Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/11881
Τίτλος: | Επιπολασμός Salmonella spp., E. coli και κολοβακτηριδίων στο νωπό αγελαδινό γάλα στην Κύπρο | Συγγραφείς: | Σάββα, Χρυστάλλα | Λέξεις-κλειδιά: | Επιπολασμός;Salmonella spp.;E. coli;Κολοβακτηρίδια | Advisor: | Μπότσαρης, Γιώργος | Ημερομηνία Έκδοσης: | Ιου-2018 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Faculty: | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | Περίληψη: | Το νωπό γάλα μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη τροφιμογενών παθογόνων, συμπεριλαμβανομένου της Salmonella spp. και Ε. coli. Ο κύριος στόχος της παρούσας μελέτης ήταν ο προσδιορισμός της ΟΜΧ και να εξεταστεί ο επιπολασμός των βακτηρίων Salmonella spp., E. coli και κολοβακτηριδίων στο νωπό αγελαδινό γάλα, όπως και η παρουσία των ESBL’s. Συνολικά συλλέχθηκαν και εξετάστηκαν 212 δείγματα νωπού αγελαδινού γάλακτος από όλες τις γαλακτοπαραγωγικές μονάδες βοοειδών της Κύπρου. Από τα 212 δείγματα, το 21% ήταν θετικά για Salmonella spp., το 35.4% για Ε. coli και το 57.1% για κολοβακτηρίδια. Η σαλμονέλα στη συνέχεια ταυτοποιήθηκε με βάση τον ορότυπο και μοριακά, όπου 21 και 7 δείγματα ήταν θετικά, αντίστοιχα. Η μελέτη αυτή αποτελεί την πρώτη τεκμηριωμένη αναφορά στην Κύπρο που ελέγχει τον επιπολασμό των πιο πάνω βακτηρίων στο νωπό αγελαδινό γάλα αποκαλύπτοντας χαμηλό επιπολασμό για τη σαλμονέλα. Τα δεδομένα αυτά θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση της μικροβιολογικής σύστασης του νωπού γάλακτος και στην θέσπιση κανόνων για την βελτίωση της υγιεινής στις γαλακτοπαραγωγικές μονάδες. | Description: | Raw milk can be an excellent growth medium for different food-borne pathogens, including Salmonella spp. and E. coli. The main objective of the present study was to determine the Total Viable count (TVC) and to examine the prevalence of Salmonella spp., E. coli and coliform bacteria in raw cow milk. Also determined the occurrence of ESBL’s in the samples. A total of 212 samples of raw cow's milk were collected from all dairy farms in Cyprus and examined. Of the 212 samples, 21% were positive for Salmonella spp., 35.4% for E. coli and 57.1% for coliform bacteria. Salmonella was identified based on the serotype and molecular, where 21 and 7 samples were positive, respectively. This study is the first documented reference in Cyprus that controls the prevalence of Salmonella spp., E. coli and coliform bacteria in raw milk, revealing a low prevalence for Salmonella spp. These data will help to assess the microbiological composition of raw milk and to establish rules to improve the hygiene of dairy farms. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/11881 | Rights: | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων | Type: | MSc Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis |
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο | Περιγραφή | Μέγεθος | Μορφότυπος | |
---|---|---|---|---|
ABSTRACT.pdf | 179.52 kB | Adobe PDF | Δείτε/ Ανοίξτε | |
ΠΕΡΙΛΗΨΗ.pdf | 240.97 kB | Adobe PDF | Δείτε/ Ανοίξτε |
CORE Recommender
Page view(s) 20
369
Last Week
0
0
Last month
2
2
checked on 14 Μαρ 2025
Download(s) 20
166
checked on 14 Μαρ 2025
Google ScholarTM
Check
Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα