Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/12373
Τίτλος: Μελέτη και περιγραφή των κύριων αμπελογραφικών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων της γηγενούς ποικιλίας σταφυλιού "Γιαννούδι"
Συγγραφείς: Πέτρου, Γρηγορία 
Λέξεις-κλειδιά: Γηγενής οινοποιήσιμη ποικιλία ‘Γιαννούδι’;Διεθνούς Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV);Διεθνές Ινστιτούτο Φυτικών Γενετικών Πόρων (IPGRI);Διεθνή Ένωση για την Προστασία των Νέων Ποικιλιών των Φυτών (UPOV)
Advisor: Μαγγανάρης, Γιώργος Α.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2018
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Science and Environmental Management
Περίληψη: Η γηγενής οινοποιήσιμη ποικιλία ‘Γιαννούδι’ ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα (2005) και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από οινολογικής άποψης. Το ‘Γιαννούδι’ είναι ερυθρή ποικιλία η οποία καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή «Πιτσιλίας», στα «Κρασοχώρια Λεμεσού» και στην περιοχή «Βουνί Παναγίας» και καλύπτει περίπου 14 εκτάρια. Η παρούσα πτυχιακή εργασία βασίζεται στην μελέτη των μορφολογικών χαρακτηριστικών της ποικιλίας αυτής. Αυτό που ώθησε τον σκοπό της εργασίας, είναι η μορφολογία του άνθους της, η οποία επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή. Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε στον αμπελώνα του Οινοποιείου Βλασίδη (Κοιλάνι, επαρχία Λεμεσού), κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου 2017 (Μάρτιο μέχρι Σεπτέμβριο). Τα φαινολογικά στάδια που παρατηρήθηκαν αφορούσαν κυρίως την κορυφή του νεαρού βλαστού , τους έλικες, την ταξιανθία, το άνθος, το νεαρό φύλλο, το ώριμο φύλλο, το τσαμπί και την ράγα. Επιπρόσθετα καταγράφηκαν η ημερομηνία έκπτυξης των οφθαλμών και η περίοδος του περκασμού . Η αμπελογραφική περιγραφή έγινε με βάση τους περιγραφικούς δείκτες του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Λήφθηκαν επίσης υπόψη και στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Φυτικών Γενετικών Πόρων (IPGRI) και τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία των Νέων Ποικιλιών των Φυτών (UPOV). Αρχικά γίνεται αναφορά στους περιγραφικούς δείκτες που είναι οι πιο σημαντικοί για την αξιολόγηση μιας ποικιλίας, την περίοδο που έγιναν οι παρατηρήσεις, το σημείο του πρέμνου που εξετάστηκε, καθώς και ένα σχεδιάγραμμα που αναγράφει τα πιθανά αποτελέσματα για τον κάθε δείκτη. Ακολούθως, αναφέρονται τα αποτελέσματα με βάση τις πειραματικές παρατηρήσεις, με παράθεση σχετικού φωτογραφικού υλικού για κάθε δείκτη . Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ποικιλία ‘Γιαννούδι’ χαρακτηρίζεται από τελείως ανοιχτή και χνουδωτή κορυφή, με ανοιχτόχρωμα νεαρά φύλλα και σφηνοειδές σε σχήμα ώριμα φύλλα. Το ‘Γιαννούδι’ έχει θηλυκό άνθος με γυρτούς στήμονες και πλήρως ανεπτυγμένη ωοθήκη, που ίσως να αποτελεί την σημαντικότερη παρατήρηση στην παρούσα μελέτη . Η η ράγα έχει μέτρια ελλειπτικό σχήμα με μαύρο-μπλε χρώμα. Η παρούσα μελέτη αποτελεί προσέγγιση για την καταγραφή των στοιχειών της ποικιλίας και την διεξαγωγή των κατάλληλων συμπερασμάτων.
Description: The indigenous wine grape cultivar “Yiannoudi,” has been discovered relatively recently (2005) and is of great interest from an oenological point of view. “Yiannoudi” is a red cultivar that is mainly cultivated in “Pitsilia” area, in “Krasohoria” of Limassol, as well as in ‘Vouni Panayias’ (Paphos), with an area of approximately 14 hectares. The present thesis is based on the study of the morphological characteristics of this cultivar. What motivated the purpose of the work is the floral morphology, which negatively affects the production. The research was conducted at a vineyard of Vlassidis’s winery (Koilani, district of Limassol) during the cultivation period of 2017 (March to September). The phenological stages observed were mainly the top of the young shoot, helices, inflorescence, flower, young leaf, mature leaf, bunch and berry. Additionally, the bud development’s date and period of prolongation were recorded. The descriptive indicators followed are as specified by the International Organization of Vine and Wine (OIV), the International Union for the Protection of New Varieties of Plants (UPOV), and the International Plant Genetic Resources Institute (IPGRI). In the following paper, the descriptive indicators are firstly mentioned— which according to OIV are the most significant for the evaluation of a variety— when these indicators were taken, and at which position on the stump they were observed. In addition to the above, a chart will be presented in order to display the most probable results as seen in OIV. Finally, the results are reported based on the observations, adding the corresponding photos for each index. According to the results, ‘Yiannoudi’ is characterized by a completely open and fluffy top, with light-colored leaves and wedge-shaped mature leaves. Moreover, has a female blossom and fully developed ovary, which may be the most important element of this cultivar. Berry has a modest elliptical shape with black-blue color. The present study is an approach for recording the elements of the variety to carry out the appropriate conclusions to solve the problem.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/12373
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
Περίληψη Πέτρου Γρηγορία.pdf67.92 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε την πλήρη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s)

290
Last Week
0
Last month
4
checked on 7 Νοε 2024

Download(s) 20

134
checked on 7 Νοε 2024

Google ScholarTM

Check


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα