Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/26707
Title: Επίδραση της ποικιλίας και της μεθόδου παραλαβής του ελαιόλαδού στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, την περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά και την αντιοξειδωτική του ικανότητα
Authors: Ξέναρου, Στυλιανή 
Keywords: Ελαιόλαδο;Φαινολικά συστατικά;Ποιοτικά χαρακτηριστικά
Advisor: Δρούζα, Χρυσούλα
Issue Date: May-2022
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Abstract: Η παρούσα εργασία μελετά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το περιεχόμενο σε φαινολικές ενώσεις και την αντιοξειδωτική ικανότητα του ελαιολάδου. Επικεντρώνεται σε τρεις ποικιλίες ελιάς και δύο διαφορετικές μεθόδους φυγοκέντρησης. Προς επίτευξη αυτού του σκοπού συλλέχθηκαν 16 δείγματα ελαιολάδου την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021, από τρία διαφορετικά ελαιουργεία και αναλύθηκαν με σκοπό τον προσδιορισμό της οξύτητας, του αριθμού υπεροξειδίων, των απορροφήσεων στο UV, των ολικών φαινολικών συστατικών και της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας. Ο προσδιορισμός των φαινολικών ενώσεων είναι πολύ σημαντικός διότι αυτές παίζουν σπουδαίο ρόλο στην σταθερότητα του ελαιόλαδου και τις βιολογικές ιδιότητες του, ενώ ο προσδιορισμός της οξύτητας, του αριθμού υπεροξειδίων και των απορροφήσεων στο UV αποτελεί το βασικότερο βήμα για την κατάταξη των ελαιόλαδων στις αντίστοιχες κατηγορίες ποιότητας. Τα ολικά φαινολικά συστατικά προσδιορίστηκαν με την μέθοδο Folin - Ciocalteu, η αντιοξειδωτική δράση με τη μέθοδο DPPH, ενώ τα ποιοτικά χαρακτηριστικά προσδιορίστηκαν ακολουθώντας τα επίσημα πρωτόκολλα του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου (IOC).
Description: The present work studies the quality characteristics, total phenolic content and antioxidant activity of olive oil. It focuses on three varieties and two different centrifugation methods. Thus, 16 samples of olive oil were collected between October and December 2021 from 3 different olive mills and analyzed to determine the acidity level, the peroxide value, the UV absorption, the total phenolic content and the antioxidant capacity. Determining the phenolic content of olive oils has a great importance because phenols strongly contribute to its oxidative stability and biological properties, whereas acidity, peroxide value and UV absorption determination is the main step in classifying olive oils in the respective quality categories. Total phenolic content was measured through the Folin – Ciocalteu method, antioxidant capacity with DPPH radical method and quality characteristics following the protocols suggested by the International Olive Council (IOC).
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/26707
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Στυλιανή Ξέναρου Περίληψη.pdfAbstract173.67 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

79
Last Week
1
Last month
3
checked on Apr 28, 2024

Download(s)

38
checked on Apr 28, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons