Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/10234
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΠαπαδήμας, Φώτης-
dc.contributor.authorΧατζηκώστα, Μύρια-
dc.date.accessioned2017-08-10T11:21:09Z-
dc.date.available2017-08-10T11:21:09Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/10234-
dc.descriptionΤις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον ως προς τη χρήση εντερόκοκκων με επιθυμητές τεχνολογικές ιδιότητες ως καλλιέργειες εκκίνησης, συν – καλλιέργειες ή ως προβιοτικά λόγω της ικανότητας τους να επιβιώνουν στο γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου. Ωστόσο, η ιδανική επιλογή των καλλιεργειών εκκίνησης θεωρείται μια διεπιστημονική προσέγγιση, ώστε να επιλεγούν οι κατάλληλοι μικροοργανισμοί για βιομηχανικές εφαρμογές. Επιπλέον, σημαντικό κριτήριο αποτελεί η απαλλαγή των μικροοργανισμών αυτών από λοιμογόνους παράγοντες και ιδιαίτερα την αντίσταση στα αντιβιοτικά. Με βάση την σημαντικότητα των μικροοργανισμών και συγκεκριμένα των εντερόκοκκων, στην παρούσα εργασία, μελετήθηκαν τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά καθώς και η αξιολόγηση της ασφάλειας των οξυγαλακτικών βακτηρίων που απομονώθηκαν από γάλα όνου ώστε να καθοριστεί η δυνατότητα χρήσης τους ως καλλιέργειες εκκίνησης σε ζυμούμενα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε προηγούμενη μελέτη απομονώθηκαν 257 βακτήρια, Gram θετικά και αρνητικά στην καταλάση χρησιμοποιώντας επιλεκτικά μικροβιολογικά μέσα από έντεκα δείγματα νωπού γάλακτος όνου στην Κύπρο. Αφού όλες οι απομονώσεις ταυτοποιήθηκαν με φαινοτυπικές και μοριακές τεχνικές στην προηγούμενη μελέτη, στην παρούσα μελέτη οι απομονώσεις δοκιμάστηκαν για τις τεχνολογικές και προβιοτικές ιδιότητες τους. Επίσης, για την εκτίμηση της καταλληλότητας των μικροοργανισμών ως καλλιέργειες εκκίνησης μελετήθηκε η ευαισθησία τους στα αντιβιοτικά, η παρουσία ή μη λοιμογόνων παραγόντων (αιμολυτική δράση, καθώς και η παρουσία λιπάσης και ζελατινάσης). Το γενικό προφίλ της ασφάλειας των απομονώσεων έδειξε ότι οι εντερόκοκκοι στο νωπό γάλα όνου δεν θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, καθώς πολλοί από τους μικροοργανισμούς δείχνουν να επιβιώνουν στο γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου, ενώ παράλληλα διαθέτουν κατάλληλες τεχνολογικές και προβιοτικές ιδιότητες. Ωστόσο οι μικροοργανισμοί αυτοί, θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν περαιτέρω στη βιομηχανία τροφίμων στους τομείς της μικροβιολογίας τροφίμων (βιοασφάλεια / βιο-συντήρηση) ή στην τεχνολογία των ζυμούμενων γαλακτοκομικών προϊόντων.en_US
dc.description.abstractOver the past decades there has been an increase in the interest in the use of enterococci with their desirable technological properties as to the starter cultures, co-cultures or probiotic due to their ability to survive in the gastrointestinal human system. However the ideal choice of starter cultures is considered an interdisciplinary approach in order to select the appropriate microorganisms for industrial applications. Furthermore, the exemption of these microorganisms from infectious agents and particularly resistance to antibiotics are very important criteria. Based on the importance of microorganisms, with giving more attention to the enterococci, this assay is focused on the technological characteristics and the safety assessment of the lactic acid bacteria isolated from donkey milk in order to determine the possibility of their use as starter cultures in fermented dairy products. In a previous study 257 Gram-positive, catalase negative bacteria were isolated, from eleven samples of Cyprus donkey raw milk by using selective microbiological media. All isolates were previously identified by phenotypic and molecular techniques in a previous study. Therefore, in this study the isolates were tested for the technological and probiotic properties. Additionally, in order to assess the suitability of the microorganisms as starter cultures, their sensitivity to antibiotics was studied as well as the presence or absence of infectious agents (hemolytic activity as well as the presence of lipase and gelatinase). The general profile of safe isolates showed that enterococci in raw donkey milk pose no risk to human health, as many of the microorganisms seem to survive in the human gastrointestinal system, while having adequate technological and probiotic properties. These microorganisms could potentially be further exploited by the food industry particularly in the areas of food microbiology (Biosafety / bio-maintenance) or the technology of fermented milk products.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectEnterococcien_US
dc.subjectMicroorganismsen_US
dc.subjectDonkey milken_US
dc.subjectInfectious agentsen_US
dc.subject.otherΕντερόκοκκοιen_US
dc.subject.otherΜικροοργανισμοίen_US
dc.subject.otherΓάλα όνουen_US
dc.subject.otherΛοιμογόνοι παράγοντεςen_US
dc.titleΤεχνολογικός χαρακτηρισμός και αξιολόγηση ασφαλείας οξυγαλακτικών βακτηρίων από γάλα όνουen_US
dc.typeMSc Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyearemptyen_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.languageiso639-1el-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypemasterThesis-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0003-0284-2247-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis
Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ ΜΥΡΙΑ.pdfAbstract93.53 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 5

234
Last Week
1
Last month
1
checked on Oct 5, 2024

Download(s) 5

101
checked on Oct 5, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.