Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30560
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΑσπρή, Μαρία-
dc.contributor.authorΝικολάου, Ειρήνη-
dc.date.accessioned2023-10-02T11:12:01Z-
dc.date.available2023-10-02T11:12:01Z-
dc.date.issued2023-05-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/30560-
dc.descriptionLactic acid bacteria (LAB) are commonly used in the food industry because of their beneficial effects on food quality, safety, and shelf life. In this study, LAB strains isolated from raw donkey milk were first subjected to identification tests, including gram staining, catalase test, growth at different tempreatures and NaCl concetration. Then their basic technological properties were studied such as acidification, proteolytic activity, lipolytic activity, diacetyl production and citric acid catabolism. Finally, the strains were tested for possible probiotic activity such as resistance to low pH, tolerance to bile salts and antimicrobial activity against foodborne pathogens. The results showed that LAB strains exhibited varying degrees of acidifying activity, with some strains exhibiting high levels of acid production. None of the strains showed lipolytic activity while only 2 of them showed proteolytic activity. Also, several strains showed resistance to low pH and tolerance to bile salts. Based on the results of this study some of the strains have shown technological or probiotic properties, so may have potential application in the food industry either as starter or supplemental cultures but could also be used as potential probiotic cultures. Further research is needed to investigate the mechanisms underlying the observed variations in LAB strains and to identify the most promising strains for use in specific food applications as well as study their safe use in food.en_US
dc.description.abstractΤα βακτήρια γαλακτικού οξέος (LAB) χρησιμοποιούνται συνήθως στη βιομηχανία τροφίμων για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στην ποιότητα, την ασφάλεια και τη διάρκεια ζωής των τροφίμων. Σε αυτή τη μελέτη, στελέχη LAB που έχουν απομονωθεί από νωπό γάλα γαιδούρας υποβλήθηκαν αρχικά σε δοκιμές ταυτοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της χρώσης κατά gram, της δοκιμής καταλάσης, ανάπτυξη σε διάφορες θερμοκρασίες και συγκεντώσεις NaCl. Στη συνέχεια μελετήθηκαν οι βασικές τους τεχνολογικές ιδιότητες όπως η δοκιμή οξίνισης, πρωτεολυτικής δράσης, λιπολυτικής δράσης, παραγωγής διακετυλίου και καταβολισμό του κιτρικού οξέος. Τέλος τα στελέχη υποβλήθηκαν σε δοκιμές για πιθανή προβιοτική δράση όπως αντοχής σε χαμηλό pH, ανοχής σε χολικά άλατα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα στελέχη LAB εμφάνισαν ποικίλους βαθμούς δραστικότητας οξίνισης, με ορισμένα στελέχη να παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα παραγωγής οξέος. Κανένα από στελέχη δεν παρουσίασε λιπολυτική δράση ενώ μόνο δύο από αυτά παρουσίασαν πρωτεολυτική ικανότητα. Επίσης αρκετά στελέχη επέδειξαν αντοχή σε χαμηλό pH, ανοχή στα χολικά άλατα και αντιμικροβιακή δράση ενάντια στους παθογόνους μικροοργανισμούς. Με βάση, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης κάποια από τα στελέχη έχουν παρουσιάσει τεχνολογικές ή προβιοτικές ιδιότητες, έτσι μπορεί να έχουν πιθανή εφαρμογή στη βιομηχανία τροφίμων είτε ως καλλιέργειες εκκίνησης ή συμπληρωματικές αλλά επίσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως πιθανές προβιοτικές καλλιέργειες. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των μηχανισμών που διέπουν τις παρατηρούμενες παραλλαγές στα στελέχη LAB και για τον εντοπισμό των πιο υποσχόμενων στελεχών για χρήση σε συγκεκριμένες εφαρμογές τροφίμων καθώς και μελέτη όσον αφορά την ασφαλή χρήση τους στα τρόφιμα.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectβακτήρια γαλακτικού οξέοςen_US
dc.subjectνωπό γάλα γαιδούραςen_US
dc.subjectδοκιμή οξίνισηςen_US
dc.subjectπρωτεολυτικής δράσηςen_US
dc.subjectλιπολυτικής δράσηςen_US
dc.subjectπαραγωγής διακετυλίουen_US
dc.titleΜελέτη τεχνολογικών και προβιοτικών ιδιότητων οξυγαλακτικών βακτηρίων από νωπό γάλα γαϊδούραςen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2022-2023en_US
dc.relation.facultyFaculty of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1el-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypebachelorThesis-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0001-5876-3922-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΠΕΡΙΛΗΨΗ_Ειρήνη Νικολάου_BSC_2023.pdfΠΕΡΙΛΗΨΗ166.07 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

78
Last Week
0
Last month
3
checked on Dec 22, 2024

Download(s) 5

36
checked on Dec 22, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons