Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/925
Τίτλος: Συμπεριφορά διογκούμενων εδάφων στις θεμελιώσεις
Συγγραφείς: Σουρμελής, Θεόδωρος 
Λέξεις-κλειδιά: Swelling;Soil;Geology
Advisor: Πουλλαΐδης, Μιχαλάκης
Ημερομηνία Έκδοσης: 2012
Department: Department of Civil Engineering and Geomatics
Faculty: Faculty of Engineering and Technology
Περίληψη: Στην εργασία αυτή, εξετάζεται το φαινόμενο των Διογκούμενων Εδαφών και η συμπεριφορά τους στις θεμελιώσεις των κατασκευών. Αρχικά, γίνεται μια αναφορά στη βασική γεωλογία της Κύπρου και ακολουθεί μια εισαγωγή στο πρόβλημα των διογκούμενων εδαφών όπου εξηγούνται και οι αιτίες της εκδήλωσης της διογκωτικής συμπεριφοράς τους. Στη συνέχεια, συνοψίζονται ορισμένες μέθοδοι αναγνώρισης και εκτίμησης των διογκούμενων εδαφών και περιγράφονται ενδείξεις στα θεμέλια και τις κατασκευές, για την ύπαρξη διογκούμενου εδάφους. Ακολούθως, περιγράφονται οι επιπτώσεις που προκαλούν τα διογκούμενα εδάφη στις θεμελιώσεις και γίνεται μια εισήγηση διάφορων μέτρων άμβλυνσης όσον αφορά τα θεμέλια και μεθόδων θεμελίωσης. Εξετάζεται το ζήτημα των διογκούμενων εδαφών στην Κύπρο και αναζητούνται τρόποι και μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού. Στο πειραματικό μέρος της μελέτης, γίνεται μια προσπάθεια βελτίωσης των ιδιοτήτων εδαφικού δείγματος από διογκούμενο έδαφος στην περιοχή ανέγερσης της νέας βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία, με τη χρήση υδράσβεστου. Αφού αναλύονται οι στρωματολογικές συνθήκες και τα γεωτεχνικά χαρακτηριστικά της περιοχής, περιγράφονται οι πειραματικές δοκιμές που διεξήχθηκαν στο εργαστήριο, μετά από δειγματοληψία και προετοιμασία του υλικού. Με βάση τις δοκιμές της κοκκομετρικής ανάλυσης με υγρόμετρο, ορίου υδαρότητας, ορίου πλαστικότητας και δείκτη πλαστικότητας, επιμήκους συρρίκνωσης, μέγιστης πυκνότητας - βέλτιστης υγρασίας (Proctor test) και της μεθόδου CBR για εκτίμηση της συμπεριφοράς του εδάφους στη φόρτιση, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα για εδαφικό δείγμα χωρίς και με την προσθήκη ποσοστού υδράσβεστου. Τέλος, τα αποτελέσματα οδηγούν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα σχετικά με την αποδοτικότητα της ανάμειξης υδράσβεστου στο έδαφος θεμελίωσης.
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
Θεόδωρος Σουρμελής Συμπεριφορά _Περίληψη.pdf359.4 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε την πλήρη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s) 50

487
Last Week
1
Last month
7
checked on 2 Φεβ 2025

Download(s) 10

348
checked on 2 Φεβ 2025

Google ScholarTM

Check


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα