Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/14737
Title: Κατανόηση των προκλήσεων του Σημασιολογικού Ιστού στην Πολιτιστική Κληρονομιά (CH). Η περίπτωση Μοντελοποίησης Πληροφοριών Κτιρίων Πολιτιστικής Κληρονομιάς (HBIM) και εφαρμογών Επαυξημένης και Εικονικής Πραγματικότητας (AR/VR App)
Other Titles: Understanding and anticipating Semantic Web challenges in Cultural Heritage (CH). Heritage Building Information Modeling (H-BIM) and AR/VR App considerations from two demonstration cases in Greece and Cyprus published
Authors: Ioannides, Marinos 
Georgiou, Simos 
Karadimas, Dimitris 
Somakos, Leonidas 
Chasapidi Mavroeidi, Efthalia Rozalinta 
Bakalbassis, D. 
Prassas, A. 
Karadimas, G. 
Boveros, A. P. 
Major Field of Science: Engineering and Technology
Field Category: Electrical Engineering - Electronic Engineering - Information Engineering
Keywords: Semantic Web;Metadata;Repositories;3D Models
Issue Date: 2017
Source: 2o Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Project: Inclusive Cultural Heritage in Europe through 3D semantic modelling 
Conference: Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 
Abstract: Οι προκλήσεις εφαρμογών του Σημασιολογικού Ιστού στην Πολιτιστική Κληρονομιά, περιλαμβάνουν την κοινή ερμηνεία και αφήγηση της Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς και Ταυτότητας, την αναζήτηση και συσχέτιση των πηγών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΠΚ) μεταξύ των κατανεμημένων αποθετηρίων και τη διασύνδεση των σχετικών ιστορικών γεγονότων, ιστοτόπων και σχετικού περιεχομένου συλλογών βιβλιοθηκών, αρχείων και μουσείων. Επιπλέον, οι κατανεμημένοι ψηφιακοί πόροι και τα αποθετήρια πρέπει να συνδεθούν μέσω μιας κοινής οντολογίας και κοινών κανονικοποιημένων μεταδεδομένων, προκειμένου να υπάρξει συσχέτιση και εμπλουτισμός των υφιστάμενων συνόλων δεδομένων, καθώς και ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών και του προτύπου αναζήτησης, επιλογής και διασύνδεσης περιεχομένου ως πηγή εμπλουτισμού της γνώσης. Μια τέτοια προσέγγιση θα επιτρέψει στους ενδιαφερόμενους φορείς να προσθέσουν αξία στα αποθετήρια κληρονομιάς και να παράσχουν νέες ερμηνείες του παρελθόντος. Το πεδίο εφαρμογής του επιδεικτικού έργου για το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας (IAMY) στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του έργου Η2020 INCEPTION (665220) που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, είναι η ανάπτυξη μιας διαδικτυακής εφαρμογής επαυξημένης και εικονικής (AR/VR App) πραγματικότητας για έξυπνες συσκευές, προσφέροντας μια καινοτόμο διαδραστική και εμπλουτισμένη εναλλακτική λύση ως προς τις συμβατικές ξεναγήσεις σε χώρους και μουσεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακόμη ένα παράδειγμα αποτελεί το μοναδικό στο είδος του μνημείο μεγάλης πολιτιστικής αξίας της εκκλησίας της ΑΣΙΝΟΥ (Η εκκλησία της Παναγίας της Φορβιώτισσας: https://www.byzantinecyprus.com/). Το μνημείο έχει ψηφιοποιηθεί πλήρως και θα παρουσιαστεί η ολιστική καταγραφή και η μεγάλη πρόκληση για την διάχυση και προστασία των δεδομένων (3Δ/2Δ) σε διαφορές ομάδες χριστών όπως αναφέρεται πιο πάνω.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/14737
Type: Conference Papers
Affiliation : Cyprus University of Technology 
Vision Business Consultants 
Publication Type: Peer Reviewed
Appears in Collections:Δημοσιεύσεις σε συνέδρια /Conference papers or poster or presentation

Files in This Item:
File Description SizeFormat
HBIM-INCEPTION.pdf687.35 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s) 50

415
Last Week
2
Last month
3
checked on Dec 22, 2024

Download(s) 50

194
checked on Dec 22, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.