Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/32704
Title: Επιπολασμός τροφιμογενών ιών σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα
Authors: Κυριάκου, Χριστιάνα 
Keywords: Τροφιμογενείς ιοί;Νοροϊός;Ηπατίτιδα Α;Ηπατίτιδα Ε;Ροταϊός;Επιπολασμός;Έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα;Ανίχνευση;Πρόληψη
Advisor: Botsaris, George
Issue Date: 2024
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Abstract: Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται τον επιπολασμό των τροφιμογενών ιών σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Οι τροφιμογενείς ιοί αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις που συνδέονται με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Η εργασία αναλύει τους κυριότερους τροφιμογενείς ιούς που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένων των ιών της Hπατίτιδας Α και Ε, του Νοροϊού και του Ροταϊού. Μέσω μιας εκτενούς βιβλιογραφικής ανασκόπησης, εξετάζονται οι πηγές μόλυνσης, οι διαδικασίες μετάδοσης των ιών στα τρόφιμα, και οι συνέπειες των τροφιμογενών ιών για την ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στις μεθόδους πρόληψης και ελέγχου της μόλυνσης από ιούς σε τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων μέτρων υγιεινής, και της επεξεργασίας των τροφίμων. Επιπρόσθετα παρουσιάζονται οι μέθοδοι ανίχνευσης και εξαγωγής ιού από τα δείγματα τροφίμων, με κυριότερη να σημαίνεται αυτή των μοριακών τεχνικών όπως η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR). Αναλύονται επίσης οι μέθοδοι εξαγωγής ιού από τα δείγματα, όπως η προσρόφηση και η έκλουση. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η συγκέντρωση των θετικών δειγμάτων σε σχέση με τα δείγματα πoυ αναλύθηκαν σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα, για τον επιπολασμό του ιού σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων. Συγκεκριμένα, αναλύονται τρόφιμα που εντάσσονται σε φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα ζωικής προέλευσης και στα δίθυρα μαλάκια και οστρακοειδή. Τέλος, συμπεριλαμβάνεται η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά τύπο τρόφιμου και γίνεται ανάλυση της τάσης επιπολασμού των ιών στις διάφορες κατηγορίες έτοιμων προ κατανάλωση τροφίμων.
Description: This thesis deals with the prevalence of foodborne viruses in ready-to-eat foods. Foodborne viruses are a major public health problem as they can cause infections associated with the consumption of contaminated food. The paper analyzes the main foodborne viruses affecting public health, including hepatitis A and E, norovirus and rotavirus. Through an extensive literature review, the sources of contamination, the transmission processes of viruses in food, and the consequences of foodborne viruses on human health are examined. In addition, emphasis is placed on methods of preventing and controlling foodborne virus contamination, including appropriate hygiene measures, and food processing. In addition, the methods of virus detection and extraction from food samples are presented, the main one being that of molecular techniques such as the polymerase chain reaction (PCR). Methods for extracting virus from samples, such as adsorption and elution, are also discussed. Then, the concentration of positive samples is presented in relation to samples analyzed in studies carried out on a global scale, on the prevalence of the virus in different food categories. Specifically, foods included in fruits and vegetables, foods of animal origin and bivalve molluscs and shellfish are analyzed. Finally, the analysis of the results by type of food is included and the prevalence of viruses in the different categories of ready-to-eat foods is analyzed.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/32704
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
BSC_Χριστιάνα Κυριάκου_2024_abstract.pdf185.5 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

34
checked on Jul 25, 2024

Download(s)

22
checked on Jul 25, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons