Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/25900
Title: Ανίχνευση του Mycobacterium avium subsp. Paratuberculosis από γάλα μηρυκαστικών(αιγοπροβάτων) της Κύπρου με την χρήση ΙS900 Real Time-pcr
Authors: Φαρακάλλα, Ανθή 
Keywords: Mycobacterium avium s paratuberculosis;MAP;Ruminants;Sheeps;Goats;Raw Milk;Detection qRT-PCR
Advisor: Μπότσαρης, Γιώργος
Issue Date: May-2021
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment
Abstract: Το Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (ΜΑΡ) είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της νόσου του Johne’s στα βοοειδή και άλλα μηρυκαστικά και ενδεχομένως να συνδέεται με την ανθρώπινη νόσο του Crohn΄s. Η ανίχνευση του ΜΑΡ με τη μέθοδο της καλλιέργειας είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα αφού απαιτείται τουλάχιστο τετράμηνη επώαση λόγω της βραδείας ανάπτυξης του μικροοργανισμού. Εναλλακτικές μέθοδοι δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία και η λήψη των αποτελεσμάτων γίνεται σε πολύ πιο μικρό χρονικό διάστημα. Κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές μέθοδοι για την ανίχνευση, απομόνωση και ταυτοποίηση του MAP στο γάλα. H πιο συχνή μέθοδος ανίχνευσης MAP στο γάλα είναι PCR. Η αλληλουχία ένθεσης/ το γονίδο IS900 είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος στόχος για την ταυτοποίηση αλλά και την διαφοροποίηση του MAP από τα υπόλοιπα μυκοβακτήρια. Η μελέτη της φυματίωσης αποτελεί αντικείμενο εντατικής έρευνας, καθώς παρά την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων διαγνωστικών μεθόδων, η συγκεκριμένη νόσος εξακολουθεί να παραμένει σημαντική απειλή για την (παγκοσμια)δημόσια υγεία παγκοσμίως. Κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο διαδεδομένες μολυσματικές ασθένειες που μαστίζουν την ανθρωπότητα με πολύ υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα. Ένα αιώνα και πλέον, μετά την ανακάλυψη του βακίλου της φυματίωσης από των Robert Koch (1882), η νόσος έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο με την χρήση των αντιφυματικών φαρμάκων και οι δείκτες νοσηρότητας που την συνόδευαν τιθασεύτηκαν σε ανεκτά επίπεδα. Σκοπός της παρούσας μελέτη αποσκοπούσε στον εντοπισμό του MAP σε νωπό γάλα από ασυμπτωματικά μυρικαστικά της Κύπρου με την χρήση PCR που στοχεύει το IS900 γονίδιο.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/25900
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: MSc Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis

Files in This Item:
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

83
Last Week
4
Last month
7
checked on May 2, 2024

Download(s) 50

38
checked on May 2, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons