Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/955
Τίτλος: Βαθμονόμηση ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής μη επανδρωμένου πτητικού μέσου
Συγγραφείς: Παναγιώτου, Αντώνης 
Λέξεις-κλειδιά: Photogrammetry;Camera
Advisor: Σκαρλάτος, Δημήτριος
Ημερομηνία Έκδοσης: 2014
Department: Department of Civil Engineering and Geomatics
Faculty: Faculty of Engineering and Technology
Περίληψη: Η φωτογραμμετρία αποτελεί έναν από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους κλάδους, ο οποίος βρίσκει εφαρμογές, και μπορεί να συνδυαστεί με πολλές άλλες επιστήμες. Βασικότερο εκ των εργαλείων της φωτογραμμετρίας, δεν είναι άλλο από τις φωτογραφικές μηχανές, οι οποίες με σωστή χρήση, δύναται να παρέχουν στο χρήστη τους υψηλής ευκρίνειας, γεωμετρικά ακριβές αλλά και αξιόπιστες πληροφορίες. Για να είναι οι πληροφορίες οι οποίες λαμβάνονται από τις φωτογραφικές μηχανές και γενικά τον οποιοδήποτε οπτικό δέκτη χρησιμοποιείται, αξιόπιστες και ακριβείς, πρέπει να βαθμονομηθούν και στη συνέχεια να επεξεργαστούν με αυστηρότητα και προσοχή. Η διπλωματική μελέτη αυτή, στοχεύει στην βαθμονόμηση της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, η οποία εφαρμόζεται σε UAV του Τμήματος Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΤΕ.ΠΑ.Κ. Δηλαδή, ο προσδιορισμός της σταθεράς c, με την εφαρμογή διαδικασιών βαθμονόμησης. Εφόσον εφαρμοστεί η διαδικασία της βαθμονόμησης σε μία φωτογραφική μηχανή, τότε μας παρέχεται η δυνατότητα να εφαρμόσουμε τις φωτογραμμετρικές μεθόδους με ακρίβεια και αξιοπιστία. Για τους σκοπούς της εργασίας, δημιουργήθηκε ένα προσωρινό πεδίο ελέγχου, αποτελούμενο από 28 στόχους. Τα σημεία μετρήθηκαν σε αυθαίρετο σύστημα συντεταγμένων, με τη χρήση ολοκληρωμένου γεωδαιτικού σταθμού Leica TRS 1203. Το όργανο αυτό, μας παρείχε τη δυνατότητα να έχουμε ακρίβεια στις μετρήσεις μας, βάσει αντίστοιχων διεθνών πεδίων ελέγχου. Στη συνέχεια, έγινε η πτήση με το UAV και πάρθηκαν φωτογραφίες από τρία διαφορετικά ύψη. Στο επόμενο βήμα, έγινε λήψη φωτογραφιών από κοντινή απόσταση, με τη χρήση της ίδιας μηχανής, η οποία ήταν εφαρμοσμένη στο UAV, με τη χρήση ειδικού επιπέδου βαθμονόμησης. Κατά την τελική φάση της εργασίας, έγινε επεξεργασία των φωτογραφιών (με τη χρήση κατάλληλων λογιστικών προγραμμάτων), βάσει των οποίων υπολογίστηκαν οι διάφορες παράμετροι, για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Αφού υπολογίστηκαν οι παράμετροι, έγινε σύγκριση μεταξύ των αποτελεσμάτων στις δύο βαθμονομήσεις, αλλά και με τις εργοστασιακές παραμέτρους που δίνονται από τον κατασκευαστή της φωτογραφικής μηχανής που χρησιμοποιήθηκε.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/955
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
Περίληψη Παναγιώτου Αντώνης.pdf253.68 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε την πλήρη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s) 50

397
Last Week
0
Last month
6
checked on 6 Νοε 2024

Download(s) 50

128
checked on 6 Νοε 2024

Google ScholarTM

Check


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα