Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/14942
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorGoulas, Vlasios-
dc.contributor.authorΠολυδώρου, Χρυστάλλα-
dc.date.accessioned2019-08-20T10:54:07Z-
dc.date.available2019-08-20T10:54:07Z-
dc.date.issued2019-05-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/14942-
dc.descriptionThe carob tree (Ceratonia siliqua) has been called as the "black gold" of Cyprus since it was the main source of income for the island's inhabitants. Carob fruit and its products contain significant amounts of polyphenols with beneficial effect to the human health, especially antioxidant effects. Polyphenols are a class of organic, aromatic compounds that are in plenty in the plant kingdom. Last two decades, the carob fruit has attracted the scientific interest since its bioactive composition and biological activities. Apart studies for carob fruit, many works have considered the bioactivity of carob leaves they are an easily available natural material of low cost and share possibly a similar wealth of health. Thus, the phenolic composition and antioxidant properties of carob leaves extracts were studied in the present study. More specific, the ethanolic extracts was analyzed with the employment of Folin-Ciocalteu and total flavonoids assays; whereas DPPH and FRAP protocols were used for the determination of antioxidant potency. Results showed that carob leaves can be considered as a natural source of phenolic antioxidants as they contain a high phenolic content that is correlated with potent antioxidant properties of carob leaves. Furthermore, the findings highlighted that the harvest time had no significant effect on the phenolic content and antioxidant potency of carob leaves.en_US
dc.description.abstractΗ χαρουπιά (Ceratonia siliqua) αποτελούσε το «μαύρο χρυσό» της Κύπρου κι όχι άδικα αφού ήταν η κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων του νησιού και μέχρι και σήμερα θεωρείται ως ένα δένδρο «εργοστάσιο». Τόσο τα χαρούπια όσο και τα προϊόντα τους έχει αποδειχθεί ότι έχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε πολυφαινόλες, οι οποίες δρουν ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως όσον αφορά την αντιοξειδωτική τους δράση. Οι πολυφαινόλες αποτελούν μια κατηγορία οργανικών, αρωματικών ενώσεων που βρίσκονται σε αφθονία στο φυτικό βασίλειο. Τελευταία έχει αυξηθεί το ερευνητικό ενδιαφέρον όσον αφορά τα χαρούπια, την υψηλή τους περιεκτικότητας σε αυτές τις ενώσεις και τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Πέραν του ενδιαφέροντος για τον καρπό της χαρουπιάς όμως, τα τελευταία χρόνια τα φύλλα της χαρουπιάς βρέθηκαν στο επίκεντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος. Τα εκχυλίσματα τους βρέθηκε ότι περιέχουν υψηλές ποσότητες φαινολικών ενώσεων και σε in vitro μελέτες φάνηκε να παρουσιάζουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Λαμβάνοντας υπόψη τη βιοδραστικότητα των φύλλων χαρουπιάς και την διαθεσιμότητα τους καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου, αξιολογήθηκαν ως πηγή αντιοξειδωτικών ενώσεων. Επιπρόσθετα, μελετήθηκε η διακύμανση των φαινολικών αντιοξειδωτικών στα φύλλα χαρουπιάς κατά τη διάρκεια του βλαστικού κύκλου. Πιο αναλυτικά, μελετήθηκε η φαινολική σύσταση και οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες αιθανολικών εκχυλισμάτων φύλλων χαρουπιάς από τον μήνα Φεβρουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Η μελέτη της σύστασης και των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων έγινε με τον προσδιορισμό των ολικών φαινολών με τη δοκιμή Folin-Ciocalteu, προσδιορισμό των ολικών φλαβονοειδών και εκτίμηση της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας με τις δοκιμές DPPH και FRAP. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχουν μικρές διακυμάνσεις στην συγκέντρωση φαινολικών συστατικών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων μεταξύ των αναπτυξιακών σταδίων των φύλλων. Συνεπώς, για την παραγωγή εκχυλισμάτων, η συγκομιδή των φύλλων δύναται να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή του έτους.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστήμων, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστήμων και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectφύλλα χαρουπιάςen_US
dc.subjectCeratonia siliquaen_US
dc.subjectαντιοξειδωτική ικανότηταen_US
dc.subjectπολυφαινόλεςen_US
dc.subjectφλαβονοειδήen_US
dc.subject.othercarob leavesen_US
dc.subject.otherCeratonia siliquaen_US
dc.subject.otherantioxidant potencyen_US
dc.subject.otherpolyphenolsen_US
dc.subject.otherflavonoidsen_US
dc.titleΜελέτη φαινολικών συστατικών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων φύλλων χαρουπιάςen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2018-2019en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Science and Environmental Managementen_US
item.grantfulltextopen-
item.openairetypebachelorThesis-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.languageiso639-1el-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0001-7527-1559-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ ΧΡΥΣΤΑΛΛΑ.pdf75.87 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

191
Last Week
1
Last month
4
checked on Oct 20, 2024

Download(s) 20

76
checked on Oct 20, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.