Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30560
Title: Μελέτη τεχνολογικών και προβιοτικών ιδιότητων οξυγαλακτικών βακτηρίων από νωπό γάλα γαϊδούρας
Authors: Νικολάου, Ειρήνη 
Keywords: βακτήρια γαλακτικού οξέος;νωπό γάλα γαιδούρας;δοκιμή οξίνισης;πρωτεολυτικής δράσης;λιπολυτικής δράσης;παραγωγής διακετυλίου
Advisor: Ασπρή, Μαρία
Issue Date: May-2023
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Abstract: Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος (LAB) χρησιμοποιούνται συνήθως στη βιομηχανία τροφίμων για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στην ποιότητα, την ασφάλεια και τη διάρκεια ζωής των τροφίμων. Σε αυτή τη μελέτη, στελέχη LAB που έχουν απομονωθεί από νωπό γάλα γαιδούρας υποβλήθηκαν αρχικά σε δοκιμές ταυτοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της χρώσης κατά gram, της δοκιμής καταλάσης, ανάπτυξη σε διάφορες θερμοκρασίες και συγκεντώσεις NaCl. Στη συνέχεια μελετήθηκαν οι βασικές τους τεχνολογικές ιδιότητες όπως η δοκιμή οξίνισης, πρωτεολυτικής δράσης, λιπολυτικής δράσης, παραγωγής διακετυλίου και καταβολισμό του κιτρικού οξέος. Τέλος τα στελέχη υποβλήθηκαν σε δοκιμές για πιθανή προβιοτική δράση όπως αντοχής σε χαμηλό pH, ανοχής σε χολικά άλατα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα στελέχη LAB εμφάνισαν ποικίλους βαθμούς δραστικότητας οξίνισης, με ορισμένα στελέχη να παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα παραγωγής οξέος. Κανένα από στελέχη δεν παρουσίασε λιπολυτική δράση ενώ μόνο δύο από αυτά παρουσίασαν πρωτεολυτική ικανότητα. Επίσης αρκετά στελέχη επέδειξαν αντοχή σε χαμηλό pH, ανοχή στα χολικά άλατα και αντιμικροβιακή δράση ενάντια στους παθογόνους μικροοργανισμούς. Με βάση, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης κάποια από τα στελέχη έχουν παρουσιάσει τεχνολογικές ή προβιοτικές ιδιότητες, έτσι μπορεί να έχουν πιθανή εφαρμογή στη βιομηχανία τροφίμων είτε ως καλλιέργειες εκκίνησης ή συμπληρωματικές αλλά επίσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως πιθανές προβιοτικές καλλιέργειες. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των μηχανισμών που διέπουν τις παρατηρούμενες παραλλαγές στα στελέχη LAB και για τον εντοπισμό των πιο υποσχόμενων στελεχών για χρήση σε συγκεκριμένες εφαρμογές τροφίμων καθώς και μελέτη όσον αφορά την ασφαλή χρήση τους στα τρόφιμα.
Description: Lactic acid bacteria (LAB) are commonly used in the food industry because of their beneficial effects on food quality, safety, and shelf life. In this study, LAB strains isolated from raw donkey milk were first subjected to identification tests, including gram staining, catalase test, growth at different tempreatures and NaCl concetration. Then their basic technological properties were studied such as acidification, proteolytic activity, lipolytic activity, diacetyl production and citric acid catabolism. Finally, the strains were tested for possible probiotic activity such as resistance to low pH, tolerance to bile salts and antimicrobial activity against foodborne pathogens. The results showed that LAB strains exhibited varying degrees of acidifying activity, with some strains exhibiting high levels of acid production. None of the strains showed lipolytic activity while only 2 of them showed proteolytic activity. Also, several strains showed resistance to low pH and tolerance to bile salts. Based on the results of this study some of the strains have shown technological or probiotic properties, so may have potential application in the food industry either as starter or supplemental cultures but could also be used as potential probiotic cultures. Further research is needed to investigate the mechanisms underlying the observed variations in LAB strains and to identify the most promising strains for use in specific food applications as well as study their safe use in food.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30560
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΠΕΡΙΛΗΨΗ_Ειρήνη Νικολάου_BSC_2023.pdfΠΕΡΙΛΗΨΗ166.07 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

51
Last Week
0
Last month
11
checked on Apr 27, 2024

Download(s) 50

18
checked on Apr 27, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons