Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/10236
Τίτλος: | Δείκτες ποιότητας και οξειδωτικής σταθερότητας παρθένων ελαιόλαδων Κορωνέικης και Κυπριακής ποικιλίας | Συγγραφείς: | Χατζηγιασουμή, Θεόφιλος | Λέξεις-κλειδιά: | Olive oil;Acidity;Koroneiki;Ladoelia;Antioxidant capacity | Advisor: | Drouza, Chryssoula | Ημερομηνία Έκδοσης: | 2017 | Περίληψη: | Olive oil has been considered important food from the ancient years because of its positive contribution to human health. There are a lot of studies about the olive oil nutritional value and its protective effect against various chronic diseases. Olive oil is characterized by certain quality parameters, their values range between limits established by the International Olive Oil Council. These parameters are used (i) for the classification of olive oils according to their quality, and (ii) for examination for the existence of fraud. In this diploma thesis, quality parameters such as: acidity, peroxide number, indexes K232, K268, ΔΚ have been determined for olive oils of Koroneiki and Cypriot (Ladoelia) variety. Also, the antioxidant (antiradical) capacity of these oils has been determined for the evaluation of the oxidative stability of the oils between the two varieties. Comparison of oils from different districts of the island has been done for the quality parameters and the antioxidant capacity. | Description: | Από πολλά χρόνια πριν, το ελαιόλαδο θεωρείται σημαντικό λόγω της συμβολής του στη στην υγεία του ανθρώπου. Υπάρχουν διάφορες μελέτες για το θετικό ρόλο που διαδραματίζει το ελαιόλαδο σε διάφορες ασθένειες του ανθρώπου, καθώς και για τη διατροφική του αξία. Το ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται από ορισμένες φυσικοχημικές παραμέτρους, για τις οποίες δίνονται συγκεκριμένα αριθμητικά όρια σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου αφενός για την κατηγοριοποίηση του σε διαφορετικά είδη ποιότητας αφετέρου για τον έλεγχο ύπαρξης νοθείας. Στην παρούσα πτυχιακή έρευνα προσδιορίστηκαν οι δείκτες ποιότητας όπως αριθμός οξύτητας, αριθμός υπεροξειδίων, δείκτες Κ232, Κ268, και ΔΚ για ελαιόλαδα από τις επικρατέστερες ποικιλίες Κορωνέικη και Κυπριακή (Λαδοελιά) που καλλιεργούνται στο νησί της Κύπρου. Επίσης για ελαιόλαδα των ποικιλιών αυτών προσδιορίστηκε η αντιοξειδωτική ικανότητα των ελαιολάδων με τη μέθοδο του DPPH για την εκτίμηση της οξειδωτικής σταθερότητας των ελαιόλαδων της Κορωνέικης και την Κυπριακής ποικιλίας. Σύγκριση ελαιολάδων από διαφορετικές επαρχίες του νησιού πραγματοποιήθηκε στη βάση των παραμέτρων ποιότητας και της αντιοξειδωτικής ικανότητας. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/10236 | Rights: | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων. | Type: | Bachelors Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο | Περιγραφή | Μέγεθος | Μορφότυπος | |
---|---|---|---|---|
Χ'ΓΙΑΣΟΥΜΗ ΘΕΟΦΙΛΟΣ.pdf | 118.85 kB | Adobe PDF | Δείτε/ Ανοίξτε |
CORE Recommender
Page view(s)
263
Last Week
1
1
Last month
3
3
checked on 14 Μαρ 2025
Download(s)
114
checked on 14 Μαρ 2025
Google ScholarTM
Check
Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα