Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/974
Title: Πολυκριτηριακή ανάλυση για την εκτίμηση του κινδύνου φωτιάς στην Κύπρο με την χρήση δεδομένων τηλεπισκόπησης και GIS
Authors: Καούλλας, Βασίλης 
Keywords: Fires;Analytical Hierarchical Process
Advisor: Χατζημιτσής, Διόφαντος
Issue Date: 2014
Department: Department of Civil Engineering and Geomatics
Faculty: Faculty of Engineering and Technology
Abstract: Η δασική πυρκαγιά αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που πλήττει τις μεσογειακές χώρες τα τελευταία χρόνια. Από στατιστικά δεδομένα του Τμήματος Δασών τις χρονιές 2010 μέχρι το 2013 περισσότερες από 200 πυρκαγιές ξέσπασαν στην ελεύθερη περιοχή της Κύπρου και έκαψαν συνολικά 1200 εκτάρια. Οι συνέπιες των πυρκαγιών είναι καταστροφικές θέτοντας πολλές φορές ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Για τον λόγο αυτό δίνεται τεράστιο βάρος στην πρόληψη των πυρκαγιών, με τις προσπάθειες να κορυφώνονται τα τελευταία 20-25 χρόνια, περίοδος στην οποία διείσδυσε σημαντικά η δορυφορική τεχνολογία στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Στην παρούσα διπλωματική μελέτη γίνεται προσπάθεια διατύπωσης και εφαρμογής ενός πολυκριτηριακού μοντέλου, σκοπός του οποίου είναι η εξαγωγή ενός χάρτη πρόγνωσης του κινδύνου πυρκαγιών. Το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε για όλο το νησί της Κύπρου και εξετάστηκε η αξιοπιστία του με βάση την καταστροφική πυρκαγιά του Σαϊττά το καλοκαίρι του 2007 και τα σημεία έναρξης των πυρκαγιών της περιόδου 2010-2013. Στο μοντέλο συμμετείχαν πέντε παράμετροι: η βλάστηση, η κλίση του εδάφους, ο προσανατολισμός, το υψόμετρο και η εγγύτητα στο οδικό δίκτυο. Τα βάρη που δόθηκαν στους παράγοντες υπολογίστηκαν με την βοήθεια της μεθόδου Analytic Hierarchy Process και η σημαντικότητα της κάθε παραμέτρου καθορίστηκε βάσει ειδικού ερωτηματολογίου που συντάχθηκε και δόθηκε σε λειτουργούς του Τμήματος Δασών της Κύπρου. Οι πληροφορίες που αφορούν την κλίση, το υψόμετρο και τον προσανατολισμό του εδάφους υπολογίστηκαν από το ψηφιακό μοντέλο εδάφους της SRTM v2 ενώ για τον παράγοντα της βλάστησης υπολογίστηκε ο δείκτης NDVI από εικόνα Landsat-8 LDCM του 2013. Το τελικό προϊόν της επεξεργασίας είναι μια ψηφιδωτή (raster) εικόνα η οποία λαμβάνει τιμές από 0-100, με τις χαμηλές τιμές να εκλαμβάνονται ως καθ’ όλου κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς και οι ψηλές ως μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιές. Η αξιολόγηση της πιο πάνω εκτίμησης έγινε μέσω σύμπτωσης (overlay) του χάρτη επικινδυνότητας και μιας άλλης ραδιομετρικά διορθωμένης εικόνας Landsat-7 ΕΤΜ+ του 2009, στην οποία φαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το 2007 στον Σαϊττά. Από την σύγκριση των δύο, υπολογίστηκε ότι περισσότερα από 80% των εικονοστοιχείων (pixel) της καμένης έκτασης εμπίπτουν στην επικίνδυνη ζώνη για εκδήλωση πυρκαγιάς.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/974
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΟΥΛΛΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ.pdf205.13 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s) 20

473
Last Week
1
Last month
8
checked on Dec 3, 2024

Download(s) 50

257
checked on Dec 3, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.