Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/26701
Τίτλος: | Επίδραση έτους εσοδείας, μεσοκλίματος και τύπου φελλού στο χημικό προφίλ μονοποικιλιακών οίνων της ποικιλίας 'Ξυνιστέρι' | Συγγραφείς: | Κόκκινου, Διαμάντω | Λέξεις-κλειδιά: | Ξυνιστέρι;Χημικό προφίλ;Έτος εσοδείας;Μεσόκλιμα;Τύπος φελλού | Advisor: | Μαγγανάρης, Γιώργος Α. | Ημερομηνία Έκδοσης: | Μαΐ-2022 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Faculty: | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | Περίληψη: | Ο οίνος αποτελεί ένα προϊόν που αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα της φύσης και της ζωντανής ύλης. Και αυτό, διότι κάθε ποικιλία αμπέλου χαρακτηρίζεται από το δικό της οινοχημικό προφίλ το οποίο καθρεπτίζεται στην τυπικότητα και τον χαρακτήρα των οίνων. Το χημικό αυτό προφίλ μπορεί να τροποποιηθεί και να βελτιστοποιηθεί μέσω ανάπτυξης εξειδικευμένων πρωτοκόλλων, που συμπεριλαμβάνουν αμπελουργικές μεθόδους διαχείρισης καθώς και οινολογικές πρακτικές. Στην παρούσα μελέτη εφαρμόστηκε μια σειρά από φασματοφωτομετρικές αναλύσεις σε συνδυασμό με ATR – FTIR και χημειομετρικές αναλύσεις με σκοπό να αξιολογηθεί η επίδραση α) του έτους εσοδείας, β) του μεσοκλίματος και γ) του τύπου του φελλού στο χημικό προφίλ Κυπριακών μονοποικιλιακών οίνων παραγόμενων από την κυρίαρχη γηγενή ποικιλία ‘Ξυνιστέρι’. Η παρατηρούμενη επίδραση των προαναφερθέντων παραγόντων στο σύνολο των βιοενεργών συστατικών, την τιτλοδοτούμενη οξύτητα, τα διαλυτά στερεά συστατικά, το pH και χρώμα συζητούνται. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι και οι τρείς παράγοντες επηρεάζουν το χημικό προφίλ των οίνων. Δύο μέθοδοι προσδιορισμού φαινολικών συστατικών (Folin-Ciocalteu και Waterman and Mole’s) κατέδειξαν ότι η συγκέντρωση των φαινολικών ήταν πιο αυξημένη στους παλαιότερους οίνους. Ο οίνος από τον αμπελώνα της περιοχής Αγρού σημείωσε για όλες τις μετρήσεις αν όχι την ψηλότερη μία εκ των υψηλότερων τιμών. Ο οίνος με φυσικό φελλό ως πώμα παρουσίασε παρόμοια αποτελέσματα με τον οίνο με τεχνικό φελλό 1 ως πώμα. Η περαιτέρω έρευνα θα βοηθήσει στην συλλογή πιο εμπεριστατωμένων αποτελεσμάτων που θα δύναται να αξιοποιηθούν από οινολόγους και αμπελουργούς, ώστε με κατάλληλη τροποποίηση των υφιστάμενων πρωτοκόλλων και μεθόδων να παραχθούν ποιοτικοί οίνοι με βελτιωμένη έκφραση του ιδιαίτερου χαρακτήρα της ποικιλίας. | Description: | Wine is a product that reflects the complexity of nature and living matter. That is because each grape cultivar is characterized by its specific oenochemical profile which encapsulates the typicity and character of the wines. This chemical profile can be modified and optimized through the development of tailor-made protocols including viticultural management techniques and oenological practices. In this study we have applied an array of spectrophotometric assays in combination with ATR-FTIR and chemometrics, to evaluate the impact of (a) vintage year (b) mesoclimate and (c) cork type on the chemical profile of Cypriot monovarietal wines produced from the predominant indigenous cultivar ‘Xynisteri’. The effect of the aforementioned parameters on the total bioactive compounds, titratable acidity, soluble solids content, pH and color is discussed. Results indicated that, all three parameters, affected the chemical profile of monovarietal wines. Two of the methods used for the determination of phenolic content (Folin-Ciocalteu and Waterman and Mole’s assay) indicated that older vintages are characterized by higher concentration of phenolic compounds. For wines produced from different vineyard areas, the scores from the analysis of wines produced from Agros area, were among the highest of scores. Wines with natural cork as closure, showed similar results to wines with technical cork 1 as closure. Our results can be further exploited to amend viniviticultuar protocols towards enhanced properties that will highlight the unique varietal character of ‘Xynisteri’. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/26701 | Rights: | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων. Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International |
Type: | Bachelors Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο | Περιγραφή | Μέγεθος | Μορφότυπος | |
---|---|---|---|---|
Διαμάντω Κόκκινου Περίληψη.pdf | Abstract | 175.23 kB | Adobe PDF | Δείτε/ Ανοίξτε |
CORE Recommender
Page view(s) 50
103
Last Week
0
0
Last month
2
2
checked on 23 Νοε 2024
Download(s) 50
68
checked on 23 Νοε 2024
Google ScholarTM
Check
Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από άδεια Άδεια Creative Commons