και μεγαλύτερη αναζήτηση ποιοτικότερων τροφίμων σε συνδυασμό με την ανάγκη προστασίας προϊόντων με τη μορφή πνευματικής ιδιοκτησίας, αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία των σημάτων ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέρος των οποίων αποτελούν η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και η Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.). Ο στόχος των σημάτων ποιότητας απέκτησε μετέπειτα πολυδιάστατο χαρακτήρα προσφέροντας ταυτόχρονα πλεονεκτήματα σε διάφορους τομείς. Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη σημαντικότητας των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν οι σημάνσεις Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε στα πέντε μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου: Κύπρο, Κρήτη, Σικελία, Σαρδηνία και Κορσική. Στη μελέτη αυτή, γίνεται ερμηνεία της επικρατούσας κατάστασης του τομέα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και των τροφίμων των πέντε νησιών. Επιπρόσθετα, μελετάται η κατάσταση των μέχρι τώρα κατοχυρώσεων τους και αναλύονται συγκεκριμένες περιπτώσεις προϊόντων των νησιών που φέρουν τη σήμανση Π.Ο.Π/ Π.Γ.Ε. Μέσω ερωτηματολογίου, μελετήθηκε η αντίληψη των Κυπρίων καταναλωτών ως προς τα σήματα ποιότητας. Τέλος, σημειώνονται αναλυτικά τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι σημάνσεις Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management, Cyprus University of Technologyen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΠροστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.)en_US
dc.subjectΠροστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.)en_US
dc.subjectΚύπροςen_US
dc.subjectΚρήτηen_US
dc.subjectΣικελίαen_US
dc.subjectΣαρδηνίαen_US
dc.subjectΚορσικήen_US
dc.subject.otherProtected Designation of Origin (P.D.O.)en_US
dc.subject.otherProtected Geographical Indication (P.G.I.)en_US
dc.subject.otherCyprusen_US
dc.subject.otherCreteen_US
dc.subject.otherSicilyen_US
dc.subject.otherSardiniaen_US
dc.subject.otherCorsicaen_US
dc.titleΗ σημαντικότητα των σημάτων ποιότητας ΠΟΠ και ΠΓΕ για τα πέντε μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείουen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2020-2021en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.languageiso639-1el-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypebachelorThesis-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0003-0284-2247-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

144
Last Week
0
Last month
1
checked on Oct 7, 2024

Download(s) 50

112
checked on Oct 7, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons