Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/32645
Τίτλος: Προσδιορισμός γλουτένης σε προϊόντα κρέατος
Συγγραφείς: Στυλιανού, Ζαχάρω 
Λέξεις-κλειδιά: Γλουτένη;κρέας;αλλεργία;επιμόλυνση
Advisor: Botsaris, George
Ημερομηνία Έκδοσης: 2024
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Περίληψη: Η παρούσα πτυχιακή μελέτη εστιάζεται στην ανίχνευση ύπαρξης διασταυρουμένης επιμόλυνσης με γλουτενη σε προϊόντα κρέατος που κανονικά δεν πρέπει να περιέχουν το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Οι πειραματικές διαδικασίες έλαβαν χωρά σε γνωστή βιομηχανία αλλαντικών στην Κύπρο. Η εργασία ξεκινά με μια συνοπτική εισαγωγή σχετικά με τον ορισμό αλλά και τη σοβαρότητα των αλλεργιογόνων και τις αντιδράσεις που είναι δυνατό να προκαλέσουν σε μια μερίδα καταναλωτών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας αλλά και στην ορθολογική διαχείριση των αλλεργιογόνων μέσα στην βιομηχανία, έχοντας πάντα υπόψη όλα τα κρίσιμα σημεία ελέγχου. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η μεθοδολογία της μελέτης, περιλαμβανομένων των διαδικασιών δειγματοληψίας και αναλύσεων. Η διαδικασία ανίχνευσης γλουτένης πραγματοποιείται με χρήση ανοσοχρωματογραφικού τεστ που ανήκει στην κατηγορία των ανοσοενζυμικών μεθόδων. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την παρουσία γλουτένης σε μικρή ποσότητα από τα δείγματα προϊόντων κρέατος, άλλα αναγνωρίζονται οι γενικού παράγοντες επιμόλυνσης. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, προτείνονται στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου διασταυρούμενης επιμόλυνσης και την ασφαλή παραγωγή προϊόντων κρέατος που δεν περιέχουν γλουτένη. Τέλος, τα συμπεράσματα της μελέτης επισημαίνουν τη σημασία της ορθολογικής διαχείρισης των αλλεργιογόνων σε μια βιομηχανία και αναφέρει πιθανές τροποποιήσεις στους μέχρι τώρα χειρισμούς.
Description: Τhe detection of cross-contamination with gluten in meat products that normally should not contain the specific allergen is a major problem that food industries must manage. The experimental procedures took place in well-known industry in Cyprus. The work begins with a brief introduction on the definition and severity of allergens and the reactions they can cause in a portion of consumers. Particular emphasis is given on the safety of the food chain and on the rational management of allergens within the industry, having always keep all critical control points in mind. Next, the methodology of the study is presented, including the sampling and analysis procedures. The gluten detection process is carried out using an immunochromatographic test that belongs to the category of immunoenzymatically methods. The results highlight the presence of gluten in a small amount of the meat product samples, but the general contamination factors are recognized. Based on these results, strategies are suggested to reduce the risk of cross-contamination and safely produce gluten-free meat products. Finally, the conclusions of the study point out the importance of the rational management of allergens in an industry and indicate possible modifications to the current handling.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/32645
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
BSC_Ζαχάρω Στυλιανού_2024_abstract.pdf204.54 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε την πλήρη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s)

28
Last Week
1
Last month
1
checked on 13 Οκτ 2024

Download(s)

18
checked on 13 Οκτ 2024

Google ScholarTM

Check


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από άδεια Άδεια Creative Commons Creative Commons