Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/293
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorGoulas, Vlasios-
dc.contributor.advisorGekas, Vassilis-
dc.contributor.authorΛοϊζίδου, Μαρία-
dc.date.accessioned2014-06-26T07:08:31Z-
dc.date.accessioned2015-11-27T12:51:27Z-
dc.date.available2014-06-26T07:08:31Z-
dc.date.available2015-11-27T12:51:27Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/293-
dc.descriptionCommandaria is sweet red wine produced exclusively in Cyprus from sun-dried Xynisteri and Mavro grapes. The most common winemaking technique involves the fortification of fermented wine alcohol in order to interrupt the fermentation. The aim of the present study was to study for the first time the phenolic compounds and antioxidant activity of Commandaria, the only Cypriot wine with designation of origin. In particular, we measured the chromatic parameters (density and hue), we determined and classified the total phenolic compounds to the hydroxycinnamates and flavonols. Total anthocyanins were also quantified. Additionally, the in vitro antioxidant activity of Commandaria was determined by DPPH, ABTS and FRAP assays. A great diversity of color density and hue was found for Commandaria. Total phenolic compounds ranged from 765 to 1519 mg gallic acid/ L, while hydroxycinnamates and flavonols contents were significantly lower. In addition, fortified Commandaria wines had higher amounts of hydroxycinnamates and flavonols than non-fortified wines. All antioxidant capacity assays demonstrated that Commandaria presented strong antioxidant potency due to its high phenolic content. Overall, Commandaria, an amber-coloured sweet dessert wine, could be considered a significant source of natural antioxidants. Finally, the concentrations of hydroxycinnamates and flavonols are maybe critical factor to divide fortified and nonfortified Commandaria wines.en_US
dc.description.abstractΗ Κουμανδαρία είναι γλυκός ερυθρός οίνος, που παραγέται αποκλειστικά στην Κύπρο από λιαστά σταφύλια των ποικιλιών Ξυνιστέρι και Μαύρο. Η πιο συνηθισμένη τεχνική οινοποίησης περιλαμβάνει την ενδυνάμωση του οίνου με αλκοόλη οινικής προέλευσης για την διακοπή της αλκοολικής ζύμωσης. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να μελετηθεί για πρώτη φορά η φαινολική σύσταση και οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της Κουμανδαρίας, του μοναδικού Κυπριακού κρασιού ονομασίας προέλευσης. Πιο αναλυτικά, υπολογίστηκαν οι χρωματικοί δείκτες (πυκνότητα και απόχρωση), προσδιορίστηκαν και ταξινομήθηκαν τα ολικά φαινολικά συστατικά σε παράγωγα υδροξυκιναμμωμικού οξέος και φλαβονόλες καθώς επίσης προσδιορίστηκαν και οι ολικές ανθοκυάνες. Επιπρόσθετα, εκτιμήθηκε η in vitro αντιοξειδωτική ικανότητα των οίνων με τις δοκιμές DPPH, ABTS και FRAP. Ο υπολογισμός των χρωματικών δεικτών έδειξε ότι οι Κουμανδαρίες παρουσιάζουν σημαντική παραλλακτικότητα ως προς την χρωματική πυκνότητα και την απόχρωση. Η συγκέντρωση ολικών φαινολικών συστατικών στις Κουμανδαρίες κυμαίνονται από 765 μέχρι 1519 mg γαλλικού οξέος/L. Σχετικά με την περικετικότητα σε παράγωγα υδροξυκιναμμωμικού οξέος και φλαβονόλες παρατηρήθηκε ότι οι μη ενδυναμωμένες Κουμανδαρίες υστερούν συγκριτικά με τις αντίστοιχες ενδυναμωμένες Κουμανδαρίες. Οι δοκιμές αντιοξειδωτικής ικανότητας επιβεβαιώνουν ότι οι Κουμανδαρίες ώς ερυθροί οίνου παρουσιάζουν υψηλή ανττιοξειδωτική δράση. Παρόλα αυτά, καμιά δοκιμή δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διάκριση ενδυναμωμένων και μη Κουμανδαριών. Συμπερασματικά, οι Κουμανδαρίες περιέχουν σημαντικές ποσότητες φαινολικών συστατικών με ισχυρή αντιοξειδωτικη ικανότητα. Επιπλέον, η συγκέντρωση των παραγώγων του υδροξυκινναμωμικού οξέος και των φλαβονολών μπορεί να διαφοροποιήσει της μη ενδυναμωμένες Κουμανδαρίες σε σχέση με αυτές που παράγονται με την προσθήκη αλκοόλης.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectΚουμανδαρίαen_US
dc.subjectΚυπριακό κρασίen_US
dc.titleΦαινολικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ιδιότητες κουμμανταρίαςen_US
dc.title.alternativePhenolic compounds content and antioxidant activity of commandariaen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.dept.handle123456789/3en
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2013-2014en_US
item.openairetypebachelorThesis-
item.cerifentitytypePublications-
item.languageiso639-1el-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.grantfulltextopen-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0001-7527-1559-
crisitem.author.orcid0000-0003-3502-2210-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
περιληψη πτυχιακης.pdf136.64 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 50

362
Last Week
0
Last month
11
checked on Aug 30, 2024

Download(s) 10

110
checked on Aug 30, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.