Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30576
Title: Προσθήκη αιθέριων ελαίων στα σιτηρέσια ορνίθων
Authors: Μιχαηλίδου, Μιχαηλίνα Μαρία 
Keywords: Αιθέρια έλαια;βιοδραστικές ουσίες;διατροφή ορνίθων
Advisor: Mitsiopoulou, Christina
Issue Date: May-2023
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Abstract: Η ανησυχία για τα υπολείμματα αντιβιοτικών σε ζωικά προϊόντα έχει αυξηθεί πολύ την τελευταία δεκαετία. Η εμφάνιση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων έχει δημιουργήσει την ανάγκη αντικατάστασης των αντιβιοτικών με άλλα προϊόντα όπως πρεβιοτικά, προβιοτικά, και αιθέρια έλαια. Τα αιθέρια έλαια είναι ένα μείγμα πτητικών οργανικών ενώσεων που παρήχθησαν μετά από απόσταξη και χρησιμοποιούνται ως φυσικές εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση των αντιβιοτικών στις ζωοτροφές ορνίθων καθώς έχουν αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές, αντιπαρασιτικές, αντιοξειδωτικές και αντιικές ιδιότητες. Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν να αναπτύξει τις βιολογικές επιδράσεις των αιθέριων ελαίων στη διατροφή ορνίθων. Συμπερασματικά, τα αιθέρια έλαια ενισχύουν την έκκριση ενζύμων που σχετίζονται με την πέψη των ζωοτροφών και ενεργοποιούν την ανοσολογική απόκριση των ζώων. Επίσης, αυξάνουν το σωματικό βάρος των ορνιθίων και ενισχύουν την απόκριση στην αντιμετώπιση της οξειδωτικής καταπόνησης. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη δράση τους, τη μεταβολική οδό και τη βέλτιστη δοσολογία. Η σύνθεση, τα διαφορετικά επίπεδα προσθήκης στο σιτηρέσιο και οι μεταβλητοί ζωικοί γενετικοί παράγοντες φαίνεται να επηρεάζουν τις βιολογικές επιδράσεις των αιθέριων ελαίων.
Description: The concern over the antibiotic residues in animal and poultry products among the consumers has increased a lot over the past decade. Emergence of antibiotic resistant bacteria has created the necessity of replacement of antibiotics with other products like prebiotics, probiotics, and herbal essential oils. Essential oils are a mixture of volatile organic compounds that were produced by distillation and are used as natural alternatives for replacing antibiotic growth promoters in poultry feed as these have antimicrobial, antifungal, antiparasitic, antioxidants and antiviral properties. The aim of this study was to describe the biological effects of essential oils in poultry nutrition. In conclusion, beneficial effects of essential oils include improvement of enzyme secretion related to food digestion, and immune response activation. Furthermore, they improve weight gain and enhance the response to oxidative stress. However, there are still questions concerning their action, metabolic pathway, and optimal dosage in poultry. The unstable composition, the different levels of addition in the diet, and on the other hand, variable animal genetic factors affect the biological effects of essential oils.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30576
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΠΕΡΙΛΗΨΗ_Μιχαηλίνα Μαρία Μιχαηλίδου_2023_BSC.pdfΠΕΡΙΛΗΨΗ139.71 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s) 50

102
Last Week
0
Last month
1
checked on Nov 21, 2024

Download(s) 50

50
checked on Nov 21, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons