Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/9485
Τίτλος: Παραγωγή φουμονισινών στους μαύρους ασπεργιλλούς
Συγγραφείς: Μάρκου, Λία 
Λέξεις-κλειδιά: Μυκοτοξίνες;Δευτερογενείς μεταβολίτες;Fusarium;Claviceps;Penicillium;Aspergillus;Alternaria
Advisor: Kanetis, Loukas
Ημερομηνία Έκδοσης: Σεπ-2016
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Science and Environmental Management
Περίληψη: Οι μυκοτοξίνες είναι δευτερογενείς μεταβολίτες που παράγουν μύκητες οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές σε σπονδυλωτά. Οι περισσότερες μυκοτοξίνες παράγονται από είδη που ανήκουν στα γένη Penicillium, Aspergillus, Fusarium, Alternaria και Claviceps. Οι επιδράσεις από κάποιες μυκοτοξίνες είναι οξείες με συμπτώματα σοβαρών ασθενειών να εμφανίζονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι μυκοτοξίνες μπορούν να εμφανιστούν στην τροφική αλυσίδα λόγω μολύνσεων των καλλιεργειών από μύκητες και να προκαλέσουν δυσμενείς επιδράσεις λόγω άμεσης κατανάλωσης των προϊόντων από τον άνθρωπο ή λόγω χρήσης των προϊόντων σαν ζωοτροφές. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχουν ερευνηθεί αρκετές στρατηγικές, οι οποίες χωρίζονται σε βιολογικές, χημικές και φυσικές μεθόδους. Πιο συγκεκριμένα οι μυκοτοξίνες δύναται να ελεγχθούν μερικώς μέσω διαγονιδιακών φυτών με ανθεκτικότητα στις μυκητολογικές ασθένειες, με χημικά μυκητοκτόνα και διάφορες γεωργικές πρακτικές. Περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την παραγωγή μυκοτοξινών, όπως είναι η υγρασία, το pH, η επάρκεια σε άνθρακα και άζωτο, η θερμοκρασία, το περιβάλλον του ξενιστή κ.ά. Το γένος Aspergillus περιεγράφηκε για πρώτη φορά το 1729 από τον ιερέα-μυκητολόγο P. A. Micheli από τη Φλωρεντία. Οι ασπέργιλλοι είναι σημαντικά παθογόνα φυτών και δημιουργούν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων, ενώ επιπλέον είναι σημαντικοί παραγωγοί τοξινών που απειλούν την υγεία του ανθρώπου και των ζώων. Η χρήση ειδών κυρίως μαύρων ασπεργίλλων στην βιομηχανία και στη βιοτεχνολογία κάνει αυτό το ζήτημα ακόμα πιο ενδιαφέρον, αφού εντείνονται οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία. Μια από τις σημαντικές ομάδες μυκοτοξινών που παράγουν είναι αυτή των φουμονισινών και πιο συγκεκριμένα οι φουμονισίνες Β2, Β4 και Β6. Οι φουμονισίνες είναι μια ομάδα μυκοτοξινών που έχουν αναφερθεί κυρίως σε μύκητες του γένους Fusarium. Έχουν συσχετισθεί έντονα με διάφορα είδη καρκίνου και είναι γνωστή η τοξική επίδραση τους στους ανθρώπους και στα ζώα.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/9485
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
Λια Μάρκου.pdfΠερίληψη555.59 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε την πλήρη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s)

206
Last Week
2
Last month
5
checked on 11 Μαϊ 2024

Download(s) 10

175
checked on 11 Μαϊ 2024

Google ScholarTM

Check


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα