Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/26704
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΠαπαδήμας, Φώτης-
dc.contributor.authorΚωνσταντίνου, Παρασκευή-
dc.date.accessioned2022-07-15T10:49:35Z-
dc.date.available2022-07-15T10:49:35Z-
dc.date.issued2022-05-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/26704-
dc.descriptionThis thesis presents the research regarding different traditional fermented food products made in Cyprus Fermentation is a procedure which converts carbohydrates into alcohols or organic acids and food products can go through different types of fermentations through natural microflora or by added commercial bacterial cultures. Apart from the sensory characteristics, safety of fermented traditional foods is equally important, as well a possible positive health impact (i.e. action of probiotics). In this study, consumer awareness regarding fermented foods was discussed as well as the processing/sensory characteristics of the selected products. To be more specific, we asked consumers if they know regarding their benefits, if they are consuming fermented foods and if yes how often. Also, if they consider them advantageous for the human body and if they would like to know more about them.en_US
dc.description.abstractΣτην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και ο τρόπος παραγωγής διαφόρων τροφίμων που παράγονται στην Κύπρο και υπόκεινται σε διαδικασία ζύμωσης, είτε με τη δράση αυτοχθονης μικροχλωρίδας ή από εμπορικές καλλιέργειες. Τα προϊόντα μεταβολισμού των ζυμώσεων όπως γαλακτικό οξύ, αλκοόλη, οργανικά οξέα, δίνουν ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά σε τρόφιμα ζωικής ή φυτικής προέλευσης. Επίσης η ασφάλεια των ζυμούμενων προϊόντων είναι πολύ σημαντική, όπως επίσης και ο ρόλος των προβιοτικών και άλλων μικροοργανισμών στην υγεία του ανθρώπου. Στην εργασία αυτή, εκτός από την καταγραφή της τεχνολογίας παραγωγής παραδοσιακών ζυμουμενων προϊόντων της Κύπρου, καταγράφηκαν ακόμα και οι γνώσεις/προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού σχετικά με τα προϊόντα αυτά.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΖυμούμενα τρόφιμα στην Κύπροen_US
dc.subjectΖύμωσηen_US
dc.subjectΟξυγαλακτικά βακτήριαen_US
dc.subjectΠροβιοτικάen_US
dc.subject.otherFermented food in Cyprusen_US
dc.subject.otherFermentationen_US
dc.subject.otherLactic acid bacteriaen_US
dc.subject.otherProbioticsen_US
dc.titleΖυμούμενα τρόφιμα που παρασκευάζονται στην Κύπρο: καταγραφή των χαρακτηριστικών τους και γνώσεις καταναλωτώνen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2021-2022en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1el-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.fulltextWith Fulltext-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0003-0284-2247-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 50

105
Last Week
0
Last month
2
checked on Nov 6, 2024

Download(s) 50

64
checked on Nov 6, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons