Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/30656
Τίτλος: | Ανίχνευση τροφιμογενών παθογόνων σε έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα κρέατος | Συγγραφείς: | Μαρτούδη, Μαρία | Λέξεις-κλειδιά: | προϊόντα κρέατος;παθογόνοι μικροοργανισμοί | Advisor: | Botsaris, George | Ημερομηνία Έκδοσης: | Μαΐ-2023 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Faculty: | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | Περίληψη: | Μια ισορροπημένη διατροφή περιέχει απαραίτητα το κρέας ως συστατικό, αφού τείνει να είναι πηγή θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για την ανάπτυξη του ανθρώπου. Γι’ αυτό και η βιομηχανία παραγωγής τροφίμων καλείται να παραδίδει προϊόντα κρέατος ελεύθερα από οποιοδήποτε κίνδυνο που μπορεί να επηρεάσει την υγεία του καταναλωτή (δημόσια υγεία). Για την διασφάλιση των προϊόντων κρέατος είναι αναγκαίο να διενεργούνται οι απαραίτητοι προληπτικοί έλεγχοι και ενέργειες που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια τροφίμων και ποιότητα. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη βιομηχανία τροφίμων, αφού μπορεί να προκαλέσουν τεράστιες απώλειες στην παραγωγή με πολύ μεγάλο κόστος όμως, το κυριότερο είναι οι συνέπειες που μπορεί να επιφέρουν στον άνθρωπο, ανάλογα με το παθογόνο μικροοργανισμό, όπου μπορεί να είναι μια τροφική λοίμωξη και δηλητηρίασή έως το θάνατο. Όλα τα δείγματα που συλλέχθηκαν ήταν συνολικά 86 και αναλύθηκαν για τις μικροβιολογικές παραμέτρους TVC, Salmonella spp., Listeria spp., E. coli, S. aureus. Παράμετροί που λήφθηκαν υπόψη είναι το είδος: χοιρομέρι, λούντζα, χαμ, χαμ γαλοπούλας, παραδοσιακά λουκάνικα) και αν τα προϊόντα ήταν προ συσκευασμένα ή κοπής. Κάθε πειραματικός κύκλος διαρκούσε μια εβδομάδα. Όλα τα δείγματα που ήταν ύποπτα για Listeria spp. & Salmonella spp. υποβλήθηκαν σε μοριακή ταυτοποίηση και οροθέτηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν 2 θετικά δείγματα από παραδοσιακά λουκάνικα για Salmonella spp. και E.coli, 1 δείγμα από χοιρομέρι & 1 δείγμα από χαμ γαλοπούλας για Listeria spp. Κανένα δείγμα δεν βρέθηκε μολυσμένο από S.aureus. Πάνω από τα όρια βρέθηκαν δείγματα για την ολική μικροβιακή χλωρίδα και για τα LAB. Τέλος, ελάχιστη ήταν η διαφορά ανάμεσα στα προϊόντα που ήταν προ συσκευασμένα σε σχέση με τα προϊόντα κοπής. | Description: | A balanced diet necessarily contains meat as an ingredient, since it tends to be a source of nutrients necessary for human development. That is why the food production industry is required to deliver meat products free from any risk that may affect the health of the consumer (public health). In order to ensure meat products, it is necessary to carry out the necessary preventive controls and actions that will ensure food safety and quality. Pathogenic microorganisms are the biggest threat to the food industry, since they can cause huge losses in production at a very high cost, however, the main thing is the consequences they can bring to humans, depending on the pathogenic microorganism, where it can be a food infection and poisoning to death. All samples collected in total were 86 and were analysed for the microbiological parameters TVC, Salmonella spp., Listeria spp., E. coli, S. aureus. Parameters that were taken into account are the type: ham, lountza, ham, turkey ham, traditional sausages) and whether the products were pre-packed or cut. Each experimental cycle lasted one week. All samples suspected of Listeria spp. & Salmonella spp. were subjected to molecular identification and delineation. The results showed 2 positive samples from traditional sausages for Salmonella spp. and E.coli, 1 sample from pork & 1 sample from turkey ham for Listeria spp. No sample was found to be contaminated with S.aureus. Samples for total microbial flora and LAB were found above the limits. Finally, there was little difference between the products that were pre-packed compared to cold cut products. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/30656 | Rights: | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | Type: | MSc Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis |
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο | Περιγραφή | Μέγεθος | Μορφότυπος | |
---|---|---|---|---|
MSc_Thesis_Maria_Martoudi_2023_abstract.pdf | abstract | 180.3 kB | Adobe PDF | Δείτε/ Ανοίξτε |
CORE Recommender
Page view(s) 50
101
Last Week
0
0
Last month
3
3
checked on 31 Ιαν 2025
Download(s) 50
94
checked on 31 Ιαν 2025
Google ScholarTM
Check
Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από άδεια Άδεια Creative Commons