Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/11877
Πεδίο DCΤιμήΓλώσσα
dc.contributor.advisorΜπότσαρης, Γιώργος-
dc.contributor.authorΠερικέντη, Όλγα-
dc.date.accessioned2018-07-11T08:35:06Z-
dc.date.available2018-07-11T08:35:06Z-
dc.date.issued2018-06-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/11877-
dc.descriptionInfant formulas comprise a very important food category, since they will feed the newborn from the early hours of his/her life. Their composition needs to satisfy specific nutritional requirements, to assure the normal development of the infants. They are undoubtedly considered to be products of good microbial quality but some factors can contribute to changing their physical and chemical properties. The presence of micro¬organisms in infant formulas is of great importance and serves as a hygiene indicator for production, processing and handling. This study analyzed 56 samples of infant formulas from the Cypriot and Czech markets for TVC, Coliforms, E. eoli and C. sakazakii, resulting in their microbiological quality. Eight of these samples gave colonies for TVC while they were negative for the other microorganisms tested. In addition, DNA of the samples was isolated and qPCR was performed to investigate the presence of Salmonella spp. genetic material. The qPCR results were also negative. The results obtained were expected considering that infant formulas are made under very strict hygiene conditions. However, the recent outbreak involving infant formulas contaminated with Salmonella, from one of the largest companies in Europe, demonstrates the importance of microbial quality controls for assuring their safety.en_US
dc.description.abstractΟι βρεφικές φόρμουλες είναι πολύ σημαντικό τρόφιμο αφού μ' αυτές θα τραφεί το βρέφος από τις πρώτες ώρες της ζωής του. Η σύνθεσή τους πληροί συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις με σκοπό τη φυσιολογική ανάπτυξη των βρεφών για τα οποία προορίζεται. Χωρίς αμφιβολία θεωρούνται προϊόντα καλής μικροβιακής ποιότητας αλλά κάποιοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων τους. Η ύπαρξη μικροοργανισμών στις βρεφικές φόρμουλες είναι μεγάλης σημασίας και χρησιμεύει σαν δείκτης υγιεινής που παραμένει κατά την παραγωγή, την επεξεργασία και το χειρισμό. Στην παρούσα μελέτη αναλύθηκαν 56 δείγματα βρεφικών φόρμουλων από την κυπριακή και τη τσέχικη αγορά για ΟΜΧ, Coliforms, E. eoli και C. sakazakii με αποτέλεσμα την ανεύρεση της μικροβιολογικής ποιότητάς τους. Οκτώ από τα δείγματα αυτά έδωσαν αποικίες για ΟΜΧ ενώ ήταν αρνητικά για τους άλλους μικροβιακούς παράγοντες. Επιπλέον απομονώθηκε το DNA των δειγμάτων και έγινε η qPCR για διερεύνηση της ύπαρξης DNA σαλμονέλας. Τα αποτελέσματα ήταν επίσης αρνητικά. Τα αποτελέσματα που λήφθηκαν ήταν αναμενόμενα αφού οι βρεφικές φόρμουλες παρασκευάζονται κάτω από πολύ αυστηρές συνθήκες υγιεινής. Ωστόσο, η πρόσφατη επιμόλυνση βρεφικών φόρμουλων, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα αυτό, με σαλμονέλα και η νόσηση πολλών βρεφών που τις κατανάλωσαν καταδεικνύει τη σημασία του μικροβιακού ελέγχου για την επιβεβαίωση της ασφάλειάς τους.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτωνen_US
dc.subjectΒρεφική φόρμουλαen_US
dc.subjectΑνάπτυξη βρεφώνen_US
dc.subjectΜικροβιολογικός έλεγχοςen_US
dc.titleΜικροβιολογική ποιότητα βρεφικών φόρμουλων με βάση το γάλαen_US
dc.typeMSc Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2019-2020en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.languageiso639-1el-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypemasterThesis-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0003-3197-6535-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Εμφανίζεται στις συλλογές:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis
Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
Περικέντη Όλγα.pdfΠερίληψη87.36 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε τη σύντομη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s)

264
Last Week
0
Last month
1
checked on 7 Οκτ 2024

Download(s) 50

73
checked on 7 Οκτ 2024

Google ScholarTM

Check


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα