Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/32552
Title: Παραγωγή υδρογόνου από σκραπ σιδήρου και εκχύλισμα πράσινου τσαγιού
Authors: Ηλία, Ελένη 
Keywords: Υδρογόνο;απορρίμματα σιδήρου;πράσινο τσάι;αέρια χρωματογραφία
Advisor: Vyrides, Ioannis
Issue Date: 2024
Department: Department of Chemical Engineering
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Abstract: Στην παρούσα πτυχιακή διατριβή, μελετάται η παραγωγή υδρογόνου από απορρίμματα σιδήρου. Το υδρογόνο αποτελεί ένα υποσχόμενο εναλλακτικό καύσιμο στην σύγχρονη εποχή, το οποίο μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο των συμβατικών ορυκτών καυσίμων και να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της αντίδρασης των απορριμμάτων σιδήρου και εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού για την παραγωγή υδρογόνου. Μελετήθηκαν διαφορετικές συγκεντρώσεις green tea, διαφορετικές θερμοκρασίες και διαφορετικές διοχετεύσεις αερίων. Ακόμη, μελετάται αν στα διαλύματα η παρουσία ή απουσία διττανρθακικού νατρίου (NaHCO3) ευνοεί την παραγωγή υδρογόνου. Μέσω των αποτελεσμάτων, πάρθηκαν τα συμπεράσματα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας ευνοεί σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή Η2. Η αύξηση της συγκέντρωσης του πράσινου τσαγιού καθώς επίσης και η διοχέτευση με CO2 αυξάνουν επίσης την παραγωγή του υδρογόνου. Παράλληλα, συμπεραίνεται ότι, εν απουσία διττανθρακικού νατρίου, η παραγωγή υδρογόνου είναι επίσης αυξημένη.
Description: This dissertation, studies the production of hydrogen from scrap iron. Hydrogen is a promising alternative fuel in the modern era, which can substitute conventional fossil fuels and significantly contribute to addressing climate change. The aim of this work is to study the reaction of scrap iron and green tea extract for hydrogen production. Different concentrations of green tea, temperatures, and gas flow rates were studied. Additionally, it is investigated whether the presence or absence of sodium bicarbonate (NaHCO3) favours hydrogen production in the solutions. Based on the results, it is concluded that increasing temperature greatly favours H2 production. Increasing the concentration of green tea and CO2 flow also increases hydrogen production. It is also inferred that, in the absence of sodium bicarbonate, hydrogen production is also increased.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/32552
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
BSC_Ελένη_Ηλία_2024_abstract.pdf200.31 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

17
Last Week
0
Last month
checked on Jul 26, 2024

Download(s)

22
checked on Jul 26, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons