Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/14012
Title: Τί γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων για τους παράγοντες κινδύνου και τα σημάδια προβλέψεις του εγκεφαλικού επεισοδίου στην Κύπρο
Authors: Ταμπουκάρη, Ελένη 
Keywords: Εγκεφαλικό;Γνώση;Επίγνωση;Παράγοντες κινδύνου;Σημάδια πρόβλεψης
Advisor: Καμπανάρος, Μαρία See
Issue Date: May-2019
Abstract: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν και ούτε έχουν στην επίγνωση τους το Εγκεφαλικό επεισόδιο. Έχουν γίνει διάφορες έρευνες που μελέτησαν τη γνώση και την επίγνωση των ατόμων, σε γενικό πληθυσμό και σε συγκεκριμένες ομάδες, καθώς και τη σχέση της γνώσης του εγκεφαλικού επεισοδίου με το εκπαιδευτικό επίπεδο τους. Η υπόθεση που δημιουργήθηκε, από την μελέτη των πιο πάνω δεδομένων είναι, ότι άτομα με υψηλές ακαδημαϊκές γνώσεις αναμένεται να γνωρίζουν και να έχουν στην επίγνωση τους, διάφορους παράγοντες κινδύνου, αλλά και μερικά σημάδια πρόβλεψης του εγκεφαλικού επεισοδίου. Σκοπός της παρούσας έρευνας, είναι να αναφέρει κατά πόσο οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν ψηλό βαθμό κατάρτισης και εκπαίδευσης, έχουν γνώσεις σχετικά με το εγκεφαλικό επεισόδιο, στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, για την διεξαγωγή αυτής της έρευνας, επιλέχθηκαν 50 δάσκαλοι Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων της Κύπρου (16 άντρες- 34 γυναίκες), ηλικίας 40 με 60 ετών. Δόθηκε ερωτηματολόγιο με 23 ερωτήσεις που εξέταζαν το επίπεδο γνώσεων και επίγνωσης, κυρίως για τους παράγοντες κινδύνου, τα σημάδια πρόβλεψης και τα πιθανά συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε με τη χρήση της Excel και της SPSS 24. Επικεντρώθηκε στην αναζήτηση μοτίβων μεταξύ της γνώσης, με τον τρόπο πληροφόρησης και το φύλο. Επίσης δόθηκε βαθμολογία για να οριστεί το επίπεδο γνώσης. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για τα εγκεφαλικά επεισόδια. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναγνωρίσουν παράγοντες κινδύνου και σημάδια πρόβλεψης κατά 80-90%, ενώ τα πιθανά συμπτώματα του ΕΕ στο 20%. Ο τρόπος πληροφόρησης για το ΕΕ ήταν πολύ σημαντικός, καθώς είχε άμεση συσχέτιση με το τελικό αποτέλεσμα γνώσης των συμμετεχόντων (p= 0.427, sig.=0.002). Ακόμη, 58% δήλωσαν ότι οι πληροφορίες που παρέχονται από ιατρικούς και άλλους φορείς για το ΕΕ είναι ελλιπείς. Λόγω του ότι η παρούσα εργασία έγινε στα πλαίσια ακαδημαϊκών καθηκόντων , υπάρχουν κενά τα οποία δεν καλύφθηκαν μέσα από την ανάλυση των αποτελεσμάτων. Αυτό, διότι το δείγμα αφορούσε μόνο ένα συγκεκριμένο πολιτισμικό κομμάτι, την εκπαίδευση. Χρειάζεται να γίνει περαιτέρω έρευνα, έτσι ώστε να καλυφθούν και να απαντηθούν πιο ολοκληρωμένα αυτά τα ερωτήματα.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/14012
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΛΕΝΗ ΤΑΜΠΟΥΡΑΚΗ.pdfΠερίληψη61.02 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

207
Last Week
0
Last month
22
checked on Jan 5, 2025

Download(s)

83
checked on Jan 5, 2025

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.