Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/23335
Τίτλος: Οργανοληπτική μελέτη μελιών της αγοράς και έλεγχος προτίμησης των καταναλωτών ανάμεσα σε κυπριακά και εισαγώμενα μέλια
Συγγραφείς: Νεοφύτου, Έλενα 
Λέξεις-κλειδιά: Μέλι;Οργανοληπτικός έλεγχος;Ποσοτική Περιγραφική Ανάλυση;Καταναλωτικές προτιμήσεις
Advisor: Παπαχριστοφόρου, Αλέξανδρος
Ημερομηνία Έκδοσης: Μαΐ-2021
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Περίληψη: Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκαν έξι διαφορετικά μέλια που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά. Τρία από αυτά τα μέλια προέρχονταν από Κύπριους παραγωγούς και είχαν συλλεχθεί στην Κύπρο. Δημιουργήθηκαν οργανοληπτικά προφίλ για όλα τα μέλια μετά από εκπαίδευση πάνελ δοκιμαστών, μέσω της χρήσης Ποσοτικής Περιγραφικής Ανάλυσης (QDA). Η σύγκριση των αποτελεσμάτων από τα προφίλ των αξιολογητών έδειξε ότι τα έξι μέλια μπορούσαν να ξεχωρίσουν βάσει αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών τους. Δύο κυπριακά μέλια κατηγοριοποιήθηκαν σε μία ομάδα, ένα κυπριακό και ένα εισαγόμενο σε μία δεύτερη ομάδα ενώ δύο εισαγόμενα διαφοροποιήθηκαν από όλα τα υπόλοιπα (Canonical Variety Analysis – CVA). Πραγματοποιήθηκε επίσης έρευνα προτίμησης καταναλωτικού κοινού με τυφλές δοκιμές των έξι μελιών σε 72 καταναλωτές από 18-75 ετών. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι οι Κύπριοι καταναλωτές βαθμολόγησαν με τους ίδιους βαθμούς εισαγόμενα και κυπριακά μέλια. Επίσης, από το ερωτηματολόγιο που απάντησαν φάνηκε ότι, αν και θα πλήρωναν περισσότερο για ένα κυπριακό μέλι και η μεγάλη πλειοψηφία δήλωσε ως κύριο παράγοντα προτίμησης για αγορά την εντοπιότητα του μελιού, δεν μπορούσαν να διακρίνουν τα κυπριακά από τα μη κυπριακά μέλια, παρουσιάζοντας ένα πολύ χαμηλό ποσοστό ορθής αναγνώρισης (19,75%). H μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα (50+) ήταν η μόνη που βαθμολόγησε με υψηλότερο βαθμό τα κυπριακά μέλια αν και οι διαφορές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Συμπερασματικά, η έρευνα έδειξε ότι οι Κύπριοι καταναλωτές μελιού αδυνατούν να ξεχωρίσουν τα κυπριακά από τα μη κυπριακά μέλια που κυκλοφορούν στην Κυπριακή αγορά.
Description: At the present research, 6 honey samples from the Cypriot market were compared regarding their sensory characteristics as well as the preferences of the Cypriot consumers during blind tasting. Three samples originated from Cyprus while the rest three were introduced blends. Through Quantitative Descriptive Analysis (QDA) a panel of trained assessors marked their sensory characteristics in order to create a profile for each honey. Comparisons (through Canonical Variety Analysis – CVA) clustered two Cypriot honeys in one group, two introduced honeys in two other groups while a third Cypriot and a third non-Cypriot honey were clustered together in another group. Consumers’ preference test was also conducted through blind-testing and evaluation of the six honey samples. A total of 72 Cypriot consumers of ages between 18-75 participated the tests. Analysis of the results showed that Cypriot consumers evaluated with similar marks both local and introduced honeys. From the questionaries is was indicated that, despite the fact that consumers were willing to pay higher price for local honey and they were choosing honey from the market based on locality, the majority failed to discriminate Cypriot honey during trials. Only 19.75% successfully discriminated cyprian from foreign honey samples. Older consumers group (50+) was the only one which awarded local honeys with higher marked than the introduced but the differences were not significant. Based on this research, we can conclude that Cypriot consumers cannot discriminate local honeys in the Cypriot market.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/23335
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
elena Neofytou-Bsc - ABSTRACT.pdfAbstract190.84 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε την πλήρη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s) 50

126
Last Week
1
Last month
0
checked on 25 Ιουλ 2024

Download(s) 50

70
checked on 25 Ιουλ 2024

Google ScholarTM

Check


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από άδεια Άδεια Creative Commons Creative Commons