Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/8750
Title: | Επίδραση υπερήχων στην LISTERIA GRAYI στο γάλα : επιβίωση και φυσικοχημικές επιδράσεις | Authors: | Βάσου, Άρτεμις | Keywords: | Listeria monocytogenes;Listeria grayi;Υπέρηχος;UHT γάλα | Advisor: | Μπότσαρης, Γιώργος Goulas, Vlasios |
Issue Date: | 2016 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Faculty: | Faculty of Geotechnical Science and Environmental Management | Abstract: | Η Listeria monocytogenes είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της λιστεριώσης στα ζώα και στον άνθρωπο. Μια σοβαρή λοίμωξη που προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων με L. monocytogenes. Στην παρούσα εργασία, μελετήθηκε η ικανότητα αποτελεσματικότητας του υπέρηχου με συχνότητα 20kHz ως προς την δυνατότητα θανάτωσης της Λιστέριας, καθώς επίσης και για τυχόν επιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει στην σύσταση του γάλακτος αλλά και στον επηρεασμό διαχωρισμού του λίπους του γάλακτος. Στη φάση της πειραματικής διαδικασίας χρησιμοποιήθηκε μια ένταση υπέρηχου και πέντε χρόνοι έκθεσης των δειγμάτων στους υπέρηχους. Συγκεκριμένα δοκιμάστηκε σε UHT γάλα όπου προστέθηκε Listeria grayi η ένταση υπέρηχου των 500W στα χρονικά διαστήματα των 5, 15, 20, 30 και 40 λεπτών για τον μικροβιακό έλεγχο και για την φυσικοχημική ανάλυση. Για την επιβεβαίωση της επίδρασης του υπερήχου στην αδρανοποίηση του μικροοργανισμου και στις μεταβολές της σύστασης του γάλακτος εξετάστηκαν άλλα δύο δείγματα, οι μάρτυρες, όπου δεν είχαν υποστεί καμία επεξεργασία στον υπέρηχο. Στο ένα δείγμα έγινε προσθήκη του μικροοργανισμού και ακολούθησε η επώαση στους 37⁰C για 72 ώρες και στην συνέχεια η καταμέτρηση των αποικιών, στο άλλο δείγμα έγινε φυσικοχημική ανάλυση του γάλακτος για τον καθορισμό του λίπους, των πρωτεϊνών, της λακτόζης, των στερεών άνευ λίπους και του pH. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που λήφθηκαν από το μικροβιολογικό έλεγχο, σημειώθηκε μείωση της Listeria grayi, αλλά η μείωση δεν ήταν ικανοποιητική. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε χαμηλή ένταση υπερήχων σε συνδυασμό με περιορισμένο χρόνο έκθεσης. Από τα αποτελέσματα της φυσικοχημικής ανάλυσης του γάλακτος, παρατηρήθηκαν ελάχιστες αλλαγές στα συστατικά του γάλακτος μεταξύ των διαφορετικών χρόνων έκθεσης και της αρχικής παρατήρησης του γάλακτος χωρίς επεξεργασία στον υπέρηχο. Τέλος όσον αφορά τον διαχωρισμό του λίπους του γάλακτος που επεξεργάστηκε στον υπέρηχο, δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/8750 | Rights: | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων. | Type: | Bachelors Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Artemis-Vasou1.pdf | 388.17 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
237
Last Week
2
2
Last month
3
3
checked on Dec 3, 2024
Download(s) 50
142
checked on Dec 3, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.