Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/26699
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΧρυσαργύρης, Αντώνιος-
dc.contributor.authorΤουμάζου, Γεώργιος-
dc.date.accessioned2022-07-15T08:43:43Z-
dc.date.available2022-07-15T08:43:43Z-
dc.date.issued2022-05-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/26699-
dc.descriptionOne of the main problems of the use of peat in nursery production today is the environmental pollution from its extraction and the reduction of its stocks in world trade, resulting in ever-increasing costs. In the present study, the use of alternative peat substrate mixtures in combination with winery or olive oil mill residues in chrysanthemum cultivation was evaluated to assess the possible replacement of peat content in the substrate mixtures. Chrysanthemum plants of the variety "Pina Colada" were grown in pots at different concentrations of residues on a peat substrate (5%, 10%, 20%, 40%). The effects of the substrates on the growth of the chrysanthemum culture were evaluated and at the end of the experiment further analyzes were performed. Measurements were made for plant height, number of leaves, number of flowers, stem thickness, tissue content of chlorophyll, fresh and dry weight of the aboveground part of the plants as well as determination of % dry matter content. From the results, it was found that all the treatments with oil mill residues had negative effects on chrysanthemum plants; they did not give plants marketable. In contrast, the substrates mixtures with the use of winery residues, with a content of 5% and 10% showed a positive effect on the crop as they gave plants with increased plant height and total number of flowers, twice the number of lateral shoots, and increased fresh weight compared to the controls. Additionally, they showed no differences in leaf number, leaf chlorophyll fluorescence, chlorophyll (SPAD), stomatal conductance and in a series of other parameters, revealing the production of plants similar to the control (100% peat). The findings of this study reveal that the use of winery residues in the substrate mixture at 5% and 10%, might be used as a promising substrate mixture for the successful cultivation chrysanthemum (and maybe other ornamental plants), resulting in plants with the same features as the controls, and in cases, improving a series of quality and growth parameters.en_US
dc.description.abstractΈνα από τα κυριότερα προβλήματα της χρήσης της τύρφης στη φυτωριακή παραγωγή σήμερα αποτελεί η περιβαλλοντική ρύπανση από την εξόρυξή της αλλά και η μείωση των αποθεμάτων της στο παγκόσμιο εμπόριο με αποτέλεσμα το συνεχώς αυξανόμενο κόστος. Στην παρούσα μελέτη αξιολογήθηκε η χρήση εναλλακτικών υλικών της τύρφης για την παρασκευή μειγμάτων καλλιέργειας. Χρησιμοποιήθηκαν υπολείμματα οινοποιείου και ελαιουργείου, σε διαφορετικές αναλογίες σε τύρφη, σε καλλιέργεια χρυσάνθεμου, ώστε να εκτιμηθεί η πιθανή αντικατάσταση ποσοστού τύρφης στα μείγματα υποστρωμάτων. Τα φυτά χρυσάνθεμου ποικιλίας «Pina Colada» καλλιεργήθηκαν σε γλάστρες, με διαφορετικές συγκεντρώσεις των υπολειμμάτων (5%, 10%, 20%, 40%) σε τύρφη. Αξιολογήθηκαν οι επιδράσεις των υποστρωμάτων στην ανάπτυξη του χρυσάνθεμου και με το πέρας του πειράματος έγιναν μια σειρά από αναλύσεις φυσιολογίας και θρεπτικής κατάστασης των φυτών. Από τα αποτελέσματα βρέθηκε ότι οι μεταχειρίσεις με υπολείμματα ελαιουργείου είχαν αρνητικές επιδράσεις στην καλλιέργεια του χρυσάνθεμου, αφού έδωσαν φυτά μη εμπορεύσιμα. Αντιθέτως, οι μεταχειρίσεις με υπολείμματα οινοποιείου, και ειδικότερα οι μεταχειρίσεις με περιεκτικότητα στο μείγμα 5% και 10% παρουσίασαν θετική επίδραση στην καλλιέργεια, καθώς έδωσαν φυτά με αυξημένο ύψος και συνολικό αριθμό άνθεων, διπλάσιο αριθμό πλάγιων βλαστών, και αυξημένο νωπό βάρος φυτών σε σχέση με το μάρτυρα. Επιπλέον, δε παρουσίασαν διαφορές στο αριθμό των φύλλων, στο φθορισμό της χλωροφύλλης στα φύλλα, στη χλωροφύλλη (SPAD), στη στοματική αγωγιμότητα καθώς και μια σειρά από άλλες παραμέτρους, γεγονός που δηλώνει την πιθανή χρήση και ενσωμάτωση των συγκεκριμένων αναλογιών σε καλλιέργεια ανθοκομικών φυτών . Τα ευρήματα της μελέτης αυτής δείχνουν πως η χρήση υπολειμμάτων οινοποιείου σε περιεκτικότητα στο υπόστρωμα 5% και 10% μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παρόμοιες καλλιέργειες, δίνοντας φυτά όχι μόνο αντίστοιχα με το μάρτυρα (100% τύρφη), βελτιώνοντας ταυτόχρονα μια σειρά από παραμέτρους ανάπτυξης και ποιότητας των φυτών.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΤύρφηen_US
dc.subjectΥποστρώματαen_US
dc.subjectΥπολείμματα ελαιουργείουen_US
dc.subjectΣτέμφυλαen_US
dc.subjectΧρυσάνθεμοen_US
dc.subject.otherPeaten_US
dc.subject.otherSubstrateen_US
dc.subject.otherOil mill wasteen_US
dc.subject.otherGrape marcen_US
dc.subject.otherChrysanthemumen_US
dc.titleΑξιοποίηση φυτικών υπολειμμάτων ελαιουργείων και οινοποιείων για την παρασκευή υποστρωμάτων για την καλλιέργεια Χρυσάνθεμουen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2021-2022en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.languageiso639-1el-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypebachelorThesis-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0002-1067-7977-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

84
Last Week
1
Last month
1
checked on Oct 4, 2024

Download(s) 50

76
checked on Oct 4, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons