Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/8750
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΜπότσαρης, Γιώργος-
dc.contributor.advisorGoulas, Vlasios-
dc.contributor.authorΒάσου, Άρτεμις-
dc.date.accessioned2016-07-29T09:00:48Z-
dc.date.available2016-07-29T09:00:48Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/8750-
dc.description.abstractΗ Listeria monocytogenes είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της λιστεριώσης στα ζώα και στον άνθρωπο. Μια σοβαρή λοίμωξη που προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων με L. monocytogenes. Στην παρούσα εργασία, μελετήθηκε η ικανότητα αποτελεσματικότητας του υπέρηχου με συχνότητα 20kHz ως προς την δυνατότητα θανάτωσης της Λιστέριας, καθώς επίσης και για τυχόν επιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει στην σύσταση του γάλακτος αλλά και στον επηρεασμό διαχωρισμού του λίπους του γάλακτος. Στη φάση της πειραματικής διαδικασίας χρησιμοποιήθηκε μια ένταση υπέρηχου και πέντε χρόνοι έκθεσης των δειγμάτων στους υπέρηχους. Συγκεκριμένα δοκιμάστηκε σε UHT γάλα όπου προστέθηκε Listeria grayi η ένταση υπέρηχου των 500W στα χρονικά διαστήματα των 5, 15, 20, 30 και 40 λεπτών για τον μικροβιακό έλεγχο και για την φυσικοχημική ανάλυση. Για την επιβεβαίωση της επίδρασης του υπερήχου στην αδρανοποίηση του μικροοργανισμου και στις μεταβολές της σύστασης του γάλακτος εξετάστηκαν άλλα δύο δείγματα, οι μάρτυρες, όπου δεν είχαν υποστεί καμία επεξεργασία στον υπέρηχο. Στο ένα δείγμα έγινε προσθήκη του μικροοργανισμού και ακολούθησε η επώαση στους 37⁰C για 72 ώρες και στην συνέχεια η καταμέτρηση των αποικιών, στο άλλο δείγμα έγινε φυσικοχημική ανάλυση του γάλακτος για τον καθορισμό του λίπους, των πρωτεϊνών, της λακτόζης, των στερεών άνευ λίπους και του pH. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που λήφθηκαν από το μικροβιολογικό έλεγχο, σημειώθηκε μείωση της Listeria grayi, αλλά η μείωση δεν ήταν ικανοποιητική. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε χαμηλή ένταση υπερήχων σε συνδυασμό με περιορισμένο χρόνο έκθεσης. Από τα αποτελέσματα της φυσικοχημικής ανάλυσης του γάλακτος, παρατηρήθηκαν ελάχιστες αλλαγές στα συστατικά του γάλακτος μεταξύ των διαφορετικών χρόνων έκθεσης και της αρχικής παρατήρησης του γάλακτος χωρίς επεξεργασία στον υπέρηχο. Τέλος όσον αφορά τον διαχωρισμό του λίπους του γάλακτος που επεξεργάστηκε στον υπέρηχο, δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectListeria monocytogenesen_US
dc.subjectListeria grayien_US
dc.subjectΥπέρηχοςen_US
dc.subjectUHT γάλαen_US
dc.titleΕπίδραση υπερήχων στην LISTERIA GRAYI στο γάλα : επιβίωση και φυσικοχημικές επιδράσειςen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.dept.handle123456789/3en
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2015-2016en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Science and Environmental Managementen_US
item.languageiso639-1el-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypebachelorThesis-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0003-3197-6535-
crisitem.author.orcid0000-0001-7527-1559-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Artemis-Vasou1.pdf388.17 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 50

234
Last Week
0
Last month
1
checked on Oct 6, 2024

Download(s) 50

138
checked on Oct 6, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.