Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/11881
Title: | Επιπολασμός Salmonella spp., E. coli και κολοβακτηριδίων στο νωπό αγελαδινό γάλα στην Κύπρο | Authors: | Σάββα, Χρυστάλλα | Keywords: | Επιπολασμός;Salmonella spp.;E. coli;Κολοβακτηρίδια | Advisor: | Μπότσαρης, Γιώργος | Issue Date: | Jun-2018 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Faculty: | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | Abstract: | Το νωπό γάλα μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη τροφιμογενών παθογόνων, συμπεριλαμβανομένου της Salmonella spp. και Ε. coli. Ο κύριος στόχος της παρούσας μελέτης ήταν ο προσδιορισμός της ΟΜΧ και να εξεταστεί ο επιπολασμός των βακτηρίων Salmonella spp., E. coli και κολοβακτηριδίων στο νωπό αγελαδινό γάλα, όπως και η παρουσία των ESBL’s. Συνολικά συλλέχθηκαν και εξετάστηκαν 212 δείγματα νωπού αγελαδινού γάλακτος από όλες τις γαλακτοπαραγωγικές μονάδες βοοειδών της Κύπρου. Από τα 212 δείγματα, το 21% ήταν θετικά για Salmonella spp., το 35.4% για Ε. coli και το 57.1% για κολοβακτηρίδια. Η σαλμονέλα στη συνέχεια ταυτοποιήθηκε με βάση τον ορότυπο και μοριακά, όπου 21 και 7 δείγματα ήταν θετικά, αντίστοιχα. Η μελέτη αυτή αποτελεί την πρώτη τεκμηριωμένη αναφορά στην Κύπρο που ελέγχει τον επιπολασμό των πιο πάνω βακτηρίων στο νωπό αγελαδινό γάλα αποκαλύπτοντας χαμηλό επιπολασμό για τη σαλμονέλα. Τα δεδομένα αυτά θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση της μικροβιολογικής σύστασης του νωπού γάλακτος και στην θέσπιση κανόνων για την βελτίωση της υγιεινής στις γαλακτοπαραγωγικές μονάδες. | Description: | Raw milk can be an excellent growth medium for different food-borne pathogens, including Salmonella spp. and E. coli. The main objective of the present study was to determine the Total Viable count (TVC) and to examine the prevalence of Salmonella spp., E. coli and coliform bacteria in raw cow milk. Also determined the occurrence of ESBL’s in the samples. A total of 212 samples of raw cow's milk were collected from all dairy farms in Cyprus and examined. Of the 212 samples, 21% were positive for Salmonella spp., 35.4% for E. coli and 57.1% for coliform bacteria. Salmonella was identified based on the serotype and molecular, where 21 and 7 samples were positive, respectively. This study is the first documented reference in Cyprus that controls the prevalence of Salmonella spp., E. coli and coliform bacteria in raw milk, revealing a low prevalence for Salmonella spp. These data will help to assess the microbiological composition of raw milk and to establish rules to improve the hygiene of dairy farms. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/11881 | Rights: | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων | Type: | MSc Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Appears in Collections: | Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ABSTRACT.pdf | 179.52 kB | Adobe PDF | View/Open | |
ΠΕΡΙΛΗΨΗ.pdf | 240.97 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s) 50
347
Last Week
0
0
Last month
5
5
checked on Nov 7, 2024
Download(s) 20
124
checked on Nov 7, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.