Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/1001
Τίτλος: Ψηφιακό μοντέλο εδάφους από έγχρωμες και υπέρυθρες αεροφωτογραφίες με φωτογραμμετρίες μεθόδους
Συγγραφείς: Συμεού, Κωνσταντίνα 
Λέξεις-κλειδιά: Photogrammetry
Advisor: Σκαρλάτος, Δημήτριος
Ημερομηνία Έκδοσης: 2014
Department: Department of Civil Engineering and Geomatics
Faculty: Faculty of Engineering and Technology
Περίληψη: Το ανάγλυφο μιας περιοχής αποτελεί βασική πηγή δεδομένων για οποιαδήποτε μηχανική εργασία. Η πιο αποδοτική έκφραση του ανάγλυφου γίνεται με την ανάπτυξη των Ψηφιακών Μοντέλων Εδάφους (DTMs). Στον 21ο αιώνα, η επιστημονική διεθνής κοινότητα κατάφερε και έχει επιτύχει με τη χρήση αλγόριθμων ψηφιακής συσχέτισης εικόνων, την πλήρη αυτοματοποιημένη δημιουργία Ψηφιακών Μοντέλων Εδάφους με φωτογραμμετρικές μεθόδους. Η παρούσα διπλωματική μελέτη πραγματεύεται στη δημιουργία Ψηφιακού Μοντέλου Εδάφους από έγχρωμες και υπέρυθρες αεροφωτογραφίες, στην περιοχή του Βασιλικού όπου στο χώρο προορίζεται η ανοικοδόμηση Ενεργειακού Κέντρου. Η διαδικασία παραγωγής του ψηφιακού μοντέλου έγινε με τη χρήση αεροφωτογραφιών οι οποίες λήφθηκαν από μη επανδρωμένο πτητικό μοντέλο της ελβετικής εταιρείας SenseFly. Παράλληλα, με τη χρήση δέκτη GPS εξασφαλίστηκαν τα φωτοσταθερά σημεία, όπου βάσει αυτών το μοντέλο εντάχθηκε στο γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς της Κύπρου. Κατά την επεξεργασία των δεδομένων, δημιουργήθηκαν ορθοφωτογραφίες της περιοχής, ψηφιακά μοντέλα ανάγλυφου τα οποία με τη χρήση δεικτών βλάστησης επεξεργάστηκαν και δημιουργήθηκε το τελικό προϊόν. Η εφαρμογή των εργασιών και η επεξεργασία των δεδομένων βασίστηκε κυρίως σε φωτογραμμετρικές μεθόδους , όπου σε συνδυασμό με τη χρήση της τηλεπισκόπισης παράχθηκε το ψηφιακό μοντέλο εδάφους. Με τη χρήση του λογισμικού Agisoft Photoscan πραγματοποιήθηκε η δημιουργία των ορθοφωτογραφιών αλλά και των μοντέλων ανάγλυφου. Με τη χρήση του Erdas Imagine κατέστη δυνατή η επεξεργασία της βλάστησης και τέλος με βάση το λογισμικό ArcMap10 ολοκληρώθηκε το μοντέλο εδάφους. Οι έλεγχοι των αποτελεσμάτων βασίστηκαν στο λογισμικό ArcMap10. Τελικό προϊόν της μελέτης είναι το Ψηφιακό Μοντέλο Εδάφους της περιοχής, στο οποίο πραγματοποιούνται έλεγχοι όσον αφορά την αυτόματη παραγωγή του από έγχρωμες και υπέρυθρες αεροφωτογραφίες. Επίσης γίνεται έλεγχος ως προς την ακρίβεια των αποτελεσμάτων κατά την ένταξη του στο σύστημα αναφοράς και κυρίως ως προς την ποιότητα του.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/1001
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
Περίληψη Κωνσταντίνα Συμεού.pdf348.37 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε την πλήρη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s) 20

405
Last Week
2
Last month
7
checked on 12 Μαϊ 2024

Download(s) 20

188
checked on 12 Μαϊ 2024

Google ScholarTM

Check


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα