Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/35147
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorGoulas, Vlasios-
dc.contributor.authorΧαριλάου, Αλεξάντρα-
dc.date.accessioned2025-12-05T12:12:37Z-
dc.date.available2025-12-05T12:12:37Z-
dc.date.issued2025-05-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/35147-
dc.descriptionThe current work aims to optimize the cold-water extraction of polyphenols with antimicrobial potency from the aerial parts of Cistus salviifolius L. with the employment of the response surface methodology. The Box Behnken experimental design has been conducted to investigate the effect of three factors, namely: (i) temperature (5-15°C), (ii) extraction time (100-300 min), (iii) solvent-solid ratio (75-125 mL g-1 ), on five responses, namely: total phenolic content, total flavonoid content, total condensed tannin content and the antimicrobial activity against Staphylococcus aureus and Pseudomonas aeruginosa. Based on the desirability index, the cold-water extraction at a temperature of 7.4°C, using a solvent-solid ratio of 125mL g-1 , for an extraction period of 299 minutes resulting in the maximum recovery of polyphenolic compounds. Results highlighted that the optimized cold-water extraction method produced an enriched polyphenolic extract in terms of total phenolic content (75.1 ± 5.2 mg gallic acid equivalents per g fresh material), total flavonoids (15.0 ± 0.8 mg catechin acid equivalents per g fresh material) and total condensed tannins (5.3 ± 0.6 mg catechin acid equivalents per g fresh material). Furthermore, the optimum cold-water extract of C. salviifolius L. had remarkable antimicrobial activity against both bacteria; although Staphylococcus aureus bacteria are more susceptible than Pseudomonas aeruginosa bacteria. Overall, the present study describes the optimization of a “green” extraction method for C. salviifolius L. polyphenolic substances with possible application in the development of innovative food and drug formulations.en_US
dc.description.abstractΗ παρούσα διατριβή αφορά τη βελτιστοποίηση της ψυχρής υδατικής εκχύλισης για την ανάκτηση πολυφαινολικών ενώσεων με αντιμικροβιακές ιδιότητες από τα υπέργεια μέρη του φυτού Cistus salviifolius L. χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία απόκρισης επιφανειών. Ο πειραματικός σχεδιασμός Box-Behnken χρησιμοποιήθηκε για να μελετηθεί η επίδραση τριών παραμέτρων της εκχύλισης δηλ. (i) η θερμοκρασία (5-15°C), (ii) ο χρόνος εκχύλισης (100-300 λεπτά) και (iii) η αναλογία διαλύτη-στερεού (75-125 mL g-1 ). Για τη βελτιστοποίηση προσδιορίστηκαν τα ολικά φαινολικά συστατικά, τα ολικά φλαβονοειδή, οι ολικές συμπυκνωμένες ταννίνες και η αντιμικροβιακή δράση έναντι των βακτηρίων Staphylococcus aureus και Pseudomonas aeruginosa. Με βάση τον δείκτη επιθυμητότητας, οι βέλτιστες συνθήκες εκχύλισης επιτυγχάνονται σε θερμοκρασία 7,4°C, χρησιμοποιώντας αναλογία διαλύτη-στερεού 125mL g -1 για χρονικό διάστημα 299 λεπτών. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η μέθοδος ψυχρής υδατικής εκχύλισης, που βελτιστοποιήθηκε είναι κατάλληλη για την ανάκτηση των πολυφαινολικών ενώσεων από το φυτό C. salviifolius L. με τιμές ολικών φαινολικών συστατικών στα 75,1 ± 5,2 mg ισοδύναμα γαλλικού οξέος ανά g φυτικού ιστού, ολικά φλαβονοειδή στα 15,0 ± 0,8 mg ισοδύναμα κατεχίνης ανά g φυτικού ιστού και ολικές συμπυκνωμένες ταννίνες στα 5,3 ± 0,6 mg ισοδύναμα κατεχίνης ανά g φυτικού ιστού. Επιπρόσθετα, εμφανίζει αξιοσημείωτη παρεμπόδιση έναντι της ανάπτυξης των δυο βακτηρίων με σημαντικότερη έναντι του Staphylococcus aureus. Συμπερασματικά, η παρούσα διατριβή περιγράφει την ανάπτυξη μιας «πράσινης» μεθόδου εκχύλισης των πολυφαινολικών ενώσεων του C. salviifolius L. που μπορεί να αξιοποιηθεί στην ανάπτυξη νεοφανών τροφίμων και προϊόντων φαρμακευτικής.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectεκχύλισηen_US
dc.subjectανάκτησηen_US
dc.subjectπολυφαινόλεςen_US
dc.subjectαντιμικροβιακή δράσηen_US
dc.subjectφλαβονοειδήen_US
dc.subjectταννίνεςen_US
dc.subjectμεθοδολογία απόκρισης επιφανειώνen_US
dc.subject.otherextractionen_US
dc.subject.otherrecoveryen_US
dc.subject.otherpolyphenolsen_US
dc.subject.otherantimicrobial activityen_US
dc.subject.otherflavonoidsen_US
dc.subject.othertanninsen_US
dc.subject.otherresponse surface methodologyen_US
dc.titleΒελτιστοποίηση της ψυχρής υδατικής εκχύλισης αντιμικροβιακών φαινολικών συστατικών από το φυτό cistus salvifoliusen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyearemptyen_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.cerifentitytypePublications-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.languageiso639-1el-
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairetypebachelorThesis-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0001-7527-1559-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
CHARILAOU.A_BSC_2025_ABSTRACT.pdfABSTRACT.CHARILAOU174.33 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

20
checked on Dec 8, 2025

Download(s) 50

4
checked on Dec 8, 2025

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons