Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/25900
Τίτλος: Μελέτη επιπολασμού του Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis σε γαλακτοπαραγωγικά μηρυκαστικά
Συγγραφείς: Φαρακάλλα, Ανθή 
Λέξεις-κλειδιά: Mycobacterium avium s paratuberculosis;MAP;Ruminants;Sheeps;Goats;Raw Milk;bulk tank milk;Detection;qPCR
Advisor: Botsaris, George
Ημερομηνία Έκδοσης: Μαΐ-2021
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment
Περίληψη: Το Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (ΜΑΡ) είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της νόσου του Johne’s ή αλλιώς παραφυματίωσης, στα άγρια, οικόσιτα μηρυκαστικά και ενδεχομένως να συνδέεται με την ανθρώπινη νόσο του Crohn΄s. Η μελέτη της παραφυματίωσης αποτελεί αντικείμενο εντατικής έρευνας, καθώς παρά την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων διαγνωστικών μεθόδων, η συγκεκριμένη νόσος εξακολουθεί να παραμένει σημαντική απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία. Επιπλέον, η τροφιμογενής μετάδοση και η συσχέτιση με την ανθρώπινη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ενισχύουν περαιτέρω τη σημασία αυτού του παθογόνου. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έχει κηρύξει το MAP ως παθογόνο παράγοντα ικανό να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές απώλειες στις γαλακτοπαραγωγικές μονάδες με αντίκτυπο τόσο στα ζώα όσο και στα προϊόντα τους. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο με σκοπό την εκτίμηση του επιπολασμού στα μηρυκαστικά και στα προϊόντα τους όπως το γάλα, το τυρί και το κρέας, εφόσον το MAP έχει αποδειχθεί πως μπορεί να επιβιώσει κατά την διαδικασία της παστερίωσης. Αν και η παραφυματίωση είναι γνωστό ότι εμφανίστηκε σε αιγοπρόβατα στην Κύπρο από το 1965, ωστόσο υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες στη διαθέσιμη βιβλιογραφία σχετικά με την παραφυματίωση στα μικρά μηρυκαστικά. Λόγο του ότι η συχνότητα εμφάνισης του MAP έχει πιθανώς υποτιμηθεί και με βάση την ανάγκη για περεταίρω διερεύνηση του επιπολασμού των μηρυκαστικών στις γαλακτοπαραγωγικές μονάδες της Κύπρου, εκπονείται η παρούσα μελέτη με σκοπό την διερεύνηση και ανάλυση βιβλιογραφικών δεδομένων που αφορούν τον επιπολασμό του MAP σε μηρυκαστικά από διάφορες χώρες. Παράλληλα αποσκοπεί στον πειραματικό προσδιορισμό του παρόντος επιπολασμού του MAP με την χρήση της δοκιμής IS900 Real Τime-PCR σε δείγματα DNA νωπού αιγοπρόβιου γάλακτος στην Κύπρο.
Description: Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP) is the causative agent of paratuberculosis (Johne's disease) in wild, domestic ruminants and is suspected to be involved in the development of human Crohn's disease. The study of paratuberculosis is the subject of intensive research because despite the effectiveness of available diagnostic methods, this particular disease continues to pose a significant threat to global public health. Furthermore, the foodborne transmission and its correlation with human inflammatory bowel disease further emphasize the importance of this pathogen. The European Food Safety Authority (EFSA) has declared MAP as a pathogenic factor capable of causing significant economic losses in dairy farms, affecting both animals and their products. Over the past decades,various studies have been conducted worldwide to assess the prevalence in ruminants and their products such as milk, cheese, and meat, as MAP has been shown to survive during the pasteurization process. Although paratuberculosis is known to have appeared in goats and sheep in Cyprus since 1965, there is limited information available in the literature regarding paratuberculosis in small ruminants. Due to the potential underestimation of MAP prevalence and the need for further investigation of its occurrence in dairy farms in Cyprus, the present study is being conducted to explore and analyze global data regarding the prevalence of MAP in ruminants. Additionally, it aims to experimentally determine the current prevalence of MAP using the IS900 Real-Time PCR test on fresh goat and sheep milk samples in Cyprus.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/25900
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: MSc Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Εμφανίζεται στις συλλογές:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
Μεταπτυχιακή Διατρίβη 2021 Ανθή Φαρακάλλα Περίληψη.pdf277.51 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε την πλήρη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s)

106
Last Week
1
Last month
5
checked on 5 Οκτ 2024

Download(s)

24
checked on 5 Οκτ 2024

Google ScholarTM

Check


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από άδεια Άδεια Creative Commons Creative Commons