Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/26708
Title: Οι μηχανισμοί δράσης των προβιοτικών και τα οφέλη που προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό
Authors: Αυγουστή, Χριστιάνα 
Keywords: Λειτουργικά τρόφιμα;Πρεβιοτικά;Προβιοτικά;Αντιβιοτικά;Μηχανισμοί δράσης;Άμυνα σε διάφορες ασθένειες
Advisor: Μπότσαρης, Γιώργος
Issue Date: May-2022
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Abstract: Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και ο βιομηχανοποιημένος τρόπος ζωής, προσφέρει την ανάγκη για την εύρεση τρόπων, που να αυξάνουν όσο το δυνατό το προσδόκιμο ζωής. Η σωστή διατροφή και η ένταξη σε αυτή, λειτουργικών τροφίμων και ιδιαίτερα προβιοτικών, προσφέρει ευημερία και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, αφού ο οργανισμός είναι διπλά ασφαλισμένος (ανοσοποιητικό σύστημα και εντερική μικροχλωρίδα) έναντι στην εισβολή παθογόνων και στην εμφάνιση διαφόρων ασθενειών. Η προστασία της εντερικής μικροχλωρίδας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από την βρεφική ηλικία, καθώς η διαμόρφωση της, επιτυγχάνεται από τους πρώτους μήνες ζωής. Η αποφυγή των παραγόντων που μπορούν να την επηρεάσουν, όπως η χρήση αντιβιοτικών, είναι ένα ισχυρό όπλο προστασίας, που εξαρτάται άμεσα από τις συνήθειες του καταναλωτή. Τα προβιοτικά, είναι μικροοργανισμοί που προσφέρουν προστασία στον καταναλωτή, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης και σε κάποιες περιπτώσεις, επανεμφάνισης, ορισμένων ασθενειών. Είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία, καθώς δεν έχουν όλα τα βακτήρια προβιοτική δράση. Με βάση το FAO και WHO, οι μικροοργανισμοί, για να είναι προβιοτικοί, θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια, τα οποία εξετάζονται και αναλύονται σε αυτή την εργασία. Τα προβιοτικά μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα σε πολλές ασθένειες, εάν καταναλώνονται σωστά, οι οποίες μπορεί να έχουν γαστρεντερική προέλευση χωρίς όμως να περιορίζεται η δράση τους σε αυτή.
Description: The rapid development of technology alongside the modern way of living, highlights the needs to develop new ways and practices to improve and maximize life expectancy. Appropriate and balanced nutrition, which includes functional foods and especially probiotics, can improve wellbeing and at the same time increase the life expectancy. Probiotics can provide a shield against the harmful effects of pathogens and the emergence of various diseases by booting the immune system and improving the intestinal microbiome. The production of the intestinal microflora is of the great importance and should be considered from infancy, since the development of the intestinal microbiome is achieved from the first months of life. Avoiding the factors that can affect it, such as the use of antibiotics, is a powerful weapon for protection, which relates to the different consumer behaviors. Probiotics are essentially microorganisms that offer protection to the consumer by reducing the chances of incidence and, in some cases, recurrence of certain diseases. It is a very special category of microorganisms, since not all bacteria demonstrate probiotic effects. According to the FAO and WHO, microorganisms, to be probiotics, must fully comply with certain criteria. These criteria are examined and analyzed in this dissertation. Probiotics can provide an efficient and effective shield against several diseases, if consumed properly, which are not limited to gastrointestinal disorders.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/26708
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
πτυχιακή 2022 - προβιοτικά Περίληψη.pdfAbstract164.56 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

125
Last Week
1
Last month
3
checked on Sep 19, 2024

Download(s)

82
checked on Sep 19, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons