Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30563
Τίτλος: Η χρησιμοποίηση βακτηριοφάγων στη βιολογική αντιμετώπιση τροφιμογενών παθογόνων
Συγγραφείς: Μαυρομίχαλου, Κατερίνα 
Λέξεις-κλειδιά: Βακτηριοφάγοι;φάγοι;τροφιμογενή παθογόνα;ασφάλεια τροφίμων
Advisor: Μπότσαρης, Γιώργος
Ημερομηνία Έκδοσης: Μαΐ-2023
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Περίληψη: Τις τελευταίες δεκαετίες, αυξάνεται συνεχώς η ανάγκη εξεύρεσης καινοτόμων φυσικών μεθόδων οι οποίες να στοχεύουν στην βιολογική αντιμετώπιση των παθογόνων παραγόντων στα τρόφιμα. Τα τροφιμογενή παθογόνα αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τις βιομηχανίες αφού ανεξάρτητα του εάν τηρούνται οι βασικοί κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής, το ζήτημα αυτό δεν εξαλείφεται εντελώς. Αρκετοί επιστήμονες μελέτησαν τους βακτηριοφάγους σαν πιθανή πιο φυσική λύση σε σχέση με τις υφιστάμενες μεθόδους και διενέργησαν πολυάριθμα πειράματα με σκοπό να προσδιοριστεί η δραστικότητα των φάγων έναντι των τροφιμογενών παθογόνων. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκαν αρκετά άρθρα τα οποία αναφέρονταν στην διεξαγωγή πειραμάτων όπου σε μολυσμένα με παθογόνα τρόφιμα, εφαρμόζονταν βακτηριοφάγοι με σκοπό να φανεί η αλληλεπίδραση τους με τα παθογόνα. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων μελετήθηκαν, συγκρίθηκαν και αναλύθηκαν έτσι ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσο οι βακτηριοφάγοι μπορούν να χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες τροφίμων για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν τη θετική συμβολή των φάγων -τις περισσότερες φορές- στον περιορισμό των παθογόνων παραγόντων στα τρόφιμα χωρίς κάποιο αξιοσημείωτο αρνητικό αντίκτυπο στο ίδιο το τρόφιμο ή τον καταναλωτή. Οι βακτηριοφάγοι αξιολογήθηκαν ως ικανοί να περιορίσουν τα παθογόνα στα προϊόντα τροφίμων. Βέβαια, υψίστης σημαντικότητας θεωρείται η διενέργεια επιπρόσθετων ερευνών έτσι ώστε να υπάρχει πιο σφαιρική εικόνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των βακτηριοφάγων.
Description: In the last decades, there has been an increasing need to find innovative natural methods aimed at the biological treatment of pathogens in food. Foodborne pathogens are a major problem for industries since regardless of whether the basic rules of good hygiene practice are observed, this issue is not completely eliminated. Several scientists have studied bacteriophages as a possible more natural solution than existing methods and have conducted numerous experiments in order to determine the activity of phages against foodborne pathogens. In this thesis, several articles were studied that referred to the conduct of experiments where bacteriophages were applied to foods contaminated with pathogens in order to show their interaction with pathogens. The results of the experiments were studied, compared, and analysed to assess whether bacteriophages can be used in food industries to address this serious issue. The findings indicated that phages contribute positively to limiting factors in food most of the time without any noticeable negative impact on the food itself or the consumer. Bacteriophages have been examined as capable of restricting pathogens in food products, but further research is needed to provide a more comprehensive picture of the efficacy and safety of bacteriophages.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30563
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
ΠΕΡΙΛΗΨΗ-Κατερίνα Μαυρομίχαλου_BSC_2023.pdfΠΕΡΙΛΗΨΗ157.58 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε την πλήρη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s) 50

70
Last Week
1
Last month
4
checked on 27 Σεπ 2024

Download(s) 50

48
checked on 27 Σεπ 2024

Google ScholarTM

Check


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από άδεια Άδεια Creative Commons Creative Commons