Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/32557
Title: | Εφαρμογή της μελατονίνης και του NOSH-A ως λειτουργικά βιοπολυμερή στο στάδιο του σπόρου για αύξηση της παραγωγής και βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών τομάτας της ποικιλίας "Moneymaker" | Authors: | Πιερή, Μιχαέλλα | Keywords: | Τεχνολογίες έναυσης;Προ-επεξεργασία σπόρων;Ποιοτικά χαρακτηριστικά;καρπός τομάτας;NOSH-A;Μελατονίνη;Χιτοζάνη | Advisor: | Fotopoulos, Vasileios | Issue Date: | 2024 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Faculty: | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | Abstract: | Οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις καθιστούν ελάχιστη έως αδύνατη την προσαρμογή ζωντανών οργανισμών στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Οι πράσινες τεχνολογίες έναυσης είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείτο προ πολλού για την τεχνητή προσαρμογή των φυτών σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις. Αν και στις περισσότερες μελέτες που ασχολούνται με τεχνολογίες έναυσης, το κεντρικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην απόδοση του ίδιου του φυτού υπό βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις, στην παρούσα διπλωματική εργασία θα παρουσιαστούν ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπών τομάτας που καλλιεργήθηκαν υπό ιδανικές συνθήκες όταν οι σπόροι τους προ-επεξεργάστηκαν με παράγοντες έναυσης. Οι τρεις κύριοι παράγοντες έναυσης που εφαρμόστηκαν απαρτίζονται από την NOSH-Ασπιρίνη, τη Μελατονίνη και τη Χιτοζάνη. Η NOSH-Ασπιρίνη, ως τριπλός δότης υδρόθειου (H2S), μονοξειδίου του αζώτου (NO) και ακετυλοσαλικυλικού οξέος (ASA), η Μελατονίνη ως εξωγενής προσθήκη φυσικά παραγόμενης ορμόνης και η Χιτοζάνη ως νανοσωματίδιο δημιουργίας συμπλόκου με τις προηγούμενες δύο ουσίες. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία μελετήθηκαν περιλαμβάνουν το χρώμα, τη συνεκτικότητα σάρκας, το μέγεθος, το pH, την ογκομετρούμενη οξύτητα, τα διαλυτά στερεά συστατικά, το δείκτη ωριμότητας των καρπών αλλά επίσης και τον προσδιορισμό των καροτενοειδών (λυκοπένιο, β-καροτένιο), ασκορβικού οξέος, ολικών φαινολικών ουσιών, μελατονίνης, σακχάρων (γλυκόζη, φρουκτόζη, σακχαρόζη, ολικά διαλυτά σάκχαρα) και αντιοξειδωτικής ικανότητας. Από τα αποτελέσματα διαφαίνεται ότι οι προ-μεταχειρίσεις με NOSH-Ασπιρίνη, Μελατονίνη και NOSH-A ως λειτουργική επικάλυψη της Χιτοζάνης έχουν θετική επίδραση στο βιοχημικό τμήμα των καρπών, ενώ παράλληλα η προ-μεταχείριση με διάλυμα Μελατονίνης ως λειτουργική επικάλυψη της Χιτοζάνης, φάνηκε ότι αύξησε την απόδοση της παραγωγής καρπών ανά φυτό χωρίς όμως καμία ένδειξη στατιστικά σημαντικής διαφοράς. Κύριο πόρισμα της παρούσης διπλωματικής εργασίας είναι ότι, οι παράγοντες NOSH-A, Μελατονίνη και Χιτοζάνη, πέραν από την ιδιότητα τους να προστατεύουν από αβιοτικές και βιοτικές καταπονήσεις, δρουν προωθητικά στα ποιοτικά και θρεπτικά χαρακτηριστικά των καρπών τομάτας ποικιλίας «Moneymaker» σε ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης. | Description: | Anthropogenic interventions make it nearly impossible for living organisms to adapt to the ever-changing environment. “Green” priming technologies are a method long used to artificially adapt plants to biotic and abiotic stresses. Although in most studies dealing with priming technologies, the central interest is focused on the yield of the plant itself under biotic and abiotic stresses, in this thesis will be presented qualitative characteristics of tomato fruits that were grown under ideal conditions when their seeds were pre-treated with priming agents. The three main priming agents applied consisted of NOSH-Aspirin, Melatonin and Chitosan. NOSH-Aspirin, as a triple donor of hydrogen sulfide (H2S), nitric oxide (NO) and acetylsalicylic acid (ASA), Melatonin as an exogenous addition of naturally produced hormone and Chitosan as a complex of nanoparticles and the previous two substances. The qualitative characteristics studied include color, flesh firmness, size, pH, titratable acidity, total soluble solids, fruit ripening index but also the determination of carotenoids (lycopene, β-carotene), ascorbic acid, total phenolics, melatonin, sugars (glucose, fructose, sucrose, total soluble sugars) and antioxidant capacity. The results show that pre-treatments with NOSH-Aspirin, Melatonin and NOSH-A as a functional coating of Chitosan have a positive effect on the biochemical part of the fruit, while pre-treatment with Melatonin solution as a functional coating of Chitosan, appeared to increase the yield of fruit production per plant without any evidence of statistically significant difference. The main conclusion of this diploma thesis is that NOSH-A, Melatonin and Chitosan, in addition to their ability to protect against abiotic and biotic stresses, act propulsively on the quality and nutritional characteristics of tomato fruits of the "Moneymaker" variety in ideal growing conditions. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/32557 | Rights: | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | Type: | Bachelors Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
BSC_Μιχαέλλα Πιερή_2024_abstract.pdf | 196.7 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
38
Last Week
0
0
Last month
1
1
checked on Nov 21, 2024
Download(s)
30
checked on Nov 21, 2024
Google ScholarTM
Check
This item is licensed under a Creative Commons License