Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/13638
Τίτλος: Η διερεύνηση του φαινομένου λεκτικής βίας στο χώρο των χειρουργείων
Συγγραφείς: Τηλεμάχου, Στέλιος 
Λέξεις-κλειδιά: Φαινόμενο λεκτικής βίας;Επαγγελματίες υγείας;Νοσηλευτές;Ποσοτική προσέγγιση
Advisor: Σαράφης, Παύλος
Ημερομηνία Έκδοσης: 2018
Περίληψη: Η λεκτική βία είναι η πιο συχνή μορφή βίας που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτές στο χειρουργείο. Επαναλαμβανόμενα περιστατικά λεκτικής κακοποίησης επιδρούν αρνητικά στο ηθικό και σε χαμηλή αίσθηση ικανοποίησης από την εργασία. Όλα αυτά συμβάλλουν στην πρόκληση λαθών στο χειρουργείο και σε τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς, τα νοσηλευτήρια και τους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας του χειρουργείου. Σκοπός της μελέτης μας είναι να μελετηθεί η συχνότητα του φαινομένου λεκτικής βίας μεταξύ νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας και να αποτυπωθεί η ποιότητα επικοινωνίας, να γίνει προσπάθεια διευθέτησης του προβλήματος και ανάπτυξη διαρθρωτικών μέτρων προς εξάλειψη του. Στην παρούσα έρευνα χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της ποσοτικής προσέγγισης με την χρήση ενός δομημένου ερωτηματολόγιου. Ακολουθήσαμε τον περιγραφικό σχεδιασμό αφού έγινε διερεύνηση του φαινομένου αλλά και ταυτόχρονα η συσχέτιση του με άλλους παράγοντες. Το δείγμα μας αποτέλεσαν 60 νοσηλευτές χειρουργείου από τα Νοσοκομεία Πάφου και Λευκωσίας. Για την στατιστική ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το SPSS v20. Η πλειοψηφία των νοσηλευτών του δείγματος(Ν=56,93.3%) δήλωσε ότι έχουν δεχθεί λεκτική βία στον εργασιακό τους χώρο. Η κυριότερη μορφή λεκτικής βίας είναι η προσβολή συγκεκαλυμμένη σε αστείο(Μ.Ο=3.42,Τ.Α=1.37) και ως σοβαρότερη θεωρούν την επίρριψη ευθυνών και κατηγοριών(Μ.Ο=3.32,Τ.Α=1.31). Σε ποσοστό 75% υποστηρίζουν ότι το επεισόδιο λεκτικής βίας έγινε κατά την διάρκεια ή αμέσως μετά από μια κατάσταση υψηλού στρες και ότι το συμβάν ήταν αρκετά εώς πάρα πολύ αγχωτικό για αυτούς. Σημαντικό εύρημα της κλίμακας Jefferson είναι ότι οι νοσηλευτές πρέπει να αντιμετωπίζονται ως συνεργάτες και συνάδελφοι των ιατρών και όχι σαν βοηθοί(Μ.Ο=4.00,Τ.Α=0.00) και όπως φάνηκε οι μέσοι όροι της κλίμακας είναι αρκετά υψηλή γεγονός που δείχνει ότι οι επαγγελματίες υγείας του δείγματος αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο την επικοινωνία και την συνεργασία. Τέλος, τα επεισόδια λεκτικής βίας φάνηκε ότι επηρεάζουν το ηθικό των επαγγελματιών υγείας του χειρουργείου, προκαλούν μειωμένη απόδοση στην εργασία, κακές διαπροσωπικές σχέσεις και προβληματική επικοινωνία μεταξύ τους.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/13638
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: MSc Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Εμφανίζεται στις συλλογές:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
Τηλεμάχου Στέλιος.pdfΠλήρες κείμενο828.21 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε την πλήρη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s) 50

318
Last Week
0
Last month
5
checked on 8 Ιουλ 2024

Download(s) 50

429
checked on 8 Ιουλ 2024

Google ScholarTM

Check


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα