Repository logoCyprus University of Technology
Log In(current)
Ελληνικά
English
  1. Home
  2. Cyprus University of Technology (Research Output)
  3. Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
  4. Μελέτη συμπεριφοράς τριών σκευασμάτων εμπορικού μυκητοκτόνου Azoxystrobin σε εδάφη της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου
  • Details

Μελέτη συμπεριφοράς τριών σκευασμάτων εμπορικού μυκητοκτόνου Azoxystrobin σε εδάφη της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου

Date Issued
2017
Author(s)
Τουμάζου, Κυριάκος  
Advisor
Ανδρέου, Κώστας  
Abstract
Το έδαφος θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητο για το λόγο ότι δεν αποτελεί ανανεώσιμο φυσικό πόρο αλλά και επειδή μόνο το 10% της συνολικής επιφάνειας μπορεί να καλλιεργηθεί. Μάλιστα ο άνθρωπος βασίζεται στο έδαφος για την επιβίωσή του και μέσω αυτού εξασφαλίζει το σημαντικότερο μέρος της τροφής του. Για το λόγο αυτό γίνεται αντιληπτό ότι ο καθένας μας ξεχωριστά θα πρέπει να λειτουργά σκεπτόμενος τα προβλήματα που δημιουργεί με τις ενέργειές του στο έδαφος. Όμως για να μπορέσει να γίνει αυτό θα πρέπει να κατανοηθούν βασικές έννοιες που αφορούν την λειτουργία του εδάφους, όπως για παράδειγμα το τι γίνεται κατά την εφαρμογή ενώς φυτοφαρμάκου στην επιφάνεια του εδάφους. Η κατάληξη ενός φυτοφαρμάκου στο έδαφος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως τα συστατικά του εδάφους, τους μικροοργανισμούς, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, τα ποσοστά υγρασίας, τη ρόφηση και τι ιδιότητες του εδάφους.
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη της συμπεριφοράς τριών διαφορετικών εμπορικών σκευασμάτων μυκητοκτόνου Azoxystrobin σε 3 δείγματα εδάφους από περιοχές της ελεύθερης Αμμοχώστου. Η περιεκτικότητα των σκευασμάτων σε Αzoxystrobin ήταν 20% β/ο,25% β/ο και 100% β/ο. Όσο αφορά τα δείγματα ήταν από την περιοχή Κάππαρη, από την περιοχή Βρυσούλλων και από την περιοχή Δερύνεια.
Αρχικά έγινε η εισαγωγή των ρυπαντών στα εδάφη και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκχύλιση με την βοήθεια οργανικού διαλύτη ακετόνης, ενώ ταυτόχρονα σε ξεχωριστά δείγματα έγινε εκχύλιση με χλωριούχο ασβέστιο. Η ανίχνευση της ουσίας πραγματοποιήθηκε με αέριο χρωματογράφο. Τα αποτελέσματα εκχύλισης με ακετόνη έδειξαν ότι σε οποιοδήποτε έδαφος και να προστεθεί φυτοφάρμακο με 100% β/ο ΑΖΧ θα παρατηρηθεί μείωση της συγκέντρωσης με την πάροδο του χρόνου. Όσο αφορά τα σκευάσματα 20 και 25 % β/ο τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εξαγωγή επηρεάζεται όχι μόνο από τις ιδιότητες του φυτοφαρμάκου αλλά και από τις ιδιότητες του εδάφους. Όσο αφορά τα δείγματα που εκχυλίστηκαν με χλωριούχο ασβέστιο δεν έδειξαν κάτι και έτσι πιθανό ο διαλύτης αυτός δεν εκχυλίζει την ΑΖΧ. Κάθε φυτοφάρμακο έχει διαφορετική συμπεριφορά στο έδαφος, η οποία ρυθμίζεται βάσει των πολύπλοκων φυσικών, χημικών και βιολογικών διεργασιών. Το σημαντικότερο σημείο για την προστασία του περιβάλλοντος είναι ο χρόνος παραμονής του φυτοφαρμάκου μετά την εφαρμογή του στο έδαφος. Με βάση την εργασία αυτή έχει αποδειχθεί ότι ο χρόνος παραμονής ενώς φυτοφαρμάκου στο έδαφος επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το ποσοστό αλλά και την σύσταση της οργανικής ουσίας που υπάρχει. Όσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό τόσο μικρότερη αναμένεται να είναι η εξαγωγή του φυτοφαρμάκου με την πάροδο του χρόνου.
Subjects

Μυκητοκτόνο

Φυτοφάρμακο

Έδαφος

File(s)
Thumbnail Image
Name

ΠΕΡΙΛΗΨΗ.pdf

Size

333.97 KB

Format

Adobe PDF

Checksum (MD5)

b09dd13e84612fa5533ed96ac1938419

Explore by
  • Collections
  • Research Outputs
  • Researchers
  • Faculty & Departments
  • Theses
  • Patents
  • Projects
  • Journals
  • Conferences
Useful Links
  • Researcher Portfolio Guide
  • Researcher Profile
  • Create an ORCID ID
  • CUT Open Access Author Fund
  • ETDS Guide
Copyright Policies

Use Sherpa/Romeo to find publisher copyright policies

Go
Go
  • SPARC Author Addendum Engine
  • National Open Access Policy in Cyprus
Deposit your work to Ktisis
  • Self-archiving. Please sign in to Ktisis.
  • Email your work to:
    library.dspace@cut.ac.cy
  • Contact your subject librarian

Member of

OpenAIREre3dataOpenDOARCOREDART
Cyprus University of Technology
Library and
Information
Services

Copyright © 2022 - Library and Information Services Feedback - Built with DSpace-CRIS - 4Science

  • Accessibility settings
  • Privacy policy
  • End User Agreement
COAR NotifyCOAR Notify