Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/18817
Title: | Διερεύνηση της χρήσης μη εδώδιμων βλαστικών τμημάτων της αμπέλου (Vitis Vinifera) ως πηγή αντιοξειδωτικών ενώσεων | Authors: | Αναστασίου, Μύρια | Keywords: | Vitis vinifera;Γηγενείς ποικιλίες;Πολυφαινόλες;Φλαβονοειδή;Εκχύλιση;Αντιοξειδωτική ικανότητα;Οξείδωση τροφίμων | Advisor: | Goulas, Vlasios | Issue Date: | May-2020 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Faculty: | Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment | Abstract: | Τα προϊόντα αμπέλου χαρακτηρίζονται από την παρουσία αντιοξειδωτικών φαινολικών ενώσεων. Οι κληματίδες, πιθανόν, να περιέχουν τις ίδιες φαινολικές ενώσεις αλλά είναι σχεδόν ανεξερεύνητες. Σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν να αξιολογηθούν οι κληματίδες από γηγενείς ποικιλίες αμπέλου ως πηγή φαινολικών ενώσεων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε βελτιστοποίηση των συνθηκών εκχύλισης με την μέθοδο επιφανειών απόκρισης. Οι παράμετροι, που βελτιώθηκαν ήταν ο χρόνος εκχύλισης, η συγκέντρωση αιθανόλης, η αναλογία διαλύτη/φυτού και η θερμοκρασία εκχύλισης. Συγκεκριμένα, οι χρόνοι εκχύλισης που χρησιμοποιήθηκαν ήταν 10, 20, 30, 40 και 50 λεπτά με βέλτιστο χρόνο τα 50 λεπτά. Όσον αφορά την συγκέντρωση αιθανόλης χρησιμοποιήθηκαν συγκεντρώσεις 10, 30, 50, 70 και 90% με την πιο κατάλληλη να είναι 28%. Η αναλογία διαλύτη/φυτού που μελετήθηκε ήταν 1:10, 1:20, 1:30, 1:40, 1:50 με βέλτιστη αναλογία 1:50. Τέλος οι θερμοκρασίες εκχύλισης, που ελέχθηκαν ήταν 30, 40, 50, 60 και 70 οC με τη θερμοκρασία των 70 οC να υπερέχει. Στην συνέχεια, αξιολογήθηκε το φαινολικό δυναμικό των Κυπριακών ποικιλιών, δηλ Ξυνιστέρι, Μαύρο, Μαραθεύτικο, Γιαννούδι και Πρωμάρα Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η ποικιλία επηρεάζει σημαντικά την περιεκτικότητα σε φαινόλες, τα ολικά φλαβονοειδή και την αντιοξειδωτική ικανότητα. Συγκεκριμένα η περιεκτικότητα σε φαινόλες κυμαινόταν μεταξύ 19,1-27,5 mg γαλλικού οξέος/100g και 5,34 - 8,02 mg κατεχίνης/100g για τα φλαβονοειδή. Η ποικιλία Μαύρο είχε την υψηλότερη συγκέντρωση φαινολών και φλαβανοειδών ανάμεσα σε αυτές, που μελετήθηκαν. Όσον αφορά την αντιοξειδωτική ικανότητα, που ελέγχθηκε με την μέθοδο DPPH οι τιμές κυμαίνονταν μεταξύ 147,3 - 205,8 μmol Trolox/100 g, ενώ με την μέθοδο FRAP οι τιμές κυμαίνονταν μεταξύ 151.6 - 258.2 μmol FeSO4/100 g. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε έλεγχος της αντιοξειδωτικής ικανότητας σε πρότυπα μοντέλα τροφίμων. Πιο αναλυτικά, αξιολογήθηκε η αντιοξειδωτική ικανότητα των εκχυλισμάτων στο γαλάκτωμα β-καροτένιου-λινολεϊκού οξέος. Η αντιοξειδωτική ικανότητα των εκχυλισμάτων κυμάνθηκε από 38,8% έως 69,7%, όπου το υψηλότερο ποσοστό παρεμπόδισης αποχρωματισμού παρουσίασε η ποικιλία Μαραθεύτικο και κατόπιν το Μαύρο. Ανάλογα αποτελέσματα έδειξε κι ο έλεγχος της παρεμπόδισης της οξείδωσης του ηλιανθέλαιου. Συμπερασματικά, η παρούσα διατριβή έδειξε ότι οι κληματίδες αποτελούν μια υποσχόμενη πηγή φαινολικών ενώσεων με ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα. Το ίδιο ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα και για τον έλεγχο της οξείδωσης των λιπαρών υλών σε μοντέλα τροφίμων. Τέλος, η μελέτη αυτή παρέχει και μια βελτιστοποιημένη μέθοδο εκχύλισης των φαινολικών ενώσεων από κληματίδες . | Description: | Αntioxidant phenolic compounds are widely spread in Vitis vinifera products as grapes, seeds, leaves, stems and canes. The canes may contain significant amounts of phenolic compounds but it is an unexplored source of phenolics. The aim of this study was to study the potential of canes from native grape varieties as a potential source of phenolic compounds with antioxidant properties. At first, the extraction of phenolic compounds from canes was optimized using response surfaces area methodology. The effect of extraction time (10–50 min), ethanol (EtOH) concentration (10–90%), solid to solvent ratio (1:10–1:50) and extraction temperature (30–70 °C) on the antioxidant phenolic contents was studied. The optimal extraction process conditions were as follows: extraction time of 50 min, ethanol concentration of 28%, solid to solvent ratio of 1:50, and extraction temperature of 70 °C. In a next step, the antioxidant phenolic contents of Cypriot varieties were determined, especially Xinisteri, Mavro, Maratheftiko, Giannoudi and Promara canes. Results showed a great impact of grape variety on the total phenolics, total flavonoids and antioxidant capacity of cane extracts. More specific, the phenolic content of cane extracts ranged between 19.1 and 27.5 mg gallic acid equivalents/ 100g, and flavonoid content between 5.34 and 8.02 mg catechin equivalents/100 g. Both phenolic and flavonoid contents highlighted the superiority of Mavro canes. The antioxidant capacity was also determined by DPPH and FRAP methods, DPPH activity ranged from 147.3 to 205.8 μmol Trolox/ 100 g; while FRAP values fluctuated from 151.6 to 258.2 μmol FeSO4/ 100 g. Antioxidant activity assays also showed that Mavro canes had the most potent antioxidant activity; whereas the weakest antioxidant activity was found in Giannoudi cane extracts. Finally, the antioxidant potential of cane extracts was evaluated using food models. Antioxidant activity of the extracts in the β-carotene-linoleic system ranged between 38.8% to 69.0%. The inhibition of oxidation in sunflower oil has a similar pattern to emulsion system. Results showed that the Mavro and Maratheftiko cane extracts can act as oxidation inhibitors in food systems. On the other hand, Promara cane extract was less sufficient to prevent the oxidation in food systems. In conclusion, the present study demonstrated that grapes canes are an unexplored source of phenolic compounds of significant antioxidant capacity. In addition, this study provides an optimized method for extracting phenolic compounds from canes. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/18817 | Rights: | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων. | Type: | MSc Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Appears in Collections: | Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Μύριας Αναστασίου_2020_Abstract.pdf | Abstract | 266.83 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
134
Last Week
0
0
Last month
5
5
checked on Dec 22, 2024
Download(s)
103
checked on Dec 22, 2024
Google ScholarTM
Check
This item is licensed under a Creative Commons License