Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/960
Title: Επίδραση των αλλαγών χρήσεων γης κατά μήκος των παράκτιων περιοχών της Κύπρου και μελέτη της διάβρωσης της ακτογραμμής στα πλαίσια της οργανωμένης διαχείρισης παράκτιων ζωνών
Authors: Παπαντωνίου, Αθανασία 
Keywords: Corrosion;Geographic Information System
Advisor: Χατζημιτσής, Διόφαντος
Issue Date: 2014
Department: Department of Civil Engineering and Geomatics
Faculty: Faculty of Engineering and Technology
Abstract: Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Ζωνών είναι μια διεπιστημονική διαδικασία, ολιστικής προσέγγισης του ζητήματος της διαχείρισης των παράκτιων περιοχών, η οποία ανακύπτει από την ανάγκη αειφόρου χρήσης, ανάπτυξης και προστασίας του ευαίσθητου αυτού οικοσυστήματος. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη παράκτιων ζωνών της Κύπρου και των πιέσεων που ασκούνται σε αυτές, με τη μελέτη της επίδρασης των αλλαγών χρήσεων γης στη διάβρωσης της ακτογραμμής για συγκεκριμένες περιοχές μελέτης. Αρχικά, παρουσιάζεται το θεωρητικό υπόβαθρο της εργασίας, με τον ορισμό κάποιων βασικών εννοιών και την περιγραφή του θεσμικού πλαισίου που ισχύει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αναφορικά με την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Ζωνών. Ακολουθεί η βιβλιογραφική ανασκόπηση στην οποία παρουσιάζονται μέθοδοι και εργαλεία λήψης αποφάσεων που έχουν χρησιμοποιηθεί από διάφορους επιστήμονες στα πλαίσια της διαχείρισης των παράκτιων ζωνών, όπως για παράδειγμα τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, η δορυφορική τηλεπισκόπηση και συστήματα παρακολούθησης βίντεο. Στη συνέχεια περιγράφονται αναλυτικά τα στάδια της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε για την ποσοτικοποίηση του ρυθμού διάβρωσης και τη συσχέτισή του με τις μεταβολές της αστικοποίησης με τη χρήση δορυφορικής τηλεπισκόπησης σε συνδυασμό με Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών. Περιοχές μελέτης αποτέλεσαν οι περιοχές Ζύγι, Πισσούρι, Γεροσκήπου, Κόλπος Κοραλλιών και Πόλη Χρυσοχούς. Το σχετικό κεφάλαιο περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη φυσιογνωμία των εν λόγω περιοχών, τα δορυφορικά δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν και την επεξεργασία που έγινε. Στα επόμενα δύο κεφάλαια ακολουθούν τα αποτελέσματα και συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη μελέτη.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/960
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Περίληψη Αθανασία Παπαντωνίου.pdf88.67 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

237
Last Week
3
Last month
5
checked on Apr 30, 2024

Download(s) 50

77
checked on Apr 30, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.