Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/18801
Title: | Χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας σε παστεριωμένο γάλα για επιμήκυνση της διάρκειας ζωής | Authors: | Μακρομάλλης, Αντρέας | Keywords: | Υπεριώδης ακτινοβολία;Παστερίωση;Γάλα;Ψυχρότροφα βακτήρια | Advisor: | Παπαδήμας, Φώτης | Issue Date: | Jun-2020 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Faculty: | Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment | Abstract: | Το γάλα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα στην κατηγορία των τροφίμων με πληθώρα πολύτιμων συστατικών. Ένα τρόφιμο που έχει υποβληθεί σε αμέτρητες μελέτες και έρευνες με γνώμονα πάντα την βελτίωση του. Η παρούσα μελέτη έχει ως κύριο σκοπό την χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας ως συμπληρωματική επεξεργασία της καθιερωμένης παστερίωσης σε αγελαδινό γάλα λιποπεριεκτικότητας 0% για την επέκταση της διάρκειας ζωής του. Παραλήφθηκαν παστεριωμένα δείγματα από την γαλακτοβιομηχανία Χαραλαμπίδης - Κρίστης όπου υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία τριών διαφορετικών επιπέδων (Low-Medium-High) και στην συνέχεια αποθηκεύτηκαν στους 6 °C για διάστημα 21 ημερών. Στο διάστημα της 14ης -21ης ημέρας, τα επεξεργασμένα δείγματα αλλοιώθηκαν με κυριότερο παράγοντα αλλοίωσης την ανάπτυξη των ψυχρότροφων βακτηρίων. Αν και τα τρία διαφορετικά επίπεδα ακτινοβολίας δεν ήταν ικανά να αναστείλουν την ανάπτυξη των βακτηρίων και να επιμηκύνουν την διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, το επίπεδο UV- medium συγκριτικά με τα άλλα δύο επίπεδα επηρέασε λιγότερο την ανάπτυξη των βακτηρίων μέχρι και την 14η ημέρα. Σε όλες τις περιπτώσεις τα μικροβιολογικά αποτελέσματα του παστεριωμένου γάλακτος ήταν καλύτερα. Τέλος, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η υπεριώδης ακτινοβολία αποτελεί μια σύγχρονη, καινοτόμος τεχνολογία, φιλική προς το περιβάλλον με μεγάλη αποτελεσματικότητα έναντι των μικροοργανισμών που κερδίζει το ενδιαφέρον τον ερευνητών για χρήση της στον κλάδο των τροφίμων, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες και έρευνες για την πιθανή εφαρμογή της στην τεχνολογία του γάλακτος. | Description: | Milk is one of the most essential products in the food industry, containing numerous essential nutrients. Several scientific studies were conducted throughout the years, aiming the understanding and improving of this food product. This study investigated whether ultraviolet (UV) radiation could be utilized as a complimentary process of pasteurization to extend the lifespan of nonfat (0%) cow’s milk. Pasteurized milk samples, which derived from the Charalambides Christis dairy industry, were treated three different levels (Low-Medium-High) of UV radiation and then they were incubated for 21 days at 6°C. In the time span of 14th and 21st days of incubation, the processed samples were deteriorated mainly due to the modified growth of psychotrophic bacteria. Despite the fact that the three different levels of UV radiation was not enough to inhibit the bacterial growth and to extend the lifespan of the pasteurized milk samples, the medium UV level radiation treatment affected less the bacterial growth until the 14th day of incubation compared to the other two UV treatments. Moreover, in all the investigated approaches the microbiological results of the pasteurized milk were better. Finally, we conclude that UV radiation is a novel, modern and ecologically friendly technology with high antimicrobial efficacy, which gained the interest of current researchers as an approach to be utilized in the field of food production. However, additional studies are required to make feasible the application of such technology in the processing procedure of milk. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/18801 | Rights: | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων. Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International |
Type: | Bachelors Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Αντρέας Μακρομάλλης_2020_Abstract.pdf | Abstract | 406.38 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
196
Last Week
3
3
Last month
7
7
checked on Nov 21, 2024
Download(s)
79
checked on Nov 21, 2024
Google ScholarTM
Check
This item is licensed under a Creative Commons License